Σελίδες

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τζορτζ Φρίντμαν: Γιατί η Γερμανία θα μπορούσε να είναι το επόμενο PIG

Γιατί η Γερμανία θα μπορούσε να είναι το επόμενο PIG

Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή, η Ιταλία θα γίνει η αιτία της "πτώσης" του Βερολίνου
[Πηγή: www.lifo.gr, 03/03/2016]
Το πρόβλημα της Ε.Ε. δεν είναι τα λεγόμενα PIGS αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο Pig που έρχεται και αυτό είναι η Γερμανία, δηλώνει στο Business Insider, ο ιδρυτής του Geopolitical Futures Τζορτζ Φρίντμαν.
 Όπως λέει στην ανάλυση του, τα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται θα έχουν μεγάλη επίδραση πάνω στη γερμανική οικονομία. «Η Γερμανία εξαρτάται από τις εξαγωγές, και οι αγορές της στερεύουν", δηλώνει ο Φρίντμαν, εξηγώντας ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη του 2015 έδειξαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανήλθαν στα 300 δις. €, στο 17,3% των ανεξόφλητων δανείων.
Αυτός, όπως επισημαίνει, είναι ένας τεράστιος αριθμός λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 6,8% και της Γερμανίας είναι μόλις 2,3%.
Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, πρόκειται για μεγάλη υπόθεση, διότι η οικονομία της Ιταλίας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και υπάρχει πολλή διασυνδεσιμότητα με τις άλλες οικονομίες.
Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, έχει μια τεράστια έκθεση στην Ιταλία, το ίδιο και η υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Φρίντμαν πιστεύει ότι τελικά θα είναι η Γερμανία που θα πρέπει να σώσει την Ιταλία και αυτό θα της κοστίσει πολλά χρήματα.
"Δεν είναι οι χώρες των PIIGS που να ανησυχούν," είπε ο Φρίντμαν. "Η πτώση της Γερμανίας δεν έχει αρχίσει ακόμη. Και όταν η Γερμανία θα αρχίσει να πέφτει, τότε θα αρχίσει ο πανικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου