Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Το ιταλικό «plan B» του Μπέπε Γκρίλο

Το ιταλικό «plan B» του Μπέπε Γκρίλο

[Πηγή: dw, 30/07/2015]
Οι βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, επηρεασμένοι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, παρουσιάζουν τις λεπτομέρειες του δικού τους «σχεδίου Β» για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Ο Μπέπε Γκρίλο επιμένει και ζητά την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Σε επίσημο ανακοινωθέν τους, οι βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις λεπτομέρειες του δικού τους «σχεδίου Β», το οποίο ετοίμασαν αναφορικά με μια ενδεχόμενη της Ιταλίας από το κοινό νόμισμα.
Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αυτού είναι τα εξής: η δημιουργία μιας Τράπεζας της Ιταλίας με πλήρη κυριαρχία, η οποία θα μπορεί να κόβει και πάλι εθνικό νόμισμα και να γίνει ύστατος δανειστής καθώς και η δυναντότητα παρέμβασης του ιταλικού υπ. Οικονομικών στα κεφάλαια τραπεζικών οργανισμών και ασφαλειών.
Επίσης το σχέδιο Β του κινήματος του Γκρίλο προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού που θα συνδέει αυτόματα την πορεία του πληθωρισμού με την αύξηση των μισθών των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
«Η κυβέρνηση Ρέντσι έσκυψε το κεφάλι»
Ο Μπέπε Γκρίλο τάσσεται υπέρ μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη
Οι δύο τελευταίες προτεινόμενες πρωτοβουλίες αφορούν τη μετατροπή του δημόσιου χρέους στο νέο νόμισμα καθώς και τoν επαναπροσδιορισμό των συνταγματικών εγγυήσεων για τους τομείς της υγείας, της παιδείας αλλά και της αποταμίευσης.
Σύμφωνα, δε, με τους βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων «το ευρώ, ως έχει στην παρούσα φάση, στερείται κάθε νοήματος ύπαρξης» ενώ «η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έσκυψε το κεφάλι και ακολούθησε τις γερμανικές επιταγές, χάνοντας κάθε ευκαιρία να αντισταθεί και να αλλάξει τους μηχανισμούς του κοινού νομίσματος».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέπε Γκρίλο έχει προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εντούτοις η άμεση έκφραση της λαϊκής βούλησης σε θέματα οικονομικής πολιτικής μέσω δημοψηφίσματος δεν προβλέπεται από το ιταλικό Σύνταγμα.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου