Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Αντιδράσεις και διπλωματικός «πόλεμος» για τη Ρούσεφ

Αντιδράσεις και διπλωματικός «πόλεμος» για τη Ρούσεφ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση για καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία της Βραζιλίας. Η νέα κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλωματικές αντιδράσεις (Βολιβία, Ισημερινός, Κούβα), ενώ ήδη σημαίνουσες προσωπικότητας ασκούν σφοδρή κριτική.

[Πηγή: efsyn.gr, 01/09/2016]
Ο Νοάμ Τσόμσκι έκανε λόγο για «μια συμμορία κλεφτών» η οποία καθαίρεσε την Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από άλλες σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και ακτιβιστές.
Στο διπλωματικό πεδίο η νέα κυβέρνηση φαίνεται σε πρώτη φάση να απομακρύνεται από χώρες που μέχρι πρότινος υπήρξαν σύμμαχοι της Βραζιλίας των ημερών Λούλα-Ρούσεφ.
Βολιβία, Ισημερινός και Κούβα αντέδρασαν οργισμένα στην καθαίρεση της πρώην προέδρου.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Βραζιλία, μετά την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ από τη Γερουσία.
«Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας στη Βραζιλία» για διαβουλεύσεις σχετικά με τα «απαραίτητα μέτρα» μετά την εξέλιξη αυτή, έγραψε ο Μοράλες στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός επίσης ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους πρεσβευτές τους, ενώ η Κούβα έκρινε πως η καθαίρεση της Ρουσέφ εντάσσεται σε μια «ιμπεριαλιστική» επίθεση εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.
Απαντώντας η κυβέρνηση Τεμέρ ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη.
Χθες, εξήντα ένας γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης της Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία της Βραζιλίας, κρίνοντας την ένοχη για χειραγώγηση του προϋπολογισμού (ως «έγκλημα ευθύνης»χαρακτηρίζεται στο Σύνταγμα της χώρας) ενώ μόλις είκοσι ψήφισαν κατά.
Ο εκτελών χρέη προέδρου Μισέλ Τέμερ θα αναλάβει τώρα τα ηνία μέχρι το τέλος της θητείας της Ρούσεφ, την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Παρότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, η απόφαση της Γερουσίας αποτελεί ένα κρίσιμο κεφάλαιο στον πολιτικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην χώρα και ακόμα δεν έχει νικητή. 
Η Ρούσεφ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, και η κατηγορία εναντίον της ήταν η καταπάτηση των δημοσιονομικών νόμων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στη διάρκεια της θητείας της.
Ολο αυτό το διάστημα οι βουλευτές και γερουσιαστές της αντιπολίτευσης είχαν κάνει εξαρχής σαφές ότι η μόνη «λύση» γι αυτούς ήταν η απομάκρυνση της από την εξουσία, με το επιχείρημα ότι οι ελιγμοί της «κάλυψαν» το μεγάλο έλλειμμα και τελικώς οδήγησαν σε επιδείνωση της ύφεσης, σε μια χώρα που μέχρι τώρα είχε την υπεροχή μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών.
Αυτά είναι ανοησίες, υποστήριζε ξανά και ξανά η Ρούσεφ, επιμένοντας μέχρι το τέλος στην αθωότητα της. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ασκήσει έφεση
Η ίδια η Ρούσεφ έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»: «Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα... Θα επιστρέψουμε».
Και άλλοι προκάτοχοι της στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει ίδιες ή παρόμοιες λογιστικές τεχνικές, υποστήριζε, χαρακτηρίζοντας τις πιέσεις που ασκούσε η υπόλογη για σκάνδαλα διαφθοράς συντηρητική αντιπολίτευση για την αποπομπή της, «αναίμακτο πραξικόπημα» της ελίτ που είχε εξοργιστεί από τις πολιτικές των τελευταίων 13 ετών, του Κόμματος Εργατών  του οποίου ηγείται. 
Μετά την καθαίρεση της Ρούσεφ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον πρεσβευτή της και παγώνει τη σχέση της με τη Βραζιλία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Γερουσίας ως «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι ισχυρές διμερείς σχέσεις με τη Βραζιλία θα συνεχιστούν, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, να τονίζει ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας ενήργησαν εντός του συνταγματικού πλαισίου της χώρας.

Μια πολιτική καταδίκη στη σκιά μεγάλης διαφθοράς

Πράγματι στο πολιτικό παρασκήνιο βαριά σκιά ρίχνει η μεγάλη υπόθεση διαφθοράς για δωροδοκίες δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, που μετά από μια διετία ερευνών έχει οδηγήσει στη φυλάκιση δεκάδων επιχειρηματιών και πολιτικών από όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ ακόμα εκκρεμούν αποφάσεις για αρκετούς από τους βουλευτές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και σήμερα ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης της Ρούσεφ. 
Με αυτό το σκεπτικό η Ρούσεφ υποστήριζε ότι οι αντίπαλοι της ήθελαν να την ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο, για να γλιτώσουν οι ίδιοι την φυλακή, παρεμβαίνοντας με την άνεση τους στις έρευνες, πράγμα που η ίδια είχε αρνηθεί να κάνει.
Παρότι η ίδια δεν εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση διαφθοράς, πολλοί την θεωρούν εμμέσως έστω υπεύθυνη, με το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να γνώριζε τι γίνεται στην Petrobras δεδομένου ότι είχε χρηματίσει και υπουργός Ενέργειας επί προεδρίας Λούλα ντα Σίλβα. Ωστόσο η καθαίρεση της δημιουργεί πολλά ερωτήματα που δεν θα είναι εύκολο να απαντηθούν.
Ο 75χρονος Μισέλ Τέμερ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της που τελικά έγινε ο βασικός της πολέμιος, θα εκτίσει την υπόλοιπη θητεία της. 
Ηδη όμως η δημοτικότητα του έχει βυθιστεί και πολλοί Βραζιλιάνοι ζητούν την παραίτηση του έχοντας πάρει μια μικρή γεύση από την διακυβέρνηση του το διάστημα από την παραπομπή μέχρι την καθαίρεση της Ρούσεφ.      
Ανέλαβε τον Μάιο να εκτελέσει χρέη προέδρου σχημάτισε ένα υπουργικό συμβούλιο μόνο από άνδρες, όλους λευκούς, απόφαση που επικρίθηκε έντονα σε μια χώρα όπου το 50% των κατοίκων δεν είναι λευκοί.
Επιπλέον τρεις από τους υπουργούς του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία τους λόγω των κατηγοριών διαφθοράς, κατηγορίες που ακολουθούν και τον ίδιο τον Τέμερ και απειλούν την παραμονή του στην εξουσία. 
Οι σύμμαχοι της Ρούσεφ υπόσχονται ότι η υπόθεση δεν θα τελειώσει σήμερα και θέλουν να εφεσιβάλλουν την απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. 
Παρότι οι μέχρι τώρα αιτήσεις στο Δικαστήριο για να σταματήσει η διαδικασία παραπομπής της Ρούσεφ είχαν αποτύχει, στην χειρότερη περίπτωση αυτή η κίνηση θα βοηθήσει να παραμείνει η πολιτική διαμάχη στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Νέος πρόεδρος ο Τέμερ

Εκτός από την καθαίρεση της, η Γερουσία αποφάσισε, με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά, να μη στερήσει από την Ρούσεφ τα πολιτικά δικαιώματά της για την επόμενη οκταετία, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να διεκδικήσει πάλι δημόσιο αξίωμα.
Ο κεντροδεξιός Μισέλ Τέμερ ορκίστηκε απόψε, βιαστικά, νέος πρόεδρος της χώρας, σε μια σύντομη τελετή και μετά αναχώρησε για την Κίνα, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του χωρών των G20.
«Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη σύνοδο» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo. 
Αργά το βράδυ αναμένεται επίσης να προβληθεί από την τηλεόραση ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.
Η Ρουσέφ, η οποία παρακολούθησε την ψηφοφορία από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα έχοντας στο πλευρό της τον μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόκειται να αναχωρήσει από την Μπραζίλια για να μεταβεί στο σπίτι της στο Πόρτο Αλέγκρε, την πόλη όπου ζουν η κόρη της και τα δύο εγγόνια της.
«Είναι καλά, είναι ήρεμη» διαβεβαίωσε ένας από τους συμβούλους της, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου