Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Σε κλίμα συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Θέμο Στοφορόπουλο

Σε κλίμα συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Θέμο Στοφορόπουλο 


Τον τελευταίο αποχαιρετισμό μέσα σε κλίμα συγκίνησης είπαν σήμερα το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας συγγενείς, συνάδελφοι, φίλοι και συναγωνιστές του από τον δημοκρατικό πατριωτικό χώρο στον πρέσβη επί τιμή Θέμο Στοφορόπουλου.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος, που «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη 27 Μάη, διετέλεσε πρέσβης σε διάφορες χώρες, υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το κυπριακό ζήτημα.

Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ (Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) και συμμετείχε σε πολλές πατριωτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες.

Για τον Θέμο Στοφορόπουλο μίλησαν στην κηδεία του ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Βουδούρης, εκπρόσωποι από κυπριακές οργανώσεις, εκδότες, επιστήμονες, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσος, ο εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς, η σκηνοθέτις Θέκλα Κίττου, ο επίτιμος πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας Μανώλης Μηλιαράκης, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης κ.ά.

«Ο αγαπητός μας Θέμος δεν αφομοιώθηκε και δεν υποτάχθηκε στην κανονικότητα της διπλωματικής του καριέρας. Δεν δίστασε να αντιταχθεί και να διαφωνήσει με άδικες και επιζήμιες επιλογές, όπως έγινε 1988. Διαφώνησε με τις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης για το Κυπριακό και τη Συμφωνία του Νταβός και παραιτήθηκε από το διπλωματικό σώμα», είπε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Γόντικας.

«Πίστευε στους λαούς που, αν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους -και συνέτειναν σ' αυτό οι παρεμβάσεις του-, μπορούν να ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και να οικοδομήσουν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, έναν κόσμο της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών», τόνισε ο Σταύρος Τάσος.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς στάθηκε στην «έντονη αντιιμπεριαλιστική και κοινωνική διάσταση του πατριωτισμού του» και στο γεγονός ότι ο Θέμος Στοφορόπουλος «υπήρξε η ψυχή των κινητοποιήσεων ενάντια στο Σχέδιο Ανάν, καθώς και ενεργό μέλος και πρόεδρος της ΣΕΥΑΕΚ και της ΣΑΚ για την Κύπρο».





[Φωτο και στοιχεία του ρεπορτάζ: 902.gr]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου