Σελίδες

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ιράν: Ένας υποψήφιος Στρατηγικός σύμμαχος για την Ελλάδα γεννήθηκε στην Μέση Ανατολή

Ιράν: Ένας υποψήφιος Στρατηγικός σύμμαχος για την Ελλάδα γεννήθηκε στην Μέση Ανατολή

Μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Ιράν εισέρχεται δυναμικά στα διεθνή δρώμενα και εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους δρώντες στο γεωσύστημα της Ευρασίας, διεκδικώντας ρόλο κυρίαρχης περιφερειακής δύναμης. 
του Κων/νου Γρίβα*
[Πηγή: pronews, 07/02/2016]
Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν κάποια υπεραισιόδοξα κέντρα αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, το Ιράν δεν φαίνεται να ρυμουλκείται προς τη Δύση. Αντιθέτως, χάρη στο ότι τείνει να εξελιχθεί στη σημαντικότερη αγορά στον πλανήτη για την ευρωπαϊκή βαριά βιομηχανία, είναι πολύ πιθανόν ότι θα τραβήξει προς την τροχιά του γεωσυστήματος Ρωσίας – Κίνας – Ιράν και πολλά ευρωπαϊκά κράτη. 
Επιπροσθέτως, ο τερματισμός της απομόνωσης του Ιράν στερεί από την Τουρκία το τελευταίο, ίσως, στοιχείο της σπουδαιότητάς της για τη δυτική γεωστρατηγική, που ήταν η γειτνίαση με αυτό, γεγονός που της επέτρεπε να εμφανίζεται ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. 
Ταυτοχρόνως, οι ιστορικά ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης επιδεινώνονται περαιτέρω. Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψη μας τη σύγκρουση μεταξύ Σηιτών και Σουνιτών στη Μέση Ανατολή, τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία διεκδικούν τον ρόλο της κυρίαρχης δύναμης στην ίδια περιοχή. Από μόνο του το γεγονός αυτό θέτει τις δύο χώρες σε τροχιά σύγκρουσης. 
Άρα, είναι προς το συμφέρον του Ιράν η ύπαρξη μιας ισχυρής Ελλάδας, εχθρικής προς την Άγκυρα και φιλικής προς αυτό. Γεννιέται, λοιπόν, στη Μέση Ανατολή ένας υποψήφιος στρατηγικός σύμμαχος που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα μας σε πολλούς τομείς, γιατί αυτό προωθεί τα μακρόπνοα γεωπολιτικά συμφέροντα του ιδίου. 
Η Ελλάδα με το Ιράν έχουν πλήθος συνεργατικών στοιχείων στις γεωοικονομικές τους ταυτότητες, για παράδειγμα στον χώρο της ενέργειας, και μια εις βάθος συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει τόσο μεγάλη δυναμική που σχεδόν από μόνη της θα μπορούσε να βγάλει την ελληνική οικονομία από το βούρκο της ύφεσης.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΡΑΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΕΣ. 
ΘΑ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ; 
Η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα είναι μια αφετηρία

-----

 (*) ο Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου