Σελίδες

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Στίγκλιτς : «Η Γερμανία ασκεί οικονομικό εκφοβισμό στη Γαλλία»

Στίγκλιτς : «Η Γερμανία ασκεί οικονομικό εκφοβισμό στη Γαλλία»

Σκίτσο του Dilem
[Πηγή: Mignatiou.com, 01/09/2015]
Για οικονομικό «εκφοβισμό» της Γαλλίας από τη Γερμανία, κάνει λόγο ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος, παράλληλα, καλεί την Αριστερά, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, να αναλάβει δράση για να σταματήσει η αύξηση των ανισοτήτων.
Ο Στίγκλιτς είναι, μαζί με τον συμπατριώτη του Κρούγκμαν και τον Γάλλο Πικετί, ένας από τους σημαντικότερους επικριτές των πολιτικών λιτότητας. Ο Αμερικανός οικονομολόγος αποδέχθηκε τη θεώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη πως η γερμανική αδιαλλαξία έναντι της Ελλάδας είχε στόχο να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την πείσει να ακολουθήσει την οδό των πολιτικών λιτότητας. «Το πιστεύω», αρκέστηκε να δηλώσει ο Στίγκλιτς.
«Η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη Γαλλία δεν μπόρεσε να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Γερμανίας», ανέφερε.
«Η Γαλλία είναι από όλα τα έθνη του κόσμου εκείνη που αγκάλιασε περισσότερο την έννοια της ισότητας, αλλά διατρέχει πλέον αληθινό κίνδυνο, να δει την ψαλίδα των ανισοτήτων να ανοίγει, λόγω των δημοσιονομικών της επιλογών», είπε.
Ο Στίγκλιτς επέκρινε τόσο τις πολιτικές λιτότητας και περιστολής των δημοσίων δαπανών, όσο και την «αληθινά ηλίθια ιδέα πως η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις τονώνει την οικονομία. Δεν αποτελεί πια καν θέμα συζήτησης για τους οικονομολόγους, παρά μόνο για τους Γερμανούς και ορισμένους στη Γαλλία», δήλωσε.
Ο Στίγκλιτς ανέφερε πως ελπίζει σε μια αλλαγή στην Ισπανία, όπου οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις πολιτικές που άσκησαν αριστερές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
«Τα τελευταία 20 χρόνια, οι σοσιαλδημοκράτες δεν πιστεύουν στις προοδευτικές πολιτικές», είπε αναφερόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Όλοι τους υποστήριξαν τις τράπεζες, την απορρύθμιση, τις συμφωνίες για το εμπόριο που έβλαψαν τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.
Αν και ο Ομπάμα μετατράπηκε, κατά τον Στίγκλιτς, σε «όμηρο των μεγάλων πολυεθνικών», ο Αμερικανός οικονομολόγος πιστεύει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν εάν κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 οι Δημοκρατικοί.
Μιλώντας, τέλος, για τους κλυδωνισμούς της κινεζικής οικονομίας, δήλωσε αισιόδοξος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου