Σελίδες

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

The New Yorker: Μοναδική βιώσιμη λύση το Grexit - Τα οφέλη υπερτερούν των ζημιών για την Ελλάδα

The New Yorker: Μοναδική βιώσιμη λύση το Grexit - Τα οφέλη υπερτερούν των ζημιών για την Ελλάδα

Σκίτσο του Carlos Latuff από το Twitter
"Η δραχμή θα πετύχει - Θα υπάρξει ένα διάστημα κρίσης, αλλά μετά η οικονομία θα ανακάμψει"
[Πηγή: bankingnews.gr, 07/03/2015]
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας πως το Grexit συνιστά τη μοναδική βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για την Αθήνα.
Ενδεικτικό είναι το κεντρικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού The New Yorker, το οποίο καλεί την κυβέρνηση της Αθήνας να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
«Πολλοί υποστηρίζουν πως η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή.
Πράγματι, η εμπειρία θα είναι τραυματική, καθώς θα υπάρξει μία άμεση υποτίμηση σ’ όλα, ενώ η αξία των εισαγόμενων προϊόντων θα εκτιναχθεί» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Όμως, συνεχίζει χαρακτηριστικά, οι ελληνικές εξαγωγές θα καταστούν φθηνότερες και το εργατικός κόστος πιο ανταγωνιστικό. Ο τουρισμός πιθανώς θα εκτιναχθεί και η χώρα θα ανακτήσει τον έλεγχο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Μάλιστα, σημειώνει πως τα διδάγματα της οικονομικής ιστορίας καταδεικνύουν πως τα μακροπρόθεσμα κέρδη υπερτερούν των βραχυπρόθεσμων απωλειών.
«Όταν η Αργεντινή χρεοκόπησε και υποτίμησε το πέσο το 2001, μετά από μερικούς μήνες οικονομικού χάους, επήλθε μία σειρά διαδοχικών ετών ανάπτυξης» επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό.
«Στην ελληνική περίπτωση δεν θα πρόκειται για μία απλή υποτίμηση, αλλά αντιθέτως για ένα νέο νόμισμα» σημειώνει εύστοχα το The New Yorker.
«Η δραχμή θα πετύχει. Θα υπάρξει ένα διάστημα κρίσης, αλλά μετά η οικονομία θα ανακάμψει, με ρυθμό ταχύτερο των εκτιμήσεων» εκτιμά χαρακτηριστικά.
Ως προς τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, διατείνει πως θα αποδειχθούν σαρωτικές όχι σε επίπεδο οικονομίας αλλά σε επίπεδο πολιτικής.
Πάντως, υπενθυμίζει πως μέχρι στιγμής, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αλλάξει την Ευρώπη εκ των έσω.
«Η μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο την οικονομία, αφορά και την ιδεολογία της λιτότητας» υποστηρίζει παράλληλα, προσθέτοντας πως «χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν χάσει κάθε δημοσιονομικό και δημοκρατικό έλεγχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου