Σελίδες

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Η Ευρώπη δεν μιλάει πλέον γερμανικά»

«Η Ευρώπη δεν μιλάει πλέον γερμανικά»

του Μιχάλη Ψύλου
[Πηγή: ΠΡΙΝ, 02/02/2015]
Η ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην Αθήνα ήταν ήττα της κυβέρνησης Μέρκελ μεταδίδει ο ανταποκριτής του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv στις Βρυξέλλες Έρικ Μπόνσε. «Μπορεί το Βερολίνο να προσπαθεί να εκλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα σαν να μην έχει ουδεμία απολύτως σχέση με τη γερμανική πολιτική στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς δυσάρεστων εξελίξεων της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας» σημειώνει χωρίς περιστροφές ο γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει: «Η Ευρώπη δεν μιλάει πλέον γερμανικά».
Και δεν είναι ο μόνος! Ο γνωστός δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μινχάου σε άρθρο του στο περιοδικό Σπίγκελ τονίζει: «Η Μέρκελ στέκεται μπροστά στα ερείπια της πολιτικής της. Οι Έλληνες είπαν “Όχι ευχαριστώ” στη λιτότητα. Αποκήρυξαν τη γερμανική πολιτική… διάσωσης. Τώρα η καγκελάριος πρέπει να αλλάξει πολιτική. Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών», γράφει ο Μινχάου, «η έκταση της καταστροφικής πολιτικής της Μέρκελ είναι εμφανέστερη από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τώρα κρατικά ομόλογα και η Ελλάδα κυβερνάται από μια συμμαχία δύο κομμάτων που το μόνο το οποίο τα ενώνει είναι η οργή κατά της Μέρκελ».
Ο γερμανός δημοσιογράφος τονίζει μάλιστα ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα «άνοιξε την όρεξη» και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, να ξεφύγουν από τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που επιβάλει το Βερολίνο. Και το χειρότερο για τη Μέρκελ είναι ότι οι αντίπαλοι της πολιτικής του Βερολίνου δεν περιορίζονται μόνο στη ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά επεκτείνονται και στους κόλπους της Δεξιάς. Ο ιταλός δεξιός βουλευτής Νούτσιο Αλτριέρι, που ανήκει στη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το είπε πολύ γλαφυρά: «Είναι σαν ένας αστεροειδής να χτύπησε τη μερκελική Ευρώπη, την καρδιά της καρδιάς της ΕΕ». Αλλά και μεταξύ των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης ενισχύονται οι αριστερές φωνές βλέποντας την κατάντια του ΠΑΣΟΚ. Ο Γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι οι Ισπανοί Σοσιαλιστές «δεν είναι ΠΑΣΟΚ και δεν ταυτίζονται με οποιαδήποτε πολιτική λιτότητας ούτε με τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές» όπως έγραψε η Ελ Παΐς.
Άλλωστε, το Βερολίνο επιβάλει τη λιτότητα πρωτίστως στους άλλους λαούς της Ευρώπης, καθώς στην ίδια τη Γερμανία μοιράζει περισσότερα «ψίχουλα» στους γερμανούς εργαζόμενους, προκειμένου να τους συσπειρώσει γύρω από την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού. Η Γερμανία είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κερδίζει από την κρίση. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2015 το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1,3-1,5%. Το Βερολίνο προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν 170.000 νέες θέσεις εργασίας φέτος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σε 42,8 εκατ. – αριθμός ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Το ποσοστό της ανεργίας που είναι σήμερα 6,7% αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 6,6%. Τι κρύβεται πίσω από την αισιόδοξη αυτή εικόνα; Μα η αύξηση της κατανάλωσης των Γερμανών, όπως παραδέχεται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μπορεί στην υπόλοιπη Ευρώπη η λιτότητα καλά να κρατεί, αλλά στη Γερμανία «τα νοικοκυριά καταναλώνουν», όπως γράφει εύστοχα η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ.
Ο Μπιλ Έιμοντ, βρετανός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός της ταινίας «H ταινία της μεγάλης ευρωπαϊκής καταστροφής», που θα προβληθεί στις 8 Φεβρουαρίου από το BBC, εκτιμά ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μια σύγχρονη εκδοχή του Σχεδίου Μάρσαλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου