Σελίδες

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

45 εκατομμύρια βυθισμένοι στη φτώχεια

45 εκατομμύρια βυθισμένοι στη φτώχεια

«Οι βασικοί δείκτες φτώχειας και οικογενειακού εισοδήματος βελτιώθηκαν» επιμένει ο Λευκός Οίκος.
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Μύθος αποδεικνύεται η «οικονομική ανάκαμψη» την οποία επικαλείται συχνά-πυκνά στις ομιλίες του ο πρόεδρος Ομπάμα, καθώς αυτή αφορά μόνον την οικονομική ελίτ των ΗΠΑ. Γιατί, κατά τα άλλα, 45 εκατομμύρια συμπολίτες του ζουν βυθισμένοι στη φτώχεια, όπως αποδεικνύουν περίτρανα τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση «Εισοδήματος και Φτώχειας του 2013 στις ΗΠΑ», την οποία συνέταξε η Υπηρεσία Απογραφής. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περισσότερο από το 1/3 των ατόμων αυτών (16 εκατομμύρια) είναι παιδιά -το 21,6% των ανηλίκων που ζουν στην Αμερική.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι το εισόδημα του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού μειώθηκε από το 2007 κατά 8%, δηλαδή περίπου κατά 6.400 δολάρια. «Οριο» της φτώχειας στις ΗΠΑ θεωρούνται τα 23.624 για ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο παιδιά και τα 12.119 δολάρια για μεμονωμένα άτομα. Αντιθέτως, τα κέρδη των εταιρειών σημείωσαν νέο ρεκόρ το 2013, ενώ η αξία των μετοχών αυξήθηκε κατά 33%, χάρη κυρίως στο «τύπωμα» φρέσκου χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ανάποδη ήταν πάντως η «ανάγνωση» της έκθεσης από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος επικροτώντας την έκθεση ανακοίνωσε ότι «οι βασικοί δείκτες φτώχειας και οικογενειακού εισοδήματος βελτιώθηκαν»!
Παρά την εφαρμογή -με μεγάλη καθυστέρηση- του «Affordable Care Act», του φιλόδοξου νόμου -γνωστού και ως Obama-care- που αφορά την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη των Αμερικανών πολιτών, 42 εκατομμύρια πολίτες παρέμειναν και το 2013 χωρίς ασφάλιση και δικαίωμα περίθαλψης. Ετερο αρνητικό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, είναι ότι ένας διαρκώς διογκούμενος αριθμός ατόμων απέφυγε να προχωρήσει στην αγορά δικού του σπιτιού και είτε επέστρεψε στην οικογενειακή εστία, είτε μοιράστηκε την ίδια στέγη με φίλους ή συγγενείς προκειμένου να μειώσει το κόστος διαμονής. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία το ποσοστό αυξήθηκε μέσα σ' ένα χρόνο από το 17% στο 19%.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η «μελανή» για τους εργαζομένους έκθεση δεν περιλαμβάνει τις μειώσεις που προέκυψαν από το «ψαλίδι» στις κοινωνικές δαπάνες που εφαρμόστηκε το 2013, ήτοι 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τα επιδόματα σίτισης, καθώς και τη λήξη των επιδομάτων ανεργίας. Αυτές οι δρακόντειες περικοπές αφαίρεσαν δισεκατομμύρια δολάρια εισοδήματος από τις φτωχότερες και πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η έκθεση της Υπηρεσίας Απογραφών έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη της οργάνωσης Feeding America, η οποία δείχνει ότι 49 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 16% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν το 2012 σε διατροφική επισφάλεια, ποσοστό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 2007. Η οργάνωση τονίζει ότι η κατάρρευση του εργατικού εισοδήματος και η αύξηση της ανισότητας εκφράζουν στην ουσία τη βασική απάντηση της άρχουσας τάξης στην οικονομική κρίση του 2008.
Η κυβέρνηση Ομπάμα, καταγγέλλει η οργάνωση, εκμεταλλεύτηκε τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις για να προχωρήσει σε περικοπές μισθών στην αυτοκινητοβιομηχανία (γι' αυτό άλλωστε το μισό Ντιτρόιτ είναι πλέον πόλη-φάντασμα), έδωσε κίνητρα στις εταιρείες να προχωρήσουν σε ασφαλιστικές περικοπές των εργαζομένων και κατακρεούργησε δισεκατομμύρια δολάρια κοινωνικών προγραμμάτων. Το δε τραγικό αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν ότι το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών στις ΗΠΑ καρπώθηκε το 95% (!) όλων των εταιρικών κερδών μεταξύ 2009 και 2012!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου