Σελίδες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχει πλέον ο γαλλογερμανικός άξονας που ξέραμε

Δεν υπάρχει πλέον ο γαλλογερμανικός άξονας που ξέραμε

«Παραπαίει στο χείλος της διάλυσης η πολυδιαφημισμένη γαλλογερμανική εταιρική σχέση», ισχυρίζονται οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης»

Του Γιώργου Δελαστίκ
[Πηγή: ΕΘΝΟΣ, 26/09/2014]
Η παταγωδώς αποτυχημένη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στο Βερολίνο και το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν υποχώρησε σε απολύτως κανένα από τα γαλλικά αιτήματα επέτειναν το υφέρπον κλίμα εχθρότητας μεταξύ Γάλλων και Γερμανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γαλλικός Tύπος προσπάθησε ουσιαστικά να «εξαφανίσει» την ταπείνωση της Γαλλίας. Στα ρεπορτάζ και στις αναλύσεις του, εντυπωσιακά υποβαθμισμένες για τον προσεκτικό αναγνώστη, είναι πρόδηλη η πικρία. «Η Ανγκελα Μέρκελ παραμένει ανένδοτη στην "επιχείρηση γοητεία" του Μανουέλ Βαλς» είναι ο τίτλος του περασμένου σε εσωτερικές σελίδες ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», της κατ' εξοχήν εφημερίδας του γαλλικού κατεστημένου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διακρατικών σχέσεων.
«Η Γερμανία δεν θα φανεί επιεικής όταν η Κομισιόν θα συζητήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Παρισιού» υπογραμμίζει άλλος τίτλος στο ίδιο ρεπορτάζ. Αναφερόμενη στα όσα είπε η Μέρκελ δημοσίως παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού, η «Μοντ» τα συνοψίζει ως εξής: «Με άλλα λόγια, η Μέρκελ είπε ότι η Γαλλία δεν πρέπει να υπολογίζει στη Γερμανία για να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ ή για να φανεί επιεικής όταν η Κομισιόν της ΕΕ, τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητήσει για την παροχή νέας προθεσμίας ή την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Παρισιού που για ακόμη μία φορά δεν είναι σε θέση, παρά τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά του κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015. Η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι "η Γερμανία θα υποστηρίξει την Κομισιόν"». Από την άλλη πλευρά του Ρήνου, η σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» έγραφε μεταξύ άλλων σε ένα ασυνήθιστα φιλικό πρωτοσέλιδο σχόλιο: «Η δυσπιστία και η αμοιβαία έλλειψη κατανόησης (μεταξύ Γερμανών και Γάλλων) έχουν μεγαλώσει κατά το μέτρο που τα οικονομικά επιτεύγματα των δύο χωρών αποκλίνουν ... Η διαπολιτισμική επικοινωνία εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε μαύρα χάλια ...
Οταν η Γαλλία φωνάζει για "ανάπτυξη", στη Γερμανία καταλαβαίνουν ότι καλεί σε "δημιουργία χρεών". Οταν η Γερμανία ζητάει "μεταρρυθμίσεις", στο Παρίσι ακούν "λιτότητα μέχρι θανάτου". Αυτές τις στοιχειώδεις πολιτισμικές διαφορές δεν τις παραμέρισε η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς». Δεν πρόκειται απλώς για μια αποτυχημένη επίσκεψη. Το ζήτημα που φάνηκε πιο καθαρά με την επίσκεψη του Βαλς στο Βερολίνο είναι το ότι ο περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος επί σχεδόν εξήντα χρόνια υπήρξε η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εμφανίζει σοβαρότατα προβλήματα πλέον.
Τόσο σοβαρά που τίθεται όλο και πιο ανοιχτά το ερώτημα αν αυτός ο άξονας υφίσταται ακόμη! Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έθιξαν από τη Δευτέρα το ζήτημα με μια ανάλυσή τους. «Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δύο χώρες (σ.σ.: Γαλλία και Γερμανία) βρίσκονται οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά σε τόσο διαφορετικές θέσεις που η πολυδιαφημισμένη γαλλογερμανική εταιρική σχέση παραπαίει στο χείλος της διάλυσης» έγραψε η σοβαρή αμερικανική εφημερίδα. «Η ισορροπία ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες αποκλίνει οξύτατα στα χρόνια που μεσολάβησαν, από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητά τους να συνεχίσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο να οδηγούν από κοινού την Ευρώπη σε νέες οικονομικές και πολιτικές κατευθύνσεις» υπογραμμίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ντομινίκ Μοϊζί, κορυφαίο στέλεχος του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. «Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η σχέση Γαλλίας - Γερμανίας έχει περιέλθει σε κατάσταση βαθιάς ανισορροπίας. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν παίζουν πλέον στην ίδια κατηγορία!
Η συνολική ισορροπία της Ευρώπης βασιζόταν σε μια σχετικά ισορροπημένη σχέση, η οποία όμως δεν υφίσταται πλέον», τονίζει ο Γάλλος αναλυτής, υπονοώντας φυσικά ότι η Γαλλία είναι η χώρα που έχει αποδυναμωθεί δραματικά. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η σχέση αυτή ουδέποτε ήταν ισότιμη. Πάνω από εξήντα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η Γαλλία παρασιτούσε οικονομικά επί της Δυτικής Γερμανίας, η οποία κατέβαλλε το τίμημα στους Γάλλους που τη νομιμοποιούσαν σταδιακά όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι είχαν υποφέρει τα πάνδεινα από τη ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του πολέμου. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η επανένωση της Γερμανίας, αλλά και η συντριπτική επιβολή των οικονομικών συμφερόντων επί της διεθνούς πολιτικής στις μέρες μας επέτρεψαν στους Γερμανούς να απαλλαγούν από τον παρασιτισμό των Γάλλων. Το Τέταρτο Ράιχ έχει πλέον την αυτοπεποίθηση που κατέστρεψε το Τρίτο Ράιχ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου