Σελίδες

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΚΙΝΗΤΑ

ΑΚΙΝΗΤΑ

10/09/2014
«Οι ελάχιστες, συχνά ανίκανες και ανεπαρκείς μειοψηφίες, κατορθώνουν να κυβερνούν τη συντριπτική πλειοψηφία ενός κράτους, επειδή είναι σωστά οργανωμένες, συνεκτικές, μεθοδικές, κυνικές, έχοντας πάντοτε σχέδιο και στόχο – ενώ δεν διστάζουν καθόλου να εξαγοράσουν τα ηγετικά στελέχη (διευθυντές, συνδικαλιστές κλπ.) των αντιπάλων τους».
Τα ακίνητα ήταν ανέκαθεν ένας από τους βασικούς «μοχλούς ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας – ενώ οι Έλληνες ποτέ δεν υπερέβαλαν, αφού δεν προκλήθηκε κρίση στον τομέα, όπως αυτή στις Η.Π.Α., στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Όσον αφορά δε το ότι κατανάλωναν με δανεικά, η ανάλυση για τις Η.Π.Α. δεν επιτρέπει να νοιώθουν ένοχοι – αφού ήταν φυσικό επακόλουθο των «ασυμμετριών» της Ευρωζώνης.
Εν τούτοις, λόγω της απόφασης του Εφιάλτη του Καστελλόριζου, ο οποίος φαίνεται πως έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να οδηγήσει την Ελλάδα, κατόπιν εντολών, στα νύχια του ΔΝΤ, ο τομέας των ακινήτων κατέρρευσε – με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας, αφού από την οικοδομή εξαρτώνται πολλά άλλα επαγγέλματα.
Μεταξύ άλλων, βυθίστηκε στην κρίση και ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών, ενώ το ασφαλιστικό τους ταμείο «λεηλατήθηκε» – μετά από την απόφαση της δήθεν τράπεζας των Ελλήνων, να επενδύσει τα χρήματα τους σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια «κουρεύτηκαν» γενναιόδωρα.
Επειδή είναι δε το μοναδικό ταμείο, το οποίο έχει το τεράστιο προνόμιο της ιδιοκτησίας του πλειοψηφικού μεριδίου ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η «λεηλασία» διευκόλυνε ενδεχομένως μία επόμενη – αυτήν της Τράπεζας Αττικής, η καινούργια αύξηση κεφαλαίου της οποίας αφενός μεν θα απαιτήσει νέα χρήματα από το ταμείο, αφετέρου θα περιορίσει τη συμμετοχή του εν πρώτοις στο 33%. Όλοι όσοι δε θεωρούν πως η λειτουργία μίας τράπεζας είναι ζημιογόνα, οφείλουν ίσως να διαβάσουν προσεκτικά το παρακάτω: Η αποκάλυψη της τραπεζικής απάτης.
Στο σημείο αυτό αναρωτιέται εύλογα κανείς, γιατί δεν αντιδρούν οι μηχανικοί, οι οποίοι υπολογίζονται πάνω από 100.000 σε ολόκληρη Ελλάδα - ενώ είναι σίγουρα επαρκώς μορφωμένοι, για να μπορούν (θεωρητικά) να κατανοήσουν το πρόβλημα και να οργανωθούν. Η απάντηση εδώ είναι απλή, ενώ ισχύει για πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης επαγγελματικούς κλάδους:
«Οι ελάχιστες, συχνά ανίκανες και ανεπαρκείς μειοψηφίες, κατορθώνουν να κυβερνούν τη συντριπτική πλειοψηφία ενός κράτους, επειδή είναι σωστά οργανωμένες, συνεκτικές, μεθοδικές, κυνικές, έχοντας πάντοτε σχέδιο και στόχο – ενώ δεν διστάζουν καθόλου να εξαγοράσουν τα ηγετικά στελέχη (διευθυντές, συνδικαλιστές κλπ.) των «αντιπάλων» τους».
Σε αντίθεση με αυτές, όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, ακόμη και οι μορφωμένες, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί, αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους – να διακρίνουν το κοινό συμφέρον δηλαδή και να οργανωθούν κατάλληλα, χωρίς τη μισαλλοδοξία και την έλλειψη εμπιστοσύνης που συνήθως διακρίνει εμάς τους Έλληνες.
Ειδικά όσον αφορά τους μηχανικούς και το ασφαλιστικό τους ταμείο, εάν δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως η διατήρηση του πλειοψηφικού μεριδίου στην τράπεζα τους, ενδεχομένως δε ακόμη και η ιδιωτικοποίηση του ταμείου τους, είναι η μοναδική δυνατότητα τους για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους, ως οφείλουν, τότε θα είναι μάλλον άξιοι της μοίρας τους – όπως αρκετές άλλες επαγγελματικές οργανώσεις.
Στα πλαίσια αυτά, με δεδομένη την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα (άρθρο), καθώς επίσης την εμφανέστατη πρόθεση λεηλασίας τους από τους εντολοδόχους των τοκογλύφων, δεν πρέπει να θεωρεί κανείς «παράξενες» τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου – σύμφωνα με τις οποίες «είναι χαμένα χρήματα οι επενδύσεις στα ακίνητα!« (πηγή).
Σίγουρα έχει ενημερωθεί πολύ καλύτερα από τους κυβερνήτες της Ελλάδας, από την Τρόικα δηλαδή, σε σχέση με τα μέτρα που σχεδιάζονται – έτσι ώστε να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η λεηλασία τόσο από τους ξένους, όσο και από τους «συμμάχους» τους στο εσωτερικό της χώρας (μεγάλοι κατασκευαστές, οι οποίοι θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, μετά τις χρεοκοπίες των ανοργάνωτων μικρών, των μηχανικών κλπ.).
Εν τούτοις, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως στις σημερινές τιμές, πόσο μάλλον σε αυτές που θα προκύψουν μετά το ξεκίνημα των κατασχέσεων, καθώς επίσης των πλειστηριασμών από τις τράπεζες (τις οποίες έσωσαν οι Έλληνες για να μπορέσουν να τους καταστρέψουν), τα ακίνητα αποτελούν μία λογική επένδυση – ενώ δεν είναι σε καμία περίπτωση πεταμένα χρήματα (ειδικά η αγροτική γη).
Επίσης πως αυτό που συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αφενός μεν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εμπρόθεσμα τα ενυπόθηκα δάνεια τους (έχοντας χάσει τη δουλειά τους, λόγω της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας ή έχοντας υποστεί μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματα τους, με εντολή των δανειστών της χώρας), αφετέρου επιβαρύνονται με φόρους που δεν γνώριζαν, πριν αγοράσουν τα σπίτια τους, είναι «εγκληματικό» – ενώ η ανοχή της κοινωνίας απέναντι στο συγκεκριμένο «έγκλημα», όπως επίσης απέναντι σε πολλά άλλα, είναι το λιγότερο παράδοξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου