Σελίδες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Οπλισαν τα χέρια παρανοϊκών»

«Οπλισαν τα χέρια παρανοϊκών»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί μιλά στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Ν.Υόρκη [REUTERS/Mike Segar]
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κατήγγειλε μυστικές υπηρεσίες για την εξάπλωση του εξτρεμισμού. Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ για επιθέσεις.
Του Νικόλα Ζηργάνου
Δεν χαρίστηκε σε κανέναν ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, μιλώντας χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατηγόρησε «ορισμένες χώρες και κάποιες μυστικές υπηρεσίες» ως υπεύθυνες για την εξάπλωση του εξτρεμισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν βάλει ξίφη στα χέρια παρανοϊκών ανθρώπων, που τώρα δεν δείχνουν έλεος σε κανέναν».
Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να προέλθει από την περιοχή με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και όχι (να επιβληθεί μια λύση από κράτη) εκτός της περιοχής, τόνισε ο πρόεδρος Ρουχανί, για να επικρίνει στη συνέχεια τη Δύση για «εσφαλμένη πολιτική στη Μέση Ανατολή», όπως οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ και οι ανάρμοστες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Συρίας. «Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί μπορεί να φέρνουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα φέρνουν μόνο τραγωδίες», είπε στη μόνη του αναφορά στην αμερικανο-αραβική αεροπορική επίθεση κατά των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία (και το Ιράκ).
«Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να μεταφυτευτεί από το εξωτερικό… δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν που μπορεί να εισαχθεί από τη Δύση στην Ανατολή», υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος, για να καταλήξει πως η Τεχεράνη ελπίζει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποίησε να μην προβάλλουν οι χώρες της Δύσης υπερβολικές απαιτήσεις. Οι συνομιλίες του Ιράν με την ομάδα 5+1, δηλαδή τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, συνεχίζονται και σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και οι διπλωμάτες πασχίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει το χρονικό όριο που έχουν θέσει (το οποίο μπορεί πάντως να επεκταθεί).
Η Ουάσινγκτον επιμένει να διαχωρίζει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τα άλλα μεγάλα θέματα (το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία) στα οποία υπάρχουν, παρά τις υπαρκτές διαφορές, περιθώρια σύγκλισης με το Ιράν. Ομως, η Τεχεράνη φαίνεται πως ζητάει μεγαλύτερη κατανόηση από τη Δύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος για να δείξει και η ίδια μεγαλύτερη ευελιξία στα μεγάλα ανοιχτά περιφερειακά θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και βεβαίως της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Σε αυτή τη λογική φαίνεται να προσχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Ιρανό ηγέτη στη Νέα Υόρκη πως «πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση στη Συρία» και πως «θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ηττηθεί η απειλή που συνιστά η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος»». Ο Κάμερον ζήτησε επίσης τη βοήθεια του Ιράν «για να γίνει το Ιράκ πιο σταθερό».
Αεροφωτογραφίες από κινητή εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαίου στη Συρία, πριν και μετά από αεροπορική επιδρομή
Στο ίδιο το Ιράκ πάντως, οι αρχές ασφαλείας υποστήριξαν ότι συνέλαβαν δίκτυο τρομοκρατών του «Ισλαμικού κράτους» οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις στο μετρό στο Παρίσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την είδηση μετέφερε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, για να προκληθεί μπαράζ έκτακτων ειδήσεων σε όλα τα ΜΜΕ, χωρίς πάντως να παρουσιαστούν κάποιες αποδείξεις, ή έστω περισσότερα στοιχεία.
Στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, πολεμικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βομβάρδισαν για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο στόχους των εξτρεμιστών ζηλωτών του «Χαλιφάτου».
Επικεφαλής της μοίρας των πολεμικών των Εμιράτων ήταν μια γυναίκα πιλότος. Τουλάχιστον 129 ξένοι μαχητές και 12 Σύροι τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη, στις αεροπορικές επιδρομές εντός συριακού εδάφους, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 13 άμαχοι. Στο επίκεντρο των χθεσινών βομβαρδισμών βρέθηκαν 12 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πετρελαιοπηγές που έχει υπό τον έλεγχό του το «Ισλαμικό κράτος» στην έρημο της Ανατολικής Συρίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το «Ισλαμικό κράτος» έχει καθημερινά έσοδα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί δεν επεκτάθηκαν και στην περιοχή του Κομπάνι, της κουρδικής πόλης στα σύνορα με τη Συρία την οποία απειλούν άμεσα οι ισλαμιστές μαχητές. Εκπρόσωπος των Κούρδων που υπερασπίζονται με καλάσνικοφ την πόλη των 300.000 κατοίκων από τους εξτρεμιστές (οι οποίοι διαθέτουν τεθωρακισμένα και βαριά όπλα), δήλωσε πως χωρίς εξωτερική βοήθεια, αλλά και χωρίς αεροπορική υποστήριξη, οι Κούρδοι μαχητές κατόρθωσαν να ανακόψουν την επίθεση των ισλαμιστών.
Στο ιρακινό Κουρδιστάν πάντως, έφτασαν χθες τα πρώτα φορτία με στρατιωτική βοήθεια που έστειλε η Γερμανία. Ενα μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά και όπλα στα οποία περιλαμβάνονται μόλις 50 φορητοί εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων. Οι Κούρδοι έχουν ζητήσει να τους αποσταλούν βαριά όπλα (αντιαρματικά, βαριά πυροβόλα, κανόνια κ.λπ.) γιατί δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στην υπεροπλία των τζιχαντιστών μαχητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου