Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ξέρω γιατί μας το έκανες αυτό, γιαγιά Μαρούλα Λιασή…

Ξέρω γιατί μας το έκανες αυτό, γιαγιά Μαρούλα Λιασή…

Η Μαρούλα, με τον σύζυγό της Σάββα Λιασή και την κόρη τους Τούλα, στο σπίτι στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα, το οποίο η Μαρούλα και ο Σάββας δεν εγκατέλειψαν ποτέ, περιμένοντας παντα τον αγνοούμενο γιο τους, Γιαννάκη Λιασή.
της Θεοδώρας Παυλίδου
[Πηγή: Φιλελεύθερος, 04/05/2015]
Ξέρω γιατί μας το έκανες αυτό, γιαγιά  Μαρούλα Λιασή… Για να επισκεφτούμε δύο φορές αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Καρπασίας, μπας και δούμε την απέριττη ομορφιά του, τα γαλαζοπράσινα τοπία του, τις μυρωδιές  του τώρα την άνοιξη. Μπας και πληγωθούμε από την εγκατάλειψη των μνημείων μας, τη βεβήλωση των νεκροταφείων μας, μπας και πονέσουμε για τα τζαμιά  που ξεφυτρώνουν συνεχώς μέσα στην καρδιά της κατεχόμενης γης, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του τόπου.
Σε φαντάζομαι να το διασκεδάζεις από ψηλά αυτό το μακάβριο παιχνίδι που σου έπαιξε η μοίρα και η ατζαμοσύνη του ψευδοκράτους. Συνεδρίασε έκτακτα για σένα το "υπουργικό συμβούλιο" για να αποφασίσει την εκταφή σου από το μουσουλμανικό νεκροταφείο μετά το χοντρό λάθος του ψευδοκράτους και των "αρχών" του. Άναυδοι ακούσαμε για το τι είχε γίνει, αλλά εσύ περπατούσες ανάμεσά μας ψύχραιμη με κυρτωμένη την πλάτη σου από το βάρος των 93 σου χρόνων σκορπώντας παντού το καλοκάγαθο χαμόγελό σου, ένα ζωντανό παράδειγμα καρτερίας και στωικότητας…
Πού να σε αγγίξει αυτό το γκροτέσκο ατύχημα του ψευδοκράτους… Εσύ είσαι γνήσιο τέκνο της Καρπασίας, με ρίζες τόσο βαθιές και μεγάλες που απλώνουν παντού όπως τους αόρατους στη στέγη σου. «200 χρόνων είναι αυτοί οι αόρατοι», μου είπες για τα ξύλα που στήριζαν τη στέγη του σπιτιού σου.  Ήξερες τι ήσουν και τι ήθελες, όχι σαν εμάς που παραδέρνουμε 40 χρόνια τώρα από σύγχυση σε σύγχυση. Είπες, «εδώ θα μείνω και θα περιμένω τον γιο μου...». Και τον περίμενες μέχρι που τον  βρήκαν πέρσι το καλοκαίρι και τον έθαψες στο νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας, ένα από τα ελάχιστα νεκροταφεία που δεν έχουν βεβηλωθεί, όπως και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, χάρη στις προσπάθειες του συζύγου σου, κ. Σάββα Λιασή, και όλων των εγκλωβισμένων της Αγίας Τριάδας που παρέμειναν στη γη τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο John Koenig, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα κατεχόμενα της Κύπρου, τον Οκτώβριο του 2014, επισκέφθηκε τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα. Εδώ με την Μαρούλα και τον Σάββα Λιασή στο σπίτι τους στην Αγία Τριάδα.
Ξέρω γιατί μας το έχεις κάνει αυτό, γιαγιά Μαρούλα… Για να σκεφτούμε δύο φορές  οι τυφλοί,  οι "ανίδεοι και χορτάτοι" πόσο σας εγκαταλείψαμε, πόσο λίγο σας σταθήκαμε… Το κράτος μας θεώρησε ότι έκανε το καθήκον του απέναντί σας με τα επιδόματα και τις κούτες με τα τρόφιμα που έστελνε κάθε τόσο σε εσάς, άντε και κανένα πολιτικό ή επίσημο να εκφωνήσει κάνα λόγο σε καμιά κηδεία, ώς εκεί όμως. Τίποτε δεν διεκδικήσαμε για σας. Ούτε καν τα ονόματα των τόπων μας. Άκου «Σιπαχί» η Αγία Τρίαδα Αιγιαλούσης… Το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου λειτούργησε πάρα πολύ αργά και μόνο όταν το ψευδοκράτος θέλησε να δείξει το ευρωπαϊκό του προσωπείο… Δεν απειλούσατε πια κανέναν.
Σιγά που θα σε τάραζε εσένα ένα τέτοιο λάθος. Εσύ, γιαγιά Μαρούλα, ήσουν από εκείνη τη μαγιά του Μακρυγιάννη και ας μην το ήξερες και δεν το καυχήθηκες ποτέ. Δεν παρίστανες ποτέ την ηρωική εγκλωβισμένη… Εσύ  ήσουν μια μάνα με σπασμένες τις φτερούγες σου,  ένα μνημείο ανθρωπιάς, καλοσύνης και αξιοπρέπειας μιας άλλης Κύπρου, που τη χάσαμε και την αναζητούμε.  
Γιατί ενώ εσύ κεντούσες τον χρόνο σου με υπομονή και καρτερούσες, εμείς αφήσαμε τα κόμματα να κομματιάσουν τους θεσμούς και να ξηλώσουν τη δημοκρατία μας. Ενώ εσύ διατηρούσες μέσα στην κατοχή τη γλώσσα και την ιστορία σου, εμείς αφήσαμε τα παιδιά μας ανιστόρητα,  χωρίς παιδεία και γλώσσα, ζόμπι στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης… Ενώ εσύ παρέμεινες στα μετερίζια, εμείς αφήναμε ανοχύρωτη την πολιτεία μας, ρημάζοντας την οικονομία του τόπου. Τώρα, χωρίς ηγέτες, δεν περιμένουμε τίποτε άλλο παρά την παράδοσή μας. Συγχώρα μας…

Δείτε επίσης και το Αγνοούμενοι της Κύπρου: Ο Λιασής θα ταφεί στην κατεχόμενη Καρπασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου