Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Zerohedge: Πορτογαλία και Ελλάδα είναι το ίδιο κοντά στη χρεοκοπία

Zerohedge: Πορτογαλία και Ελλάδα είναι το ίδιο κοντά στη χρεοκοπία

Οι συντάκτες του οικονομικού σάιτ «γκρεμίζουν» το αγαπημένο παράδειγμα του Βερολίνου
[Πηγή: LiFO, 04/03/2015]
Ελλάδα και Πορτογαλία είναι το ίδιο κοντά στη χρεοκοπία σημειώνει η οικονομική ιστοσελίδα Zerohedge, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της Ιβηρικής παρότι παρουσιάζεται κυρίως από τη Γερμανία ως το «επιτυχημένο παράδειγμα», στην πραγματικότητα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από αυτή της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της ιστοσελίδας το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας (124%) αλλά αν προστεθεί και το ιδιωτικό χρέος όπως και αυτό των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, τότε το πορτογαλικό χρέος γίνεται πολύ υψηλότερο από της Αθήνας, -φτάνει το 381% έναντι 286%.
Επομένως ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα σε έναν τομέα της οικονομίας η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σε τρεις.
Την ίδια ώρα το επιτυχημένο παράδειγμα του Βερολίνου βλέπει το χρέος να αυξάνεται συνεχώς και αν υποθέσει κάποιος ότι θα επιτυγχάνει πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 0,9% (όπως έγινε το 2013) θα χρειαστεί 128 χρόνια για να αποπληρώσει όλα τα χρέη προς τους ξένους πιστωτές.
Παρόλα αυτά η γερμανική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πορτογαλικής πρότασης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, αφού οι Γερμανοί ήθελαν να προβάλουν ένα επιτυχημένο παράδειγμα την ώρα της κόντρας με την Αθήνα.
Η Πορτογαλία όμως δεν έχει μόνο το χρέος αλλά και άλλες τεράστιες προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Γερασμένο πληθυσμό, μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό, το χαμηλότερο ποσοστό προσόντων και εξειδίκευσης στην Ευρώπη αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά παραγωγικότητας.
Οι συντάκτες του Zerohedge συμπεραίνουν ότι η Πορτογαλία δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της και επίσης ότι η πρόσβαση της στις αγορές είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο των πολιτικών της ΕΚΤ και όχι των δικών της πολιτικών.
Η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για perpetual bonds (ομόλογα στο διηνεκές) φαίνεται να είναι πολύ δημιουργική για να γίνει ευρέως αποδεκτή τη στιγμή που όσο ψηλότερα ανεβαίνει το επίπεδο χρέους των ευρωπαϊκών κρατών που πλήττονται από την κρίση τόσο πιο προφανές γίνεται ότι αυτό το χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ως εκ τούτου η πίεση προς την ΕΚΤ να «τακτοποιήσει» το πρόβλημα θα γίνεται σαρωτική.
Το σάιτ σημειώνει ότι η κυρίαρχη άποψη για την Ελλάδα είναι ότι χάρη στην επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος, «η χρεοκοπία της χώρας αποφεύχθηκε», κάτι που είναι ανόητο αφού ουσιαστικά μετατέθηκε μόνον η επίσημη κήρυξη της ελληνικής χρεοκοπίας. Η ανοιχτή κήρυξη του γεγονότος θα γίνει όταν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα αλλά είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν όλοι ότι το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου