Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Liberation: Ένα «οικονομικό πραξικόπημα» που δεν περνάει στην Ελλάδα

Liberation: Ένα «οικονομικό πραξικόπημα» που δεν περνάει στην Ελλάδα

Για την κίνηση της ΕΚΤ
[Πηγή: in.gr, 06/02/2015]
Παρίσι, Γαλλία
Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και η Ευρώπη παραμένουν στο επίκεντρο του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας. Παράλληλα, οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις συνέπειες της λιτότητας ως πολιτική επιλογή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η εξάστηλη φωτογραφία ενός περίσκεπτου Αλέξη Τσίπρα γεμίζει δισέλιδο αφιέρωμα της Liberation υπό τους τίτλους «Πόκερ υψηλού κινδύνου ανάμεσα σε ΕΚΤ και Αθήνα» και «Ένα 'οικονομικό πραξικόπημα' που δεν περνάει στην Ελλάδα» αφού η απόφαση της ΕΚΤ «βιώνεται ως μέσο εκβιασμού στη χώρα».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ουδέποτε άλλοτε δεν ήμασταν σε τέτοια φάση μονομαχίας».
«Το παράδοξο είναι», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ζαν-Πολ Φιτούσι, ότι ένας θεσμός σαν την ΕΚΤ, που δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα, υποχρεώνει μία κυβέρνηση που εξελέγη δημοκρατικά να συμμορφωθεί, με κίνδυνο να ενισχυθεί η ακροδεξιά, εάν η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει μία ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική».
Η Liberation κάνει ειδική αναφορά στη διαδήλωση στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης «υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την κυβέρνηση απέναντι στην ΕΚΤ, στο όνομα του δημοκρατικού σεβασμού των λαών».
Στη συντηρητική Figaro, άρθρο με τίτλο «Η ΕΚΤ μάς θυμίζει ότι το ευρώ είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα» αναφέρεται και αυτό στην απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 22 Ιανουαρίου το διευθυντήριο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων ύψους 1.140 δισ. και αναρωτιέται πώς είναι δυνατό το ίδιο διευθυντήριο δύο εβδομάδες μετά «να αναλαμβάνει τον ρόλο του μαστιγωτή» αποκλείοντας τις ελληνικές τράπεζες από τα ταμεία της ΕΚΤ.
Ο συντάκτης εκτιμά ότι το ευρώ πάσχει από την έλλειψη ενός ουσιαστικού ομοσπονδιακού πλαίσιου, και καταλήγει: «Οι αισιόδοξοι θα πουν ότι το ευρώ είναι ένα έργο που εξελίσσεται, οι δε απαισιόδοξοι ότι είναι ένα μνημείο που απειλείται με εξαφάνιση».
Η οικονομική Les Echos υπογραμμίζει ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη βοήθεια στην Ελλάδα» και «επείγει» πλέον για τον Αλέξη Τσίπρα η εξεύρεση λύσης, γιατί βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο». Σε άλλο άρθρο τονίζεται ότι «στην Αθήνα ο Αλ.Τσίπρας αναζωπυρώνει το εθνικό συναίσθημα». Η απόφαση της ΕΚΤ άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή της εθνικής υπερηφάνειας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, σημειώνει η συντάκτης.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, οι Γάλλοι δείχνουν, μάλλον, φιλικά προσκείμενοι προς τους Έλληνες, καθώς σε ποσοστό 52% αποδέχονται την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με επιμήκυνση των αποπληρωμών χωρίς διαγραφή, 11% συμφωνούν με την ολική διαγραφή του, 19% με τη μερική διαγραφή, 15% θέλουν να παραμείνουν οι ημερομηνίες αποπληρωμών ως έχουν και μόνο σε ποσοστό 3% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη.
Στο μεγάλης ακροαματικότητας οικονομικό ραδιόφωνο «Business BFM» η πρωινή εκπομπή «Les Experts» (εμπειρογνώμονες) ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στην Ελλάδα και τις συνέπειες της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται, πλέον, ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Φιλίπ Νεσερτίν, οικονομολόγος, καθηγητής στη Σορβόνη και διευθυντής στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικονομικών, αναγνώρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να βιώνεται ως ταπείνωση από τους Έλληνες, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε αυτό που όφειλε να κάνει.
«Είμαστε στον τομέα της οικονομίας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ δεν έχει πολιτικό ρόλο. Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει εκλεγεί από κανέναν, είναι ένας τεχνοκράτης. Ανήκει στους πολιτικούς να αποφασίσουν για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, και μάλιστα επειγόντως, ώστε να σταματήσει η φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, 13 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο ίδιος θεωρεί ότι «καλώς η ΕΚΤ επισημαίνει πως το θέμα επείγει, διότι το 'μαξιλάρι' του ELA δεν έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθεί η φυγή των κεφαλαίων, αλλά για να εξασφαλίζεται η ρευστότητα όταν υπάρχει εσωτερική παράλυση και άπνοια στις κινήσεις της εσωτερικής αγοράς της χώρας».
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκαν και άλλες πιο σκληρές φωνές, που χαρακτήρισαν το πρόγραμμα Τσίπρα «δημαγωγικό» ή ακόμα και επιχειρηματολογία του τύπου «δεν φταίει η Ευρώπη που έφθασαν εδώ σήμερα οι Έλληνες, ήταν επιλογή τους».
Οι ακροατές, που, στην πλειοψηφία τους, ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο, συνηθίζουν να στέλνουν επώνυμα μηνύματα, ορισμένα από τα οποία διαβάζει ο παρουσιαστής Νικολά Ντοζ.
Σήμερα, με έκπληξη, διάβασε δύο από τα μηνύματα που πήρε: «Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν οίκτο για τους Έλληνες, που οδηγούνται στο να καταντήσουν άστεγοι και ρακένδυτοι» και «Θέλετε να επιβάλετε και στη Γαλλία λιτότητα; να κόψετε το ηλεκτρικό, να μειώσετε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και να την οδηγήσετε στη φτώχεια, για να καταλάβετε;». Οι ερωτήσεις του κοινού βοήθησαν ώστε να φανούν στη συζήτηση των «Experts» κάποια δείγματα χαλάρωσης των συνήθως αυστηρών θέσεών τους για την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου