Σελίδες

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Russia Today: Η Κομπάνι απελευθερώθηκε

Russia Today: Το Κομπάνι απελευθερώθηκε

[Πηγή: Ινφογνώμων, 17/10/14]
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν από το Κομπάνι, την κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας, ύστερα από εβδομάδες σκληρών μαχών, σύμφωνα με το Russia Today.
Το RT επικαλείται πληροφορίες από κούρδο διοικητή που λέει πως το Ισλαμικό Κράτος οπισθοχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, 2 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά και 9 χιλιόμετρα προς τα δυτικά. 
Οι Κούρδοι μαχητές κάνουν τώρα εκκαθάριση της πόλης. Οι τζιχαντιστές φέρονται να έχουν αφήσει πίσω βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι κρύβονται ανάμεσα στα ερείπια σε διάφορα σημεία της πόλης.
«Ακούμε ακόμα σποραδικούς πυροβολισμούς και εκρήξεις από τη μεριά του Κομπάνι», μεταδίδει ο ανταποκριτής του καναλιού, Μουράντ Γκαζντίεβ, από την τουρκική μεριά των συνόρων.
Ωστόσο, ανακοίνωση της νίκης δεν έχει γίνει ακόμα από τους κούρδους μαχητές επειδή δεν έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια σε όλη την πόλη.
Μόλις μερικές πρίν, το Κομπάνι είχε «ξεγραφτεί» και όλοι ανέμεναν πως θα πέσει στα χέρια του ΙΚΙΛ, το οποίο ελέγχει σχεδόν όλο το συνοριακό μέτωπο Συρίας – Τουρκίας και θα του ήταν στρατηγικά ζωτικό να καταλάβει τη μεθοριακή πόλη.

Η πόλη Kobanî απελευθερώθηκε
[Πηγή: LEFT ]
Οκτώβριος 17, 2014. Κουρδικές πηγές ανέφεραν, ότι οι εξτρεμιστές του ‘Ισλαμικού Κράτους’-‘ΙΚ’, έχουν εκδιωχθεί από την κουρδική πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας, μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών.
Κούρδος διοικητής που μίλησε τηλεφωνικά με το δίκτυο RT,  δήλωσε ότι οι εξτρεμιστές του ‘ΙΚ’ υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο χιλιόμετρα στα ανατολικά και 9 χλμ, δυτικά από την πόλη.
Οι Κούρδοι έχουν πλέον τον έλεγχο της πόλης. Οι ισλαμιστές άφησαν πίσω τους βομβιστές αυτοκτονίας που κρύβονται στα ερείπια διαφόρων κτηρίων της πόλης.
«Ακούγονται ακόμη σποραδικά πυρά και εκρήξεις που προέρχονται από την πόλη Kobanî, είπε ο Μουράτ Γκαζντίεφ από τα τουρκο-συριακά σύνορα.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν νικήσει, διότι το σύνολο της πόλης δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί.
Πριν από λίγες ημέρες η Kobanî είχε θεωρηθεί βέβαιο ότι θα έπεφτε στα χέρια των εξτρεμιστών, ακόμη και από τους ποιο στενούς συμμάχους των Κούρδων. Οι εξτρεμιστές του ‘Ισλαμικού Κράτους’ ελέγχουν σχεδόν ολόκληρα τα σύνορα μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, για αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για τους τζιχαντιστές να αποκτήσουν τον έλεγχο της κουρδικής πόλης στα σύνορα της Συρίας.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, περισσότεροι από 14 βομβαρδισμοί διεξήχθησαν κατά τους οποίους καταστράφηκαν 16 κτήρια στην πόλη Kobanî, σύμφωνα με πηγές της Haaretz.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι περίπου το 20 τοις εκατό της πόλης εξακολουθεί να ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.  Η μάχη για την στρατηγικά σημαντική πόλη στα σύνορα έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 600 ανθρώπους.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές επιβράδυναν την πρόοδο των Ισλαμιστών, αλλά η κατάσταση στο έδαφος της Kobanî παραμένει αδύναμη. Επεσήμανε, μάλιστα, τη διεξαγωγή περισσότερων επιδρομών καθώς και την παροχή όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους για χερσαίες επιχειρήσεις επί του εδάφους.
Δεν αποκλείεται  η απόσυρση των εξτρεμιστών να αποτελεί  στοιχείο νέου σχεδιασμού κατά της κουρδικής πόλης στη Βόρεια Συρία.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου