Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Τρομοκρατία και Δολοφονίες στη Βενεζουέλα – Ο Νέος Βρώμικος Πόλεμος


Τρομοκρατία και Δολοφονίες στη Βενεζουέλα – Ο Νέος Βρώμικος Πόλεμος  
"Χτύπα τον Ιμπεριαλισμό. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"
(Graffiti στη Βενεζουέλα)
της María Páez Victor*, CounterPunch, 8 Οκτ 2014 – The Marxist-Leninist Weekly (11/10/2014) Newspaper of the Communist Party of Canada (Marxist-Leninist)
[Πηγή: Μτφρ.: Μπ.Σ.Α., Μποτίλια στον Άνεμο, 21/10/2014]
Την περασμένη Παρασκευή [3 Οκτωβρίου] το κέντρο του Καράκας πλημμύρισε από χιλιάδες πολίτες που θρηνούσαν, συνοδεύοντας δύο φέρετρα σκεπασμένα με σημαίες και φορτωμένα με λουλούδια, σε έναν ύστατο φόρο τιμής.
Νεκρική πομπή για τον Roberto Serra και María Herrera, Καράκας, 3 Οκτώβρη 2014.
(MINCI, Telesur)
Αν ένα μέλος του Κοινοβουλίου, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, βασανιζόταν βάναυσα στο σπίτι του και στη συνέχεια μαχαιρωνόταν μέχρι θανάτου, ο δυτικός Τύπος –του Καναδά συμπεριλαμβανομένου– θα διέδιδαν την είδηση ανά τον κόσμο με πηχυαίους τίτλους. 
Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν βουλευτή του  κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας, αλλά τα ΜΜΕ παγκοσμίως και στην πλειονότητά τους, τήρησαν σιγήν ιχθύος. Οι διεθνούς «κύρους» πολιτικές προσωπικότητες δεν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της νόμιμης κράτησης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Leopoldo López (1), ο οποίος δημοσίως και κατ' επανάληψη έχει παροτρύνει τα πλήθη των διαδηλωτών σε πράξεις βίας, από τις οποίες μέχρι στιγμής τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (2).

Την Τετάρτη, 1 του Οκτωβρίου του 2014, ο 27χρονος νομικός Roberto Serra, μέλος του PSUV [Partido Socialista Unido de Venezuela], του κυβερνώντος κόμματος –ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας– και η σύντροφός του Maria Herrera, δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους, σε κεντρική περιοχή του Καράκας. Ήταν μια αποτρόπαια και καλά προμελετημένη τρομοκρατική πράξη. Ο Roberto Serra και η Maria Herrera βασανίστηκαν, μαχαιρώθηκαν και στη συνέχεια πέθαναν από αιμορραγία.
Ο Serra, με ειδίκευση στην εγκληματολογία, εργαζόταν για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη χώρα. Σε αυτό το ζωτικής σημασίας έργο τον βοηθούσε η Maria Herrera.
 
Ο Robert Serra προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Η μητέρα του έκανε την πλανόδια πωλήτρια για να τον βοηθήσει κατά την διάρκεια των σπουδών του. Φημιζόταν για τις διορατικές παρεμβάσεις του στη Βουλή και ήταν πολύ αγαπητός. Πολλοί έκαναν λόγο για τον «νέο Τσάβες».
Οι δυο δολοφονίες προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν με ακρίβεια. Ο Ernesto Samper, πρώην  Πρόεδρος [1994-1998] της Κολομβίας και νυν Προέδρος της UNASUR [Unión de Naciones Suramericanas  Ένωση Νότιοαμερικανικών Εθνών], δήλωσε: «Το έγκλημα είναι απόδειξη της διείσδυσης των κολομβιανών παραστρατιωτικών στη Βενεζουέλα».
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Σάντος της Κολομβίας απέλασε στη Βενεζουέλα έναν νεαρό άνδρα, τον Lorent Saleh, ο οποίος συναντιόταν με παραστρατιωτικούς της Κολομβίας, και συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
 
"O Alvaro Uribe και μερικά από τα τσιράκια του"
Ο Saleh εμφανίζεται σε ένα βίντεο (3) [να συνομιλεί.] με τον Alvaro Uribe, τον προηγούμενο [2002-2010] πρόεδρο της Κολομβίας, ο οποίος οφείλει την πολιτική του σταδιοδρομία στις διασυνδέσεις του με τον [Πάμπλο] Escobar, τον επικεφαλής του Κολομβιανού καρτέλ ναρκωτικών, και κατηγορείται από την κολομβιανή Γερουσία ότι βρίσκεται πίσω από την ραγδαία άνοδο των εκεί παραστρατιωτικών. Ο Saleh δήλωσε ότι αγόραζε όπλα και μίσθωνε ελεύθερους σκοπευτές και ειδικούς στα εκρηκτικά, επειδή"κάποιοι" επρόκειτο να πραγματοποιήσουν την επιλεκτική δολοφονία 20 ηγετών της Βενεζουελανικής κυβέρνησης, με σκοπό την ανατροπή της. Στη  συνέχεια, είπε, ποιοι ήταν αυτοί οι "κάποιοι"Ήταν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.
Ο Robert Serra, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του, είχε καταγγείλει στο Κοινοβούλιο, απερίφραστα, τα τρομοκρατικά σχέδια του Alvaro Uribe και τουLorent Saleh.
Ο παλιός και ο νέος Τσάβες με τη Μαρία Χερέρα
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, από τότε που εξελέγη υφίσταται μια ανηλεή και αδιάκοπη επίθεση. Η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία οικονομικού σαμποτάζ με λαθρεμπόριο και απόκρυψη τροφίμων και εμπορευμάτων, σε μια σκόπιμη διασπορά ψευδών φημών, καθώς και στις επί τρίμηνο βίαιες διαδηλώσεις, ώστε να  δοθεί η εντύπωση του χάους και της ακυβερνησίας.
Αυτές οι ανατρεπτικές ενέργειες ξεπεράστηκαν επιδέξια από μια κυβέρνηση που με σεβασμό στο γράμμα του νόμου, αρνήθηκε να πέσει στην παγίδα και να πάρει μέτρα απαντώντας με βία στη βία, ενώ παράλληλα με τις εκκλήσεις της για κατάπαυση των ταραχών, άρχισε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από υπουργούς γειτονικών χωρών. Ο λαός της Βενεζουέλας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, αποκήρυξε τις βίαιες τακτικές της αντιπολίτευσης, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη δημοτικότητα του Μαδούρο.
23/3/2014. "Η εξέγερση των φτωχών αγανακτίστας"
Σε μια προσπάθεια να προκληθεί «καθεστωτική αλλαγή»η βία έχει πλέον κλιμακωθεί, περιλαμβάνοντας τώρα και δολοφονίες. Πρόκειται για σχέδιο που καταστρώθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Guadarrama της Ισπανίας, στα τέλη Ιουνίου, και διοργανώθηκε από την CNI [Centro Nacional de Inteligência, Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών, η ισπανική ΚΥΠ] και το FAES [Fundacion para el Análisis y losEstudios Sociales ή Foundation for Analysis and Social Studies], μια δεξαμενή σκέψης (think tank) του Λαϊκού Κόμματος [Partido Popular], του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του Edward Snowden [**], την χρηματοδότηση και κατάρτιση της CNI έχει αναλάβει η CIA.
Παρόντες σ' εκείνη την ημερίδα ήταν δύο Βενεζουελανοί ηγέτες της αντιπολίτευσης, οJulio Borges και ο Ramón Muchacho, οι οποίοι συνδέονται με τις βίαιες ταραχές των διαδηλώσεων, ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Maria Corina Machado (4α). Η ίδια δεν μπορούσε να παραβρεθεί, καθώς ήταν υπό διερεύνηση η συμμετοχή της στις «βίαιες ταραχές», τις οποίες με θέρμη καθοδηγούσε.
31/5/2005. Η Ματσάντο, ώς πρόεδρος της ΜΚΟ της, με τον Πρόεδρα Μπους στο Οβάλ Γραφείο, όταν έλαβε το... χρίσμα του αυτοκράτορα
[Στις 21 Μαρτίου 2014] Η Machado, όντας μέλος του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας[και εν μέσω των διαδηλώσεων], απαξίωσε τους θεσμούς, αποδεχόμενη ταυτοχρόνως και τη θέση πρέσβειρας [ειδικής απεσταλμένης] του Παναμά, προκειμένου να μιλήσει[και να επηρεάσει, για την κατάσταση στη χώρα της] στον OAS (5) [Organization ofAmerican States ΟΑΚ, Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών]. Ουσιαστικά όμως,εκπροσωπώντας μια ξένη κυβέρνηση –η οποία μάλιστα, εκείνο το διάστημα είχε ταχθεί κατά της Βενεζουέλας–σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκπίπτει του βουλευτικού της αξιώματος (4β).
Ματσάντο-Λόπεζ
Η Machado, και ο López είναι οι κύριοι υποκινητές των βίαιων διαδηλώσεων που προκάλεσαν τόσους θανάτους και ζημιές εκατομμυρίων. Ωστόσο, η Ματσάντο –και παρά την περιφρόνησή της στο κράτος δικαίου– κλήθηκε από το Συμβούλιο του Καναδά στην Αμερική, για να μιλήσει στο διάσημο καναδικό δικηγορικό γραφείο τουCassels Brock και Blackwell τον περασμένο Μάιο –ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ηθελημένης άγνοιας ή συνενοχής των Καναδών.
Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θεωρούν ότι το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι πολύτιμο λάφυρο, για να το αφήσουν στα χέρια του λαού της.
Η εμπνευσμένη καθοδήγηση που έχει επιδείξει η Βενεζουέλα στην προώθηση του σχεδίου για την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής –ώστε οι χώρες της να οδηγθούν στην επίλυση των κοινών κοινωνικών προβλημάτων τους και στην προστασία των φυσικών τους πόρων– είναι απλά απαράδεκτη για την απληστία των πολυεθνικών, των ΗΠΑ, και των δουλικών συμμάχων τους, οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι το πετρέλαιο τους ανήκει και πρέπει να το πάρουν.
Από την Κηδεία του Οτάιζα
Οι δολοφονίες του Robert Serra και της María Herreraτου Δήμαρχου του Καράκας, Eliézer Otáiza (6), πριν 5 μήνες [26 Απρίλίου 2014]οι δολοφονίες κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου Μαρτίου –οργανωμένες από παραστρατιωτικούς (και όχι από φοιτητές, όπως ο δημοσιογραφικός κόσμος παρουσιάζει)–, ο θάνατος του εισαγγελέα Danilo Anderson (7), καθώς και οιεκατοντάδες δολοφονημένοι ηγέτες των αγροτών (8) –από φονιάδες καιπαραστρατιωτικούς, μπράβους των γαιοκτημόνων– ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητα του λαού της Βενεζουέλας.
Αυτός ο λαός γνωρίζει ότι η Μπολιβαριανή κυβέρνησή του, παρά την πολιορκία, τις επιθέσεις και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, στέκεται στο πλευρό του καιόχι στο πλευρό των ισχυρών ελίτ και των ξένων αφεντικών τους. Αυτοί, στην ιστορία της Βενεζουέλας, δεν τάχθηκαν ποτέ με τους φτωχούς ή με το συμφέρον του έθνους. 
Δικαιοσύνη!
Καθώς το συντετριμμένο πλήθος βαδίζει αργά προς το νεκροταφείο, για την ταφή τού Robert Serra και της María Herrera, η κραυγή που ακούγεται σε κάθε βήμα είναι:«Δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη! Θέλουμε δικαιοσύνη!»
Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτή τη φωνή.
_______________
* Η María Páez Victor, Ph.D. είναι κοινωνιολόγος, γεννήθηκε στη Βενεζουέλα και ζει στον Καναδά.

** Carlos Fazio, «Η βία και η τρομοκρατία αποτελούν στοιχεία της νέας φάσης για αποσταθεροποίηση και ανατροπή», Resumen Latinoamericano, 2 Οctubre 2014http://www.resumenlatinoamericano.org/ 
[Σημ. Μποτίλιας στον Άνεμο: Οι όρθιες [ ] είναι του M-LW. Οι λοξές [ ], καθώς και επισημάνσεις, πρόσθετες φωτό-βίντεο, σύνδεσμοι,"Σημειώσεις" είναι της Μποτίλιας]

_________________
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
 
Κατασκευάζοντας Τρομοκρατία Και "Κινημάτα"
1Καθημερινή, 18/2/2014. Καταζητούμενος για δολοφονίες ο Λόπεζ – Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ καταζητείται από τις αρχές της Βενεζουέλας, κατηγορούμενος ως υπεύθυνος για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Ο Λόπεζ, ωστόσο, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν κάμπτεται από τις διώξεις, θα διαδηλώσει μαζί με τους οπαδούς του στο Καράκας σήμερα και ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμος και να συλληφθεί. Οι Αρχές κατηγορούν τον Λόπεζ για τρομοκρατικές ενέργειες και δολοφονίες για το τετραήμερο των ταραχών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη διεξαχθεί έρευνα στο σπίτι του Λόπεζ, αλλά δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του αρνήθηκε να αποκαλύψει πού βρίσκεται. 
 
ΜποτίλιαΣτον Άνεμο, 28/2/2014. Βενεζουέλα: Στο κενό η προσπάθεια αποσταθεροποίησης – Ο φυλακισμένος σκληροπυρηνικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ, απέρριψε σήμερα την έκκληση του Μαδούρο για συμμετοχή στον εν εξελίξει διάλογο με στόχο «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρας».
Ο Λόπεζ, που βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για υποκίνηση βίας, είπε ότι ο διάλογος είναι μία υποκριτική τακτική του Μαδούρο για να «ξεφουσκώσει» τις διαδηλώσεις. «Ο διάλογος είναι μία τακτική υποχώρηση, ως αποτέλεσμα της πίεσης στους δρόμους. Δεν είναι πραγματική δέσμευση» ισχυρίστηκε ο Λόπες σε μήνυμά του σε κοινωνικό δίκτυο. 
 
2. THETOC, 23/2/2014. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις της Βενεζουέλας – 10 νεκροί, 134 τραυματίες και 124 συλλήψεις είναι ο απολογισμός των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα - Μια φοιτήτρια κι ένας μοτοσικλετιστής τα τελευταία θύμα της λίστας.
 
THETOC, 23/3/2014, Ακόμη δυο νεκροί στην εξέγερση των φτωχών –Στους 33 ο αριθμός των νεκρών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλας - Ακόμη δυο άνθρωποι στη λίστα - Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές αν δεν παραιτηθεί ο Μαδούρο.
 
3. Νέο βίντεο της τρομοκρατικής συνωμοσίας Uribe-Saleh – Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Βενεζουέλας Miguel RodriguezTorres, έδειξε την Πέμπτη [15/9/2014] βίντεο, με το οποίο αποδεικνύεται η σύνδεση μεταξύ Lorent Saleh Gomez και του πρώην πρόεδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε.
 
Φεβρουάριος 2014. Η Ματσάντο επί τω έργω
4α. Maria Corina Machado – Βίος και πολιτεία η κυρία! Από το 2001 –οπότε και ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή της (Súmate)– βυσσοδομεί κατά του Τσάβες, στήνοντας απεργίες και διαδηλώσεις. Παλιά της τέχνη...
Το 2005 κατηγορήθηκε (μαζί με άλλους εκπροσώπους της ΜΚΟ) για συνωμοσία.
 
"Αν δεν έρθεις εσύ στη δημοκρατία, η δημοκρατία θα έρθει σ' εσένα"
NED (National Endowment for Democracy): Αμερικανική ΜΚΟ, που ιδρύθηκε το 1983 για την προώθηση(!) της δημοκρατίας (!!) Χρηματοδοτείται κυρίως μέσω ετήσιας κατανομής από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της USAIDΤης γνωστής μας USAID!!!
4β. Παραβίαση των 149 και 191 άρθρων του Συντάγματος της Βενεζουέλαςπου απαγορεύουν σε εν ενεργεία βουλευτές να αναλαμβάνουν καθήκοντα για ξένα κράτη, χωρίς προηγούμενη άδεια του Κοινοβουλίου (Maria Corina Machado)
2 Σεπτεμβρίου 1960: Πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανοί επικυρώνουν την πρώτη Διακήρυξη της Αβάνας. Ο κουβανικός λαός διακηρύσσει τη στήριξή του στην Επανάσταση και τάσσεται έναντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Κάτω: Ο Φιντέλ σκίζει την αντι-κουβανική Διακήρυξη του Σαν Χοσέ που εκδίδεται από τον ΟΑΚ.
5. ΟΑΚ: – Κάτι σαν... ΕΟΚ ή ΕΕ Αμερικής – Με προσχήματα: την ασφάλεια (ασφαλώς!), την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών (του Εσκομπάρ μόνο), την ενίσχυση της δημοκρατίας (μπλα-μπλα σας εκλέξαμε), τη δουλειά για την ειρήνη (η πολύ δουλειά τρώει την ειρήνη), την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (του κεφαλαίου, γιατί μόνο αυτοί είναι άνθρωποι), την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξη για την καταπολέμηση της φτώχειας (με πόλεμο τους φτωχούς) και κυρίως την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου (να το Μάαστριχτ πάλι!) τίθενται σε εφαρμογή στις διάφορες Συνόδους που εκπονούν οι ΗΠΑ σχέδια για άλωση του πλούτου των χωρών. (Βλέπε και OAS).
Η Κούβα είναι αποκλεισμένη διά βίου. Ο Φιντέλ έχει χαρακτηρίσει τον OAS «Υπουργείο Αποικιών, και Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ».VIVA FIDEL!
UNASUR: – Το Κεφάλαιο αλλάζει ονόματα και ντύνεται τον μανδύα της σοσιαλδημοκρατίας. Ίδρυση της Ένωσης το 2008, στην προσπάθεια να απεμπλακούν οι χώρες του Νότου από τον ΗΠΑτικό ιμπεριαλισμό. Όσο όμως το σύνθημα από τη Βενεζουέλα παραμένει γράφιτιτόσο οι λαοί θα βρίσκονται κολλημένοι με το πρόσωπο στον τοίχο. Ή όπως είχε πει στο ξεκίνημά του (2002) ο Τσάβες:"Εμείς οι ηγέτες πάμε από σύνοδο σε σύνοδο, και οι λαοί μας από άβυσσο σε άβυσσο" (Στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. και κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τον Μάιο του 2002). (Βλέπε και UNASUR).  
7.  Η δολοφονία του Danilo Anderson – Με εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο στο σασί του αυτοκινήτου του, κάτω από τη θέση του οδηγού.
8. 13/3/2009. Οι αγρότες σκοτώθηκαν από τους γαιοκτήμονες στη Βενεζουέλα – Από την αρχή της αγροτικής μεταρρύθμισης, το 2001, 213 μέλη του κινήματος των αγροτών, έχουν σκοτωθεί από ένοπλους και παραστρατιωτικούς, μπράβους των γαιοκτημόνων.
25/6/2009. Δολοφονημένοι αγρότες στη Βενεζουέλα από το 2001Σε αυτό το άρθρο προσδιορίζονται οι δολοφονίες 214 αγροτών, αρκετές εκ των οποίων δεν σχετίζονται καν με το κοινό Ποινικό Δίκαιο (αναφορές με τα ονόματα των δολοφονημένων)


  Maduro: Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Serra συνδέονται με τον Uribe

***
Οπωσδήποτε από Μποτίλια μέσω Lenin Reloaded:

Τα τρία "μέτωπα" (Ουκρανία, Συρία, Βενεζουέλα)– Στήριξη, σε κάθε χώρα, του λαϊκού, ταξικού, αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος

 ***

Σημειώσεις, επισημάνσεις κειμένου, πρόσθετες φωτό και βίντεο, σύνδεσμοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου