Σελίδες

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Η «αρκούδα δάγκωσε» τους Γερμανούς μικρομεσαίους

Η «αρκούδα δάγκωσε» τους Γερμανούς μικρομεσαίους

Της Έλλης Πάνου
Το εμπάργκο της Μόσχας έχει χτυπήσει μικρά εργοστάσια που έχουν την έδρα τους στην Ανατολική Γερμανία και παρήγαν εξαρτήματα για τη ρωσική βιομηχανία.
Είναι οι «παράπλευρες» απώλειες του μπρα-ντε-φερ Ευρώπης-Ρωσίας. Οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας στη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη είχαν αρχίσει να νιώθουν τις επιπτώσεις της «ψυχροπολεμικής» σύγκρουσης πολύ πριν από τη συντριβή του επιβατικού Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Και στη συνέχεια η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία.
Οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων μειώθηκαν τον Ιούνιο σε ποσοστό-ρεκόρ των τελευταίων δυόμισι ετών και οι πολιτικές εντάσεις θα στοιχίσουν σε κέρδη και σε θέσεις εργασίας για μικρές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν την έδρα τους στη «φτωχή» ανατολική Γερμανία. Η MWL Apparate BAU GmbH για παράδειγμα -γράφει το Bloomberg- με εγκαταστάσεις στην πόλη Grimma, πολύ κοντά στη Λειψία, βασίζεται στο εμπόριο με τη Ρωσία για την επιβίωσή της. Με ετήσιο τζίρο περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευάζει εξαρτήματα για πετροχημικές βιομηχανίες και πρόσφατα έχασε δύο ζωτικής σημασίας συμβόλαια από τη Ρωσία. «Οι Ρώσοι φοβούνται ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν», λέει ο υπεύθυνος πωλήσεων Ράινχαρντ Βέμπερ, «και ότι θα κάνουν τις παραγγελίες κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να στείλουμε τα εμπορεύματα λόγω των πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία και την Ευρώπη».
Η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων και ανακύκλωσης μηχανημάτων Amandus Kahl GmbH είχε υπολογίσει έσοδα φέτος από τη συνεργασία της με τη Ρωσία 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, όπως λέει ο δικός της υπεύθυνος πωλήσεων, Ρόχους Μέκε, οι πωλήσεις προς τα εκεί «έχουν σταματήσει, αφού οι πελάτες δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση».
Οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 52% του οικονομικού προϊόντος της χώρας, έχουν επικεντρώσεις τις πωλήσεις τους σε συγκεκριμένους πελάτες και αυτό σημαίνει ότι όσες εξαρτώνται από τη Ρωσία δεν μπορούν εύκολα να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους σε άλλες αγορές, όπως κάνουν κολοσσοί σαν τη Siemens για παράδειγμα.
Ετσι παρότι η προσοχή έχει στραφεί στις μεγάλες βιομηχανίες, τον μεγαλύτερο «πόνο» θα νιώσουν οι μικρομεσαίες, όπως η Kueberit Profile Systems, που προμηθεύει πατώματα και έχει έδρα στην Κολονία. Υπάρχει πτώση στα έσοδα από τη Ρωσία, λέει ο εκεί διευθυντής πωλήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι πελάτες επιλέγουν πλέον πιο φθηνά προϊόντα, λόγω και της πτώσης του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ που έχει κάνει ακριβότερο το κόστος δανεισμού κατά 14%. «Εάν η κρίση συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος οι πελάτες μας να στραφούν σε χώρες που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις» λέει ο Ρέιχαρντ Πάετζ, επικεφαλής της ομοσπονδίας κατασκευαστών μηχανημάτων στην ανατολική Γερμανία. «Και αυτό σημαίνει μεγάλη ζημιά για εμάς, καθώς ορισμένες από τις επιχειρήσεις μας βασίζουν την επιβίωσή τους κατά 30% έως και 50% στη συνεργασία με πελάτες στη Ρωσία και την Ουκρανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου