Σελίδες

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πρεσβευτής στο Βερολίνο είχε δίκιο

Ο πρεσβευτής στο Βερολίνο είχε δίκιο

[Πηγή: iskra, 25/09/2014]
Ο Σαμαράς, όμως, πίστεψε τον Λαζαρίδη και ο κ. Ζωγράφος που είχε προειδοποιήσει εγγράφως τον πρωθυπουργό να μην περιμένει τίποτε από τη Μέρκελ, παραιτήθηκε!
«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle , o κ. Ζωγράφος – ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο που παραιτήθηκε ένα 24άρο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού– είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα». 
Ποια είναι τα «γνωστά αποτελέσματα» στα οποία αναφέρεται η Deutsche Welle; Ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός το μόνο που εισέπραξε κατά την επίσκεψη ήταν η ... συμπάθεια της Μέρκελ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle , ο Παναγιώτης Ζωγράφος χαρακτήρισε αναληθείς τις εικασίες που ήθελαν, ως αιτία της παραίτησής του τη δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του νέου κτιρίου της πρεσβείας στο Βερολίνο. Ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ο πρεσβευτής δεν έχει αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα.
«Ο κ. Ζωγράφος επίσης διέψευσε ότι η παραίτησή του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατέστησε δε σαφές ότι πέραν αυτού δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη δήλωση.»
«Οι λόγοι της παραίτησής του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο υπουργείο Εξωτερικών και μόνο εκεί», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Ζωγράφος «δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε είναι κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτησή του- άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφασή του. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;», διερωτάται ο συντάκτης. Προσθέτει ότι κανονικά ο πρεσβευτής «θα έπρεπε να συμμετάσχει και αυτός, δεδομένου ότι, εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται, είναι άριστος γνώστης του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση».
Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι «ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή, όπως του καταλογίσθηκε, δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ό,τι αφορούσε τη συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ» .
Όμως, τα γραπτά μένουν. Και ο πρεσβευτής φαίνεται να είχε ενημερώσει γραπτώς το πρωθυπουργικό γραφείο...

[Δημοσιεύτηκε στο www.imerodromos.gr την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου