Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Πούτιν: Αδελφή χώρα η Ουκρανία, αλλά η Κριμαία έχει «ιερή σημασία»

Πούτιν: Αδελφή χώρα η Ουκρανία, αλλά η Κριμαία έχει «ιερή σημασία»

Ομιλία εφ' όλης της ύλης
[Πηγή: Φιλελεύθερος, 04/12/2014]
Μόσχα: Η Ρωσία σέβεται την Ουκρανία ως «αδελφή χώρα» και την κρατική της κυριαρχίας, όμως η -προσαρτηθείσα- Κριμαία «θα έχει για πάντα ιερή σημασία» για τη Μόσχα, διαμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εφ' όλης της ύλης ομιλία του ενώπιον βουλευτών και ολόκληρης της χώρας. 
Ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των δυτικών χωρών, λέγοντας πως «η Δύση πάντοτε ήταν αντίθετη στο να γίνει δυνατή η Ρωσία» και κατηγορώντας τις δυτικές χώρες για απόπειρα απομόνωσης της Μόσχας.
Μέρος αυτών είναι, όπως άφησε να εννοηθεί, η «αμνηστία» για επαναπατρισμό κεφαλαίων, το πάγωμα της αύξησης των φόρων σε ορίζοντα τετραετίας, «μείωση του ελέγχου στην επιχειρηματική δραστηριότητα». 
Για τα φλέγοντα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν ανέφερε πως χρειάζονται μέτρα για την σταθεροποίση του νομίσματος και την ενίσχυση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας πως για το δεύτερο θα κινητοποιηθούν αποθεματικά του δημοσίου.
Ξεκινώντας από την ουκρανική κρίση την ετήσια ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Μόσχα «σέβεται την Ουκρανία ως αδελφή χώρα», λέγοντας όμως πως «η Κριμαία θα έχει για πάντα ιερή σημασία για την Ρωσία».
Παρομοίασε μάλιστα την χερσόνησο με το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.
Υποστήριξε πως όσα συμβαίνουν στην νοτιοανατολική Ουκρανία «δείχνουν πως η ρωσική στάση απέναντι στην κρίση είναι σωστή». Επανέλαβε πως η εκδίωξη του Γιανουκόβιτς ήταν «απομάκρυνση του νόμιμου προέδρου» και είπε πως «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τύχει υποστήριξης η ένοπλη κατάληψη της εξουσίας» ή «οι μαζικές δολοφονίες στην Οδησσό».
«Οι κυρώσεις δίνουν ερέθισμα στην οικονομία μας»
Κατηγόρησε την «Δύση», όρο τον οποίο χρησιμοποίησε επανειλημμένα, για «απόλυτο κυνισμό» απέναντι στην ουκρανική κρίση, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία δεν χρειάζεται πολιτικά παιχνίδια αλλά οικονομική βοήθεια, την οποία όμως η Δύση διστάζει να προσφέρει».
Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, επανέλαβε πως «έχουν επιπτώσεις σε όλες τις χώρες» αλλά υποστήριξε επίσης και πως «προσφέρουν ερέθισμα στην ρωσική οικονομία». 
Επιτέθηκε και εναντίον της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, λέγοντας πως καλλιεργεί «μία επικίνδυνη ψευδαίσθηση πως μπορεί κανείς να είναι απρόσβλητος».
«Θέλουν να χτίσουν ένα τείχος γύρω μας» είπε, αλλά «η Ρωσία δεν θα ακολουθήσει η ίδια την οδό της απομόνωσης, γιατί αυτό θα ήταν σημάδι αδυναμίας». 
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ» είπε, λέγοντας πως η Ρωσία θα «είναι ανοικτή για ξένες επενδύσεις».
Σχετικά με την επίθεση στο Γκρόζνι της Τσετσενίας το πρωί της Πέμπτης, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι αποσχιστικές τάσεις «καλλιεργούνται από το εξωτερικό» και είπε ότι «κάποιοι επιθυμούν να δουν τη Ρωσία να διαλύεται όπως η Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα το επιτρέψει».

Πηγή
: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου