Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Το στάδιο της λεηλασίας του καπιταλισμού αρχίζει: Η επίθεση της Γερμανίας στο ΔΝΤ

Το στάδιο της λεηλασίας του καπιταλισμού αρχίζει: Η επίθεση της Γερμανίας στο ΔΝΤ

Του Paul Craig Roberts*

[Πηγή: Βαθύ Κόκκινο, 30/05/2016]

Έχοντας χρησιμοποιήσει με επιτυχία την ΕΕ για να κατακτήσει τον ελληνικό λαό μετατρέποντας την ελληνική "αριστερή" κυβέρνηση σε ένα πιόνι των τραπεζών της Γερμανίας, η Γερμανία βρίσκει τώρα το ΔΝΤ στον δρόμο του σχεδίου της να λεηλατήσει την Ελλάδα μέχρις αφανισμού.
Οι κανόνες του ΔΝΤ εμποδίζουν τον οργανισμό αυτόν να χορηγεί δάνεια σε χώρες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Το ΔΝΤ κατέληξε, βάσει γεγονότων και αναλύσεων, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να δανείσει στην Ελλάδα χρήματα με τα οποία αυτή θα πληρώσει τις ιδιωτικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ λέει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους δεν είναι πιστωτές αλλά απλά αγόρασαν ελληνικά ομόλογα σε φθηνή τιμή με την ελπίδα να επωφεληθούν, πρέπει να διαγράψουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να μειωθεί σε ένα ποσό που η ελληνική οικονομία να μπορεί να το εξυπηρετήσει.
Οι τράπεζες δεν θέλουν την Ελλάδα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, επειδή οι....τράπεζες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, προκειμένου να λεηλατήσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τους πόρους της Ελλάδας και προκειμένου να αφαιρέσουν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ο νεοφιλελευθερισμός προτίθεται να επανιδρύσει τη φεουδαρχία – λίγοι βαρόνοι της ληστείας και πολλοί δουλοπάροικοι: το Ένα τοις εκατό και το 99 τοις εκατό.
Έτσι όπως το βλέπει η Γερμανία, το ΔΝΤ θα πρέπει να δανείσει στην Ελλάδα τα χρήματα με τα οποία η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις ιδιωτικές γερμανικές τράπεζες. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί αναγκάζοντας την Ελλάδα να μειώσει ή να καταργήσει τις συντάξεις γήρατος, να μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την απασχόληση και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα που με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσει για να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Δεδομένου ότι αυτά τα ποσά θα είναι ανεπαρκή, πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα επιβληθούν που θα απαιτούν να πουλήσει η Ελλάδα τα εθνικά περιουσιακά στοιχεία της, όπως δημόσιες επιχειρήσεις νερού, λιμάνια και προστατευμένα ελληνικά νησιά, σε ξένους επενδυτές, κυρίως τις ίδιες τις τράπεζες ή τους μεγάλους πελάτες τους.
Μέχρι στιγμής, οι λεγόμενοι «πιστωτές» έχουν δεσμευθεί μόνο σε κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ξεκινώντας σε 2 χρόνια. Μέχρι τότε το νεότερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού θα έχει μεταναστεύσει και θα έχει αντικατασταθεί από τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους της Ουάσιγκτον στην Μέση Ανατολή και την Αφρική και που θα έχουν φορτωθεί στο μη χρηματοδοτούμενο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα καταστρέφεται από την ΕΕ στην οποία τόσο ανόητα εντάχθηκε και εμπιστεύθηκε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει στην Πορτογαλία και είναι επίσης σε εξέλιξη στην Ισπανία και την Ιταλία. Η λεηλασία έχει ήδη καταβροχθίσει την Ιρλανδία και τη Λετονία (και μια σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής) και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.
Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα οποία μιλάνε για μια συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί, είναι ψευδή. Κανένας "πιστωτής" δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να διαγραφεί ούτε ένα σεντ του χρέους. Το μόνο που δόθηκε στο ΔΝΤ από τους λεγόμενους «πιστωτές», είναι απροσδιόριστες "δεσμεύσεις" κουρέματος, μιας απροσδιόριστης ποσότητας χρέους, σε δύο χρόνια από τώρα.
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δεν είναι παρά χαζομάρες ώστε να παρασχεθεί κάλυψη στο ΔΝΤ για να υποκύψει στην πίεση και να παραβιάσει τους ίδιους τους κανόνες του. Το προπέτασμα καπνού επιτρέπει στο ΔΝΤ να πει ότι ένα (μελλοντικά απροσδιόριστο) κούρεμα του χρέους θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο του χρέους της και, ως εκ τούτου, το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει στην Ελλάδα τα χρήματα για να πληρώσει τις ιδιωτικές τράπεζες.
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ είναι τώρα ένα ακόμα άνομο Δυτική ίδρυμα του οποίου το καταστατικό δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ή τον λόγο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.
Τα ΜΜΕ εξακολουθούν να αποκαλούν την λεηλασία της Ελλάδα «σχέδιο διάσωσης»
Το να αποκαλείς την λεηλασία μιας χώρας και του λαού της "πακέτο διάσωσης" είναι Οργουελικό. Η πλύση εγκεφάλου είναι τόσο επιτυχής που ακόμη και τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί της λεηλατημένης Ελλάδας ονομάζουν τον χρηματοπιστωτικό ιμπεριαλισμό που υφίσταται η Ελλάδα, σχέδιο «διάσωσης».
Παντού στον δυτικό κόσμο μια ποικιλία μέτρων, τόσο εταιρικών όσο και κυβερνητικών, είχαν ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα της ανάπτυξης του εισοδήματος. Προκειμένου να συνεχίσουν να παρουσιάζουν κέρδη, οι μεγα-τράπεζες και οι παγκόσμιες πολυεθνικές το γύρισαν στο πλιάτσικο. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν στοχοποιηθεί για ιδιωτικοποίηση και το χρέος που περιγράφεται με τόση ακρίβεια από τον John Perkins στο βιβλίο του Εξομολογήσεις ενός Οικονομικού Δολοφόνου, χρησιμοποιείται για να τεθούν υπό λεηλασία ολόκληρες χώρες.
Έχουμε εισέλθει στο στάδιο της καπιταλιστικής λεηλασίας. Η καταστροφή θα είναι το αποτέλεσμα.

*Ο Paul Craig Roberts είναι πρώην Υφυπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ και πρώην εκδότης και  συνεργάτης της Wall Street Journal. Το βιβλίο του How the Economy Was Lost είναι τώρα διαθέσιμο στο CounterPunch σε ηλεκτρονική μορφή. Το τελευταίο βιβλίο του είναι το The Neoconservative Threat to World Order.

Επιμέλεια Μετάφρασης: Ο Γιώργος του Κλικ
[Από "zerohedge" μέσω του “Τελευταία Έξοδος”]
Υποβλήθηκε από Tyler Durden στις 27/05/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου