Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Καυτή συνομιλία για το παρασκήνιο ανατροπής της Ρουσέφ

Καυτή συνομιλία για το παρασκήνιο ανατροπής της Ρουσέφ
Μισέλ Τέμερ και Ντίλμα Ρουσέφ
[Πηγή: ThePressProject, 24/05/2016]
Στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία υπουργού της νέας κυβέρνησης της Βραζιλίας υπό τον αντιπρόεδρο Τέμερ -που αντικατέστησε την αποπεμφθείσα Ρουσέφ- όπου ακούγεται να καλεί σε συμφωνία για ανατροπή της προέδρου ώστε να περιοριστεί το σκάνδαλο της Petrobras, στο οποίο εμπλέκεται και ο ίδιος
Ο υπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ενώ ο εκτελών χρέη προέδρου πήρε αποστάσεις.
Πέτρα του νέου σκανδάλου είναι ο Ρόμερο Ζούκα, γερουσιαστής που είχε επιλεγεί από τον Τέμερ ως υπουργός Σχεδιασμού.
Η εφημερίδα Folha de Sao Paolo δημοσίευσε τμηματικά το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε με τον επικεφαλής της κρατικής Transpetro Σέρζιου Μασάντου τον Μάρτιο, όταν ακόμη η Ρουσέφ πάλευε να μην αποπεμφθεί.
Στο τηλεφώνημα, ο Ζούκα καλεί σε «συμφωνία» ώστε να «σταματήσει η αιμορραγία» που προκαλεί η έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras. Στόχος της συμφωνίας εκείνης θα έπρεπε να είναι «να σταματήσουν τα πάντα και να μπει όριο».
«Πολιτικό πραξικόπημα»
Αρχικά, ο υπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση ισχυριζόμενος πως τα λεγόμενά του είχαν ληφθεί «εκτός συμφραζομένων», και ότι απλώς εξέφραζε άποψη για την οικονομία.
Στη συνέχεια, όταν δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αργότερα ολόκληρη η συνομιλία (στην οποία δεν αναφέρει ούτε μία φορά την κατάσταση της οικονομίας), οι αντιδράσεις έγιναν ισχυρότερες και τελικά παραιτήθηκε.
Ακόμη και συνεργάτες του αντιπροέδρου Τεμέρ, όπως και η -επικριτική απέναντι στη Ρούσεφ- εφημερίδα Globo στο κεντρικό της άρθρο, καλούσαν για απομάκρυνση του Ζούκα μετά την ηχογράφηση.
Η ίδια η Ρουσέφ υποστήριξε πως η ηχογράφηση «αποδεικνύει» πως η διαδικασία σε βάρος της είναι «πολιτικό πραξικόπημα» με στόχο να «μπει κάτω από το χαλί η υπόθεση Petrobras».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου