Σελίδες

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η μαύρη τρύπα των τραπεζών

Η μαύρη τρύπα των τραπεζών

Ο EFSF/ESM και η ΕΚΤ διεξάγουν έρευνα για τα 83 δισεκατομμύρια ευρώ που «κατάπιε» η μαύρη τρύπα των τραπεζών με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις | EPA/FRANK RUMPENHORST
Τάσος Τσακίρογλου
[Πηγή: efsyn.gr, 18/09/2015]
Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τα χειρότερα μάλλον δεν βρίσκονται πίσω μας, όπως θέλουν να μας πείσουν εκείνοι που την προκάλεσαν και στη συνέχεια φόρτωσαν τα βάρη της στους φορολογουμένους.
Οι χρηματοπιστωτικές ελίτ, που ελέγχουν πλήρως τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, απαίτησαν και πέτυχαν τη διάσωση των χρεοκοπημένων ιδρυμάτων που για χρόνια τζόγαραν και κερδοσκοπούσαν με τις χρηματιστηριακές φούσκες. Σήμερα ακόμα και τα δήθεν ανεξάρτητα θεσμικά όργανα, όπως η ΕΚΤ, διαπιστώνουν ότι, αντί για καλό, τα κρατικά μέτρα στήριξης των τραπεζών και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αναδιάρθρωσή τους στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, έκαναν μεγάλη ζημιά, την οποία πληρώνουν οι απλοί πολίτες.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το χρέος της αυξήθηκε κατά 22,2% του ΑΕΠ (του 2014) την περίοδο 2008-2014, ενώ η βοήθεια προς τις τράπεζες, η οποία αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, επιβάρυνε το συνολικό δημόσιο χρέος της ζώνης του ευρώ κατά 4,8% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα από τις αρχές του 2007 έχει μειωθεί κατά 27,5%, κάτι που είχε δραματικές συνέπειες στα οικονομικά των νοικοκυριών. Παράλληλα, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%, πρωτοφανής συρρίκνωση σε καιρό ειρήνης, όπως λένε οι περισσότεροι οικονομολόγοι.
Και οι προοπτικές; «Η κρίση στην ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα βελτιωθούν οριακά», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ασκώντας και πάλι σκληρή κριτική στην πολιτική λιτότητας α λα Σόιμπλε.
Αλλά για να επιστρέψουμε στις τράπεζες: Γιατί μέχρι σήμερα, ενώ το Δημόσιο είναι ο βασικός τους μέτοχος, έχουν αφεθεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να συνεχίσουν να υποκρίνονται τους επιχειρηματίες; Ηδη, όπως έγινε γνωστό προ ημερών, ο EFSF/ESM και η ΕΚΤ διεξάγουν έρευνα για τα 83 δισεκατομμύρια ευρώ που «κατάπιε» η μαύρη τρύπα των τραπεζών με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Από το ποσό αυτό ελάχιστα έχουν απομείνει, με αποτέλεσμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να χρειάζονται εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση.
Σήμερα οι τράπεζες πιέζουν για να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα ως προκαταβολή της νέας ανακεφαλαιοποίησης, καθώς αυτή εκτιμάται ότι θα είναι και η τελευταία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε καταγγελίες για τα δάνεια χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις που έδωσαν οι τραπεζίτες σε διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και ΜΜΕ, ενώ τεράστιες ήταν και οι ζημιές από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Τα ιδρύματα αυτά «απορροφήθηκαν» από τους ιδιώτες, αφού πρώτα τα χρέη τους φορτώθηκαν στους φορολογουμένους.
Σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι λαοί καταδικάστηκαν σε δεκαετίες λιτότητας, προκειμένου η ελίτ του αρπακτικού και τυχοδιωκτικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να μπορεί να συνεχίσει να παίζει παιχνίδια, να δίνει θηριώδη μπόνους στον εαυτό της και να εξαπατά το κοινό δημιουργώντας συνειδητά «φούσκες».
Τα θέματα αυτά θα μπουν στην προεκλογική εκστρατεία και από ποιον;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου