Σελίδες

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η τρίτη μαζική διαδήλωση κατά της χρέωσης του νερού στην Ιρλανδία
Πάνω από 10.000 άτομα, σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές των αρχών και τουλάχιστον 60.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα και τους ακτιβιστές, διαδήλωσαν το πρωί της Τετάρτης μπροστά στη Βουλή της Ιρλανδίας, για τρίτη φορά, κατά των νέων χρεώσεων στο νερό που έχουν προκαλέσεις τις πιο ογκώδεις αντικυβερνητικές πορείες από την έναρξη της κρίσης, το 2008.  
Παρότι η Ιρλανδία δεν έχει ζήσει τη μαζικότητα και την ένταση των κινητοποιήσεων όπως σε άλλες χώρες της ευρωζώνης εν μέσω κρίσης, η χρέωση του νερού σαν να ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τους Ιρλανδούς, που δείχνουν πλέον έτοιμοι να επαναστατήσουν μετά από χρόνια σκληρής λιτότητας  και έντονης απογοήτευσης για την άνιση «ανάπτυξη» μεταξύ πλουσίων και μεσαίων και φτωχών στρωμάτων.
«Μας έγδαρε η τρόικα μας σταύρωσε η κυβέρνηση μας» γράφει το πανό
Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρεώσει απευθείας το νοικοκυριά για την χρήση του νερού, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου των 30 δισ. ευρώ των μέτρων λιτότητας. Ο κόσμος έφθασε στο Δουβλίνο με κάθε μέσο από όλες τις γωνιές της χώρας, με σημαίες στα χέρια και πλακάτ, με συνθήματα όπως «Φτάνει πια» και «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε - Δεν θέλουμε να πληρώσουμε»
«Ο κόσμος κουράστηκε να φορτώνεται σκατά, χωρίς να αντιδρά», είπαν διαδηλωτές που έφθασαν οικογενειακά από την επαρχία, δηλώνοντας την αγωνία χιλιάδων νοικοκυριών ότι οι ήδη φουσκωμένοι λογαριασμοί τους θα επιβαρυνθούν κι άλλο.
«Φτάνει πιά» βροντοφώναξε το πλήθος έξω από το Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης καταγράφει αρνητικό ρεκόρ 11ετίας
Οι μαζικότατες αντιδράσεις έχουν  υπονομεύσει τα σχέδια να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος από τον επόμενο μήνα, στα οποία πόνταρε η κυβέρνηση για να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής της το 2016. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός Εντα Κένι και το κεντροδεξιό κόμμα του Fine Gael έχουν καταβαραθρωθεί στις δημοσκοπήσεις, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ 11ετίας. 
«Τα κατάπιαμε όλα όσα μας φόρτωσαν επί έξι χρόνια, αλλά το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Πιστέψαμε σε αυτή την κυβέρνηση, υποτίθεται ότι θα άλλαζαν την χώρα, αλλά όχι και το νερό! Αυτή η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί μέχρι να συμμορφωθεί η ηγεσία της χώρας» , είπε η Μάριαν Νέφ από το Κορκ, προσθέτοντας ότι παρότι ψήφισε τον Εντια Κένι στις προηγούμενες εκλογές δεν πρόκειται να επαναλάβει το ίδιο λάθος στις επόμενες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου