Σελίδες

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Παραμένει σε κλοιό το Κομπάνι

Παραμένει σε κλοιό το Κομπάνι

Φωτο: Reuters/Kai Pfaffenbach
Οι υπερασπιστές της μικρής μεθοριακής πόλης -«τρομοκράτες» κατά τον Ερντογάν- αποκρούουν τις επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών και σταθεροποιούν τις θέσεις τους, χάρη και στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη διεθνή συμμαχία.
Του Νικόλα Ζηργάνου
Οι Κούρδοι μαχητές της μεθοριακής συριακής πόλης Κομπάνι συνέχισαν και χθες να αποκρούουν τις επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών και να σταθεροποιούν τη θέση τους, ενώ συνεχίστηκαν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της διεθνούς συμμαχίας κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
Οι Κούρδοι πεσμεργκά άντεξαν στο μπαράζ πυρών όλμων και επιθέσεων αυτοκτονίας, που εξαπέλυσαν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές το Σαββατοκύριακο, και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Kούρδοι είχαν το τελευταίο 48ωρο μόλις επτά νεκρούς, με τους τζιχαντιστές να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ράκα τουλάχιστον 70 σοροί εξτρεμιστών μαχητών που σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κομπάνι. Συνολικά, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν πραγματοποιήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν άρχισε η πολιορκία του Κομπάνι και των γύρω κουρδικών χωριών, πάνω από 100 αεροπορικές επιδρομές.
Τις τελευταίες ημέρες, εντάθηκαν και οι βομβαρδισμοί πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και φυσικού αερίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών. Η διεθνής Συμμαχία προσπαθεί να στερήσει από τους εξτρεμιστές τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να έχει τεράστια έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Οι εγκλωβισμένοι Κούρδοι του Κομπάνι έκαναν χθες νέα έκκληση για αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κλοιό, με μόνη δυνατή διέξοδο και επικοινωνία με τον έξω κόσμο τα σύνορα με την Τουρκία, τα οποία συνεχίζουν να είναι ερμητικά σφραγισμένα.
Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Καμπούλ, όπου είχε μεταβεί για να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα συναινέσει στον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως το κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης των Κούρδων της Συρίας (PYD), που πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του Κομπάνι από τους εξτρεμιστές σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους, «δεν διαφέρει από το ΡΚΚ» (Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν) και αποτελεί «τρομοκρατική οργάνωση». «Θα ήταν λάθος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες είμαστε φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να περιμένουν από εμάς να πούμε ναι στην υποστήριξη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ηταν μια ακόμη σαφής αποστασιοποίηση από την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, καθώς την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επιβεβαιώσει ότι, για πρώτη φορά, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν απευθείας συνομιλίες με στελέχη του PYD στο Παρίσι. Ο Ερντογάν έδειξε να μη θέλει να κατανοήσει ότι οι εξελίξεις τον έχουν ξεπεράσει και αναρωτήθηκε δημοσίως: «Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί το Κομπάνι, γιατί η Συρία; Το ένα τρίτο του Ιράκ έχει χαθεί. Γιατί δεν ασχολούνται με αυτό; Ολοι μιλάνε για το Κομπάνι. Αυτό όμως αποτελεί πρόκληση».
Στο Ιράκ, πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι βρέθηκε συναίνεση μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων και ολοκληρώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ Αμπάντι.
Νέα κυβέρνηση στη Βαγδάτη
Οι Κούρδοι πήραν έξι υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τα δύο πλέον σημαντικά χαρτοφυλάκια, της Αμυνας και των Εσωτερικών, τα πήραν αντίστοιχα ένας σουνίτης και ένας σιίτης. Υπουργός Αμυνας ανέλαβε ο μετριοπαθής σουνίτης Χάλεντ αλ Ομπάιντι, με καταγωγή από τη Μοσούλη, πόλη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ομπάιντι είναι μέλος της ομώνυμης φυλής, που προέρχεται από την οικογένεια του Μωάμεθ και χαίρει μεγάλου κύρους στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο διορισμός του Ομπάιντι αποτελεί σημαντική συμβολική κίνηση, καθώς ένας σουνίτης -και μάλιστα πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της αεροπορίας του Σαντάμ Χουσεΐν- θα ηγηθεί της επίθεσης κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών που έχουν καταλάβει τη γενέτειρά του, Μοσούλη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καθώς και το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας.
Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε ο Μοχάμεντ αλ Γάμπαν, στέλεχος του ριζοσπαστικού σιιτικού κόμματος Μπαντρ, του οποίου οι πολιτοφύλακες πολεμούν μαζί με τον ιρακινό στρατό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ολοκλήρωση της νέας κυβέρνησης τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο που οδήγησε στην κατάρρευση του κράτους στις περιοχές των σουνιτών και επέτρεψε στο Ισλαμικό Κράτος να τις καταλάβει με περίπατο, απειλώντας ακόμη και την πρωτεύουσα Βαγδάτη. Σήμερα, ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Τεχεράνη για να συντονίσει με τους Iρανούς την αναμενόμενη αντεπίθεση του κυβερνητικού στρατού του Ιράκ, με στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου