Σελίδες

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Σαουδική Αραβία-ΗΠΑ, Διάσταση ή Διαζύγιο;

Σαουδική Αραβία-ΗΠΑ, Διάσταση ή Διαζύγιο;

[Πηγή: KASSANDROS, 01/05/2016]
Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα επισκέφτηκε το Ριάντ δεν υπήρχε εκεί ο Βασιλιάς να τον υποδεχθεί, σπάζοντας έτσι μια παράδοση 72 ετών πού άρχισε με την συνάντηση Ρούζβελτ – Ιμπίν Σαούντ. Η διπλωματική περιφρόνηση έγινε θέμα σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου αλλά με τις εξελίξεις του τελευταίου έτους δεν πρέπει να εκπλήσσει
Η ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση αυτή την φορά του Προέδρου των ΗΠΑ με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είναι ακανθώδης.
Τα θέματα είναι :
Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου που στρέφεται εναντίον των Αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου.
Η συνέχιση της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων  από τους Σαουδάραβες.
Η χαμηλή εμπλοκή των πλουσίων κρατών του Κόλπου στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι επηρεάζονται από την Σαουδική Αραβία.
Η διατάραξη της Παγκόσμιας Οικονομίας από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου που οφείλεται στους Σαουδάραβες όπως και πρόσφατα απέδειξε η Διάσκεψη πετρέλαιο παραγωγικών κρατών στην Ντόχα.
Ένα θέμα που πρόσφατα έλαβε τεράστιες διαστάσεις, η πρόταση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να δοθούν στην δημοσιότητα οι 28 σφραγισμένες σελίδες που αφορούν την επίθεση  στους δίδυμους πύργους 9/11, όπου οι 15 από τούς 19 τρομοκράτες ήταν Σαουδάραβες, οι οποίες κατά τις «διαρροές» στα σοβαρότερα και μεγαλύτερα αμερικανικά και διεθνή έντυπα υποδεικνύουν εμπλοκή στο τρομοκρατικό αυτό χτύπημα της Σαουδαραβικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και του Αραβικού Προξενείου στο Λος Άντζελες. Το νομοσχέδιο αυτό αν περάσει θα επιτρέψει στους συγγενείς των 2.000 νεκρών και 6.000 τραυματιών, θυμάτων των διδύμων πύργων να ενάγουν για αποζημιώσεις το Σαουδαραβικό Κράτος.
Οι Σαουδάραβες απείλησαν ότι αν αυτό γίνει νόμος τότε θα πουλήσουν, τα αξίας 750 δις δολαρίων χρεόγραφα του Αμερικανικού Δημοσίου και άλλες δολαριακές αξίες, που διαθέτουν. Και αν ακόμη το κάνουν, θα πάρουν πάλι δολάρια τυπωμένα στις ΗΠΑ, η απειλή είναι κούφια.
Η υποδοχή του Προέδρου Ομπάμα ήταν ψυχρή και για άλλους λόγους. Η μεγάλη επίθεση των δυτικών ΜΜΕ στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία ξεπέρασε τα συνήθη περί ατομικών ελευθεριών και οπισθοδρομικούς κράτους και κοινωνίας και έφτασε να αμφισβητήσει την πνευματική κατάσταση του Βασιλιά Σαλμάν με στοιχεία τουλάχιστον βραδύνοιας, μαζί με την σκληρή συνέντευξη του Προέδρου Ομπάμα ο οποίος αποκάλεσε «τζαμπατζήδες» συμμάχους στην προσπάθεια ειρήνευσης της περιοχής τα κράτη της Αραβικής χερσονήσου είχε ήδη δημιουργήσει ένα κλίμα που όπως αποδείχτηκε μετά έκανε την επίσκεψη άγονο και την προσπάθεια του Ομπάμα για κάποια συνεννόηση Αράβων και Ιρανών να απορριφθεί.
Οι Σαουδάραβες έχουν και αυτοί μεγάλη δυσαρέσκεια με τις ΗΠΑ. Στην κατηγορία ότι έκαναν σφαγές στην Υεμένη και δημιούργησαν κρατίδιο Αλ Κάΐντα εκεί απαντούν ότι το έκαναν με αμερικανικά όπλα για τα οποία πλήρωσαν μεταξύ 60-90 δις δολάρια ενώ επί Κυβέρνησης Μπους τούς είχε εγκριθεί μόνο 20 δις για όπλα. Η πρόσφατη απαγόρευση πώλησης από τις ΗΠΑ σε κρατίδιο το κόλπου αεροπλάνων F-15 όπως και στους ίδιους με την δικαιολογία ότι δεν είναι ο τύπος όπλων που χρειάζονται,  έδειξε, την αμφισβητούμενη μελλοντικά, εξάρτηση των Σαουδαραβών, από τον Αμερικανικό Εξοπλισμό.
Ακόμη περισσότερο οι Σαουδάραβες κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι αυτές αποσταθεροποίησαν την περιοχή με τους πολέμους του Κόλπου και την Αραβική άνοιξη, τα οποία ισχυροποίησαν το Ιράν και ότι εγνώριζαν (τουλάχιστον) την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους.
Είναι φανερό ότι η «άρρηκτος» σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας έχει εκτροχιασθεί και ο Ομπάμα δείχνει πλέον φανερά την απέχθεια του για το κράτος αυτό.
Οι Σαουδάραβες μετά την συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν για τα πυρηνικά έχουν, στο θυμό τους πλήξει αμερικανικά ισχυρά συμφέροντα.
Είναι πλέον περισσότερο από σαφής η στροφή των ΗΠΑ από την Σαουδική Αραβία προς το Ιράν, κυρίως διότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να κάνει την δική της, εμφανώς ηγεμονική πολιτική στην περιοχή αγνοώντας ηθελημένα την πολιτική των ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα έτσι βλάπτει.
Παρά το τεράστιο λόμπινγκ που κάνει η Σαουδική Αραβία στην Ουάσιγκτον, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, αυτό δεν αποδίδει όπως πριν. Η αίσθηση στην Ουάσιγκτον είναι ότι ο Ομπάμα απλώς προετοιμάζει το έδαφος για τον επόμενο αμερικανό Πρόεδρο, που όποιος και αν είναι, θα έχει σκληρότερη πολιτική με τους Σαουδάραβες.
Για να κατευνάσει τα πνεύματα στη Δύση και για να δώσει ελπίδες στον Λαό του, ο τριαντάρης δεύτερος διάδοχος το Βασιλιά Σαλμάν, ο πολύς Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ουσιαστικά έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και κατευθύνει ως Υπουργός Αμύνης όλες τις πρωτοεμφανιζόμενες πολεμικές Σαουδαραβικές επιχειρήσεις παρουσίασε τώρα ένα οικονομικό όραμα δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων μη πετρελαϊκών επενδύσεων.
Είναι σαφές ότι στόχος του είναι να δείξει την επερχόμενη νέα οικονομική ευρωστία της Σαουδικής Αραβίας και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα ελπίδες στον λαό του.
Το ερώτημα είναι που θα βρει τα χρήματα. Το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας ήταν της τάξης των 750 δις δολαρίων και πέρισυ ο προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα 115 δις δολαρίων,15% ίσο δηλαδή σε ποσοστό με το ελληνικό έλλειμμα που οδήγησε στα μνημόνια. Φέτος το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο και το ΑΕΠ μικρότερο. Τα διαθέσιμα σε ξένο συνάλλαγμα πάσης φύσεως. είναι της τάξης των 580 δις δολαρίων με την σφραγίδα του Δ.Ν.Τ. Οι, παύσεις των επιδοτήσεων σε νερό, βενζίνη κλπ. ήδη οδήγησαν σε μικρό- εξεγέρσεις. Από τα πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εισπράττει μόνο κλάσμα αυτού και θα είναι ελλειμματική για τα επόμενα χρόνια.
Οι διεθνείς αξιολογητές Moody’s, Standard and Poor κλπ. την υποβίβασαν και με αρνητικό μέλλον.
Λένε ότι θα τα βρουν πουλώντας το 5% της Aramco την οποία εκτιμούν σαν αξία μεγαλύτερη των δύο τρις δολαρίων(?), πού είναι η πλουσιότερη αλλά και πλέον αδιαφανής εταιρεία στον κόσμο. Αφού η αξίας 10 δις δολαρίων νέα πόλη του Βασιλιά Αμπντουλάχ δεν κατάφερε να βρείτε ούτε ένα Τραπεζίτη να την χρηματοδοτήσει και σε άδειους ουρανοξύστες περιφέρεται άδειο ένα υπερσύγχρονο συγκοινωνιακό σύστημα, που θα βρεθεί χρηματοδότηση για δύο τρις δολάρια; Από το 5% της Aramco που θα είναι 100-200 δις δολάρια κάτω από τις καλύτερες συνθήκες;
Βέβαια ο Πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έδωσε ορίζοντα εικοσαετίας. Τα διαθέσιμα του κράτους με τους παρόντες ρυθμούς θα κρατήσουν πολύ λιγότερο και η αξία της Aramco θα μειωθεί και άλλο γιατί οι Σαουδαραβικές πετρελαιοπηγές έχουν περάσει το μέσον της ζωής τους και η άντληση πλέον γίνεται με τεχνητή και όχι φυσική ροή.
Όμως το πρόβλημα βρίσκεται και αλλού. Το 70% των Σαουδαραβών βρίσκεται κάτω των 20 ετών και είναι το περισσότερο επαγγελματικά ανεκπαίδευτο αφού οι περισσότερες εργασίες γίνονται από ξένο εργατικό δυναμικό.
Το μέλος της χώρας αυτής, που έχει εμπλακεί σε παγκόσμια κατακριτέους πολέμους, και δαπανά περισσότερα από όσα κερδίζει, έχει χάσει τούς συμμάχους της εκτός από την αμφίβολη Τουρκία και δεν έχει συνηθίσει τον πληθυσμό της σε παραγωγική ζωή, έχει δε και το τεράστιο θρησκομανές βάρος που όμως είναι ο λόγος ύπαρξης της, φέρεται δυσοίωνο .
Πως θα συγκρατηθεί η συνοχή αυτής της χώρας όπου βασιλείς και πρίγκηπες πού ξεπερνούν τις 7000 ζουν ζωή που θα την ζήλευε ο Μέγας Λουδοβίκος, ο Λαός έχει μάθει να ζει με όλα σχεδόν επιδοτούμενα χωρίς φόρους, οι θρησκευτικές διαφορές μεταξύ της πλειοψηφίας των Σουνιτών και της μειοψηφίας των Σιϊτών, όπου όμως εκεί βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές ,είναι βίαιες, είναι αμφίβολο.
Θα φανεί σε πολύ λίγα χρόνια.
Χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ και η ύπαρξη του κράτους αυτού είναι αμφίβολη.
Και το Σαουδαραβικό πετρέλαιο δεν είναι πλέον απαραίτητο στους Αμερικανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου