Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το Βερολίνο να πάρει μαθήματα ιστορίας, λένε οι Γάλλοι σοσιαλιστές

Το Βερολίνο να πάρει μαθήματα ιστορίας, λένε οι Γάλλοι σοσιαλιστές

Με ανοικτή επιστολή του προς τον γερμανικό λαό ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καλεί το Βερολίνο να αναλογιστεί τη θέση του στην Ευρώπη και να πάρει μαθήματα Ιστορίας, πέρα από το να δίνει μόνο μαθήματα οικονομίας.
[Πηγή: ΑΥΓΗ, 16/07/2015]
Η επιστολή, η οποία αρχίζει με τη φράση «Αγαπητέ μου φίλε», καταδεικνύει πόσο επιβαρύνθηκαν οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία - δύο από τα σημαντικότερα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.
«Η Ευρώπη, αγαπητέ μου φίλε, δεν καταλαβαίνει την επιμονή της χώρας σου να ακολουθείται τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξέχασε μήπως η χώρα σου τη στήριξη που της προσέφερε η Γαλλία αμέσως μετά τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματός σου;», τονίζει ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης.
Ο κ. Καμπαντελίς συνεχίζει καταγράφοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας και αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, τη συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους και το διπλωματικό πράσινο φως που δόθηκε το 1989 για την επανένωση των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
«Το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί αυτό το μάθημα ιστορίας, ενώ δίνει στην Αθήνα μαθήματα οικοκυρικών», γράφει ο κ. Καμπαντελίς. «Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα. Αγαπητέ μου φίλε, η Γερμανία πρέπει να συνέλθει, και γρήγορα!».
Την Τετάρτη, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ωστόσο στη συζήτηση που προηγήθηκε εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση. Πολλοί στη γαλλική Κεντροαριστερά και Αριστερά πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Ολάντ έχασε την ευκαιρία να αντισταθεί στην πολιτική λιτότητας που προωθούν η Γερμανία και άλλα μέλη της Ε.Ε., όμως η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι κατέστρεψε τις γαλλογερμανικές σχέσεις.
Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του υποβαθμίζει τις διαφορές του με τη Γερμανία και επιμένει ότι η καλή σχέση του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν στην επίτευξη της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου