Σελίδες

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Οι μουσουλμάνοι πρέπει να καταπολεμήσουν το καρκίνωμα του εξτρεμισμού

Οι μουσουλμάνοι πρέπει να καταπολεμήσουν το καρκίνωμα του εξτρεμισμού

του Φετουλάχ Γκιουλέν*
Οταν μια ομάδα ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται «Ισλαμικό κράτος», γνωστό και ως ISIS, συνεχίζει να παράγει βία στη Μέση Ανατολή, οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αναμετρηθούν με την υπάρχουσα γενική ιδεολογία που τρέφεται καθώς και όλες τις τρομοκρατικές ομάδες. Κάθε τρομοκρατική ενέργεια που δρα στο όνομα του Ισλάμ, προφανώς έχει επίδραση σε όλους τους μουσουλμάνους και στα πιστεύω τους.
Δεν είναι πρέπον να κατηγορούμε το Ισλάμ για όλες τις βίαιες ενέργειες. Οπότε οι πιστοί θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε να αποτρέψουν αυτό το καρκίνωμα που αρχίζει να ακμάζει στις κοινωνίες μας. Εάν δεν το κάνουμε θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι για την άσχημη εικόνα της πίστης μας.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να καταδικάζουμε κάθε μορφής βία. Το ότι έχουμε υποφέρει δεν αποτελεί δικαιολογία στο να προκαλούμε την τρομοκρατία.
Αυτά που οι τρομοκράτες δηλώνουν ως σημάδια στο όνομα του Ισλάμ δεν είναι υπαρκτά, κατά τη γνώμη μου.
Οι μόνες πηγές είναι το Κοράνι και η ζωή του Προφήτη Μωάμεθ: οι βασικές αρχές που μελετώνται εδώ και αιώνες από ιεροδιδάσκαλους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη της ζωής του Προφήτη καθώς και των λεγομένων του στο Ιερό βιβλίο όπου καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια.
Κατά δεύτερον, είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε μια ολική κατανόηση του Ισλάμ, με την ελαστικότητα που μπορεί να υφίσταται διότι ορισμένες φορές καταπατείται.
Ωστόσο οι βασικές αρχές του Ισλάμ δεν πρέπει να αφεθούν έρμαιο της τύχης των διαστρεβλώσεων. Μία αρχή από το Κοράνι είναι πως όταν κάποιος παίρνει τη ζωή ενός αθώου είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας (Quran 5:32). Ακόμα και εν καιρώ πολέμου η βία κατά γυναικών, παιδιών και αμάχων απαγορεύεται ρητά από τη διδασκαλία του Προφήτη.
Πρέπει να επιδείξουμε αυτές τις αρετές με ανθρώπους που επιζητούν την ειρήνη στον κόσμο. Βλέποντας την ανθρώπινη ψυχολογία και τη δυναμική των ειδήσεων είναι προφανές πως οι υπάρχουσες φωνές είναι λιγότερες από εκείνες που «φυλακίζουν» τίτλους ειδήσεων που αφορούν εξτρεμιστές.
Τρίτον, θα πρέπει οι μουσουλμάνοι να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα της ζωής και της ελευθερίας. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές αρχές στον ισλαμικό κόσμο όπου ούτε πολιτικός ούτε ένα άτομο ούτε κάποιος θρησκευτικός ηγέτης έχει το δικαίωμα να τις καταπατά.
Ο Θεός δίνει την ευκαιρία για να μάθει ο ένας από τον άλλο με στόχο το γενικότερο καλό (Quran 49:13). Πρέπει να σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο ως δημιούργημα του Θεού (Quran 17:70).
Τέταρτον, οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Διότι η διδασκαλία των επιστημών, των τεχνών και του ανθρωπισμού προτάσσει τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο.
Η κοινωνία έχει έναν ρόλο στο να προωθεί σεβασμό και αποδοχή. Γι’ αυτό και το κίνημα Hizmet έχει στήσει πάνω από 1.000 σχολεία, εκπαιδευτικά κέντρα, ινστιτούτα διαλόγου σε πάνω από 150 χώρες.
Πέμπτον, είναι εξαιρετικής σημασίας η παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης στους μουσουλμάνους, αφού έτσι στερείται από τους εξτρεμιστές ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιούν κατά κόρον για να διαδώσουν τις διαστρεβλωμένες ιδεολογίες τους.
Οταν υπάρχει άρνηση της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως συμβαίνει για δεκαετίες σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου, η πίστη καλλιεργείται μέσα σε σκιές και ερμηνεύεται κατά το δοκούν από ανθρώπους που δεν έχουν τα προσόντα να την ερμηνεύσουν αλλά και από διάφορα ριζοσπαστικά στοιχεία.
Εν κατακλείδι, είναι γενικά αποδεκτό πως οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να παρέχουν το ίδιο δικαίωμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Καθώς και οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα ίσα δικαιώματα.
Οι μουσουλμάνοι έχουν ένα μεγάλο παράδειγμα, την Αϊσά, τη γυναίκα του Προφήτη Μωάμεθ, μια εξαιρετικά μορφωμένη λόγια, δασκάλα και εξέχουσα ηγέτιδα της κοινότητας της εποχής της.
Η τρομοκρατία είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, έτσι ώστε οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική διαστρωμάτωση.
Οι προσεγγίσεις που επικεντρώνουν το πρόβλημα στη θρησκεία, προξενούν μεγάλο κακό στη νεολαία που αντιμετωπίζει πλείστους κινδύνους αλλά και στον κόσμο γενικότερα.
Η παγκόσμια κοινωνία θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οι μουσουλμάνοι είναι τα κύρια θύματα της τρομοκρατίας -σε κυριολεκτικό και συμβολικό επίπεδο- και ότι πράγματι μπορούν να βοηθήσουν στην περιθωριοποίηση των τρομοκρατών και να αποτρέψουν τη στρατολόγηση νέων μελών.
Να γιατί οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις και πράξεις που οδηγούν στην αποξένωση των μουσουλμάνων.
Οι βίαιοι ακραίοι εξτρεμιστές δεν έχουν θρησκεία. Θα είναι πάντα άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τα θέματα της πίστης.
Οπως οι χριστιανοί δεν ενθαρρύνουν ποτέ πράξεις όπως την καύση του Κορανίου ή πράξεις της Κου Κλουξ Κλαν, οι βουδιστές πράξεις ενάντια στους Rohingya μουσουλμάνους, έτσι και οι μουσουλμάνοι δεν ενθαρρύνουν πράξεις βίας.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι μουσουλμάνοι έχουν συμβάλει σημαντικά στην άνθηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Η μεγαλύτερη συμβολή μας πραγματοποιήθηκε σε εποχές όπου η πίστη συνέβαλε ώστε στις ανθρώπινες κοινωνίες να επικρατήσουν ο αμοιβαίος σεβασμός, η ελευθερία και η δικαιοσύνη.
Μπορεί να μοιάζει δύσκολο να αποδοθεί το ακριβές στίγμα του Ισλάμ, όμως οι Μουσουλμάνοι μπορούν να γίνουν φάροι της ειρήνης και της γαλήνης στις κοινωνίες τους.

*Ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης του φιλελεύθερου ισλαμικού κινήματος Hizmet. Το άρθρο του που φιλοξενούμε σήμερα σε μετάφραση (με άδεια του Hizmet), δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου