Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Tο πρόβλημα της Τουρκίας

Tο πρόβλημα της Τουρκίας

"Ο Σουλτάνος Ερντογάν καλπάζει προς τον πόλεμο". Πίνακας του ακτιβιστή ζωγράφου Kaya Mar
[Πηγή: KASSANDROS, 27/02/2016]
Η εικόνα των κατεστραμμένων πόλεων της κουρδικής Τουρκίας και της Συρίας είναι η ίδια. Άρματα μάχης και αεροπλάνα βομβαρδίζουν κουρδικές πόλεις στην Τουρκία για μήνες χωρίς να μπορούν να τις καταλάβουν. Μόνο η κλίμακα είναι μικρότερη. Η καταστροφή και ο πόνος είναι οι ίδιοι.
Η Τουρκία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο με τους Κούρδους πολίτες της και τις περιοχές τους. Επίσης έχει οξύνει πολύ τις σχέσεις της με την Ρωσία ,το Ιράν και το Ιράκ και η εμπλοκή της στην Συρία και το θέμα των προσφύγων έχει πολύ βλάψει τις σχέσεις της μα την Δύση.
Το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι η μονοδιάστατη πολιτική της. Επεκτάθηκε σε ένα Νέο-Οθωμανικό ιμπεριαλισμό σε αυτό που είδε σαν ευκαιρία στην περιοχή ,χωρίς να έχει λύσει το μεγάλο πρόβλημα της δικής της μεγάλης μειονότητας των Κούρδων που θέλουν να δημιουργήσουν δικό τους κράτος πράγμα προς το οποίο η Δύση διάκειται ευνοϊκά.
Ακόμη περισσότερο λάθος είναι ότι για να το πετύχει αυτό έκανε σύμμαχο της μία τρομοκρατική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ούτε ελέγχει, ούτε τώρα της είναι εύκολο να αποστασιοποιηθεί .
Έκανε ακόμη δύο λάθη. Θεώρησε ότι μπορούσε να καταλάβει με σχετική ευκολία Συριακά εδάφη και δεν αντελήφθη ότι αυτό δεν ήταν επιθυμητό ούτε από την Δύση ούτε από την Ρωσία.
Η καθυστερημένη και χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ στην Ρωσική στρατιωτική επιστροφή στην Συρία ,έπρεπε να την προϊδεάσει για την νέα κατεύθυνση των πραγμάτων.
Αντιπαρατέθηκε με την Ρωσία χωρίς ουσιαστικά να έχει εξασφαλίσει την στήριξη της Δύσης πέραν κάποιων φραστικών γενικοτήτων.
Αντιθέτως το ΝΑΤΟ φρόντισε να διευκρινίσει τόσο με δηλώσεις Διπλωματών του όσο και δια των ΜΜΕ ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στην αντιπαράθεση της με την Μόσχα ,διότι το ΝΑΤΟ είναι μόνο αμυντική Συμμαχία. Στο ίδιο πνεύμα ο Πρόεδρος Ομπάμα του ζήτησε να πάψει να βομβαρδίζει τους Σύρους Κούρδους εντός της Συρίας με το πυροβολικό του, και αρνήθηκε ότι για την τελευταία τρομοκρατική πράξη φταίνε οι Σύροι Κούρδοι αποδεικνύοντας ότι έγινε από ακραίους Τούρκους Κούρδους, πράγμα το οποίο κατόπιν επιβεβαιώθηκε και άφησε την Τουρκία έκθετη.
Όλη αυτή η κατάσταση εξόργισε τον Ερντογάν ,ο οποίος μίλησε δημόσια ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για ποταμούς αίματος στην Μέση Ανατολή, ότι δεν έχουν Πολιτική στο Μεσανατολικό, ότι είναι αλλοπρόσαλλοι και απείλησε ότι θα τους διώξει και από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιούν για να επιτίθενται αεροπορικά στο Ισλαμικό Κράτος.
Τα περί πολιτικής αβουλίας των Αμερικανών αναπαράχθηκαν και σε Δυτικά ΜΜΕ.
Πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός όταν αναφέρεται σε Πολιτική αβουλία ή λάθη για μία χώρα η οποία μέσω κρίσεων και πολέμων κατάφερε τα τελευταία 70 χρόνια να γίνει η μοναδική Υπερδύναμη, διαλύοντας ακόμη και την Σοβιετική Ένωση.
Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική είναι σύνθετη, πολυδιάστατη και έχει μεσοπρόθεσμους στόχους τους οποίους υπηρετούν πολύ ικανά άτομα και υπηρεσίες. Μέρος αυτής της Πολιτικής είναι η διαχείριση του Χάους με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τις ΗΠΑ.
Αυτή ήταν η ρήση τού Κίσινγκερ για την διαχείριση των Κρίσεων: “Πρώτα δημιουργείς μια Κρίση και μετά την διαχειρίζεσαι”.
Οι συνεννοήσεις των Κέρι και Λαβρώφ για προσωρινή ανακωχή στην Συρία δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους ούτε τους Τούρκους ούτε τούς Σαουδάραβες.
Εν τω μεταξύ το Χαλέπι είναι περικυκλωμένο και θα πέσει και οι Σύροι Κούρδοι έχουν καταφέρει να έχουν συμμάχους και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους στην προσπάθεια να σφραγισθούν τα σύνορα με την Τουρκία για διελεύσεις και εφοδιασμό του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τουρκικός Στρατός δεν μπορεί να εισβάλλει στην Συρία χωρίς αεροπορική κάλυψη διότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει την δική τους no-fly zone πετώντας 300 μέτρα από τα τουρκικά σύνορα και εγκαθιστώντας αντιαεροπορικές συστοιχίες S-400 στην Συρία.
Ούτε οι ΗΠΑ επιθυμούν εμπλοκή του Τουρκικού Στρατού ή στην Συρία ή στο Ιράκ όπου Ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να πολιορκήσουν την πετρελαιοφόρο Μοσούλη με αμερικανική βοήθεια.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι επέμβαση τού Τουρκικού Στρατού θα εστρέφετο κυρίως εναντίον των Σύρων Κούρδων και ο Ομπάμα δήλωσε τηλεφωνικά στον Ερντογάν ότι οι Σύροι Κούρδοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και απέτρεψε τέτοιες ενέργειες. Την στιγμή που έγινε το τηλεφώνημα οι Σύροι Κούρδοι με αμερικανική βοήθεια καταλάμβαναν το σημαντικό Οχυρό του Ισλαμικού Κράτους Σαχαντέχ στην βορειοανατολική Συρία.
Οι Σύροι Κούρδοι επεκτείνονται ανατολικά με την βοήθεια των Αμερικανών και δυτικά με την βοήθεια των Ρώσων.
Η περιθωριοποίηση της Τουρκίας και το πλήγμα πού υπέστη το Κύρος του Ερντογάν στην Περιοχή μαζί με την Σαουδαραβική πίεση δημιουργούν συνθήκες όπου ο Ερντογάν μπορεί να ασκήσει πιθανώς τυχοδιωκτική πολιτική.
Ο Ερντογάν έχει δύο όπλα, το προσφυγικό του οποίου η κατάχρηση που ήδη γίνεται από την Τουρκία,και το οποίο,πλέον δεν ελέγχει πλήρως, μπορεί να του στοιχίσει τις σχέσεις του με την Ευρώπη. Την εισβολή στην Συρία όπου χωρίς στήριξη του ΝΑΤΟ θα τον χτυπήσουν οι Ρώσοι, φθειρόμενοι και οι δύο με τελικό επιδιαιτητή τις ΗΠΑ.
Η πρόσφατη επίσκεψη του 83 ετών Κίσινγκερ, υπέρμαχου της Αμερικανό-Ρωσικής συνεννόησης, στον Πούτιν που δεν καλύφθηκε από τα ΜΜΕ, δεν μπορεί να έγινε χωρίς συνεννόηση και έγκριση με το Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να παραδεχτεί ότι η Τουρκία είναι μία μικρή περιφερειακή Δύναμη και ότι έπαιξε και έχασε αλλά αυτός είναι ο σοφότερος δρόμος. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου