Σελίδες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Υπερδνειστερία: Μια καταιγίδα που έρχεται

Υπερδνειστερία: Μια καταιγίδα που έρχεται

Του Dmitri Trenin
[Πηγή: Capital.gr, 08/04/2014]
Ακόμη και καθώς ο Arsen Avakov, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, υπόσχεται να αποκαταστήσει την τάξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου χιλιάδες διαδηλωτές κουνούν ρωσικές σημαίες και καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, ένα διαφορετικό είδος έκτακτης ανάγκης εμφανίζεται στα νότιο-δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Η Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, αποφάσισε να μην παραστεί στη συνεδρίαση της ομάδας «5+2», η οποία επιδιώκει μια διπλωματική λύση για την 24χρονη σύγκρουση κατά μήκος του Δνείστερου. Με σημείο αναφοράς την Κριμαία, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις από ποτέ, για την ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η ώρα της αλήθειας για τη Μολδαβία πλησιάζει γρήγορα. Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Iurie Leanca επιθυμεί σύνδεση με την ΕΕ, αλλά, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, έχει δεσμευτεί για την «επανένωση της Μολδαβίας» μέσω της «επανένταξης» της Υπερδνειστερίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η Μολδαβία μπορεί να επανενωθεί, μόνον αν αποφασίσει να στραφεί προς ανατολάς, αντί προς δυσμάς. Πράγματι, η Μόσχα έχει προσφέρει στη Κισινάου ένα μονοπάτι για την ένταξή της στην Τελωνειακή Ένωση και ελπίζει ότι η κομμουνιστική αντιπολίτευση  στην κυβέρνηση Leanca μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να δεχθεί τη ρωσική προσφορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης της Κισινάου. Από την αρχή του τρέχοντος μηνός, οι Μολδαβοί δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα, για να ταξιδέψουν στις χώρες της Σένγκεν. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Μολδαβίας εργάζεται στο εξωτερικό, τόσο μακριά όσο η Ιταλία και η Πορτογαλία, εξαιτίας  της έλλειψης ευκαιριών στη χώρα τους. Όταν σκέφτονται την ΕΕ, σκέφτονται τα πιο εύπορα κράτη μέλη της. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το ευρωπαϊκό μέλλον της Μολδαβίας μπορεί να μοιάζει περισσότερο με το παρόν της Ρουμανίας. Για κάποιους, αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό. Οι Γκαγκαούζοι, μια τουρκική εθνοτική ομάδα που απολαμβάνουν αυτονομίας στην μικρή τους περιοχή, στο νότιο τμήμα της χώρας, κοιτάζουν προς τη Μόσχα. Το ίδιο κάνουν και πολλοί πολίτες Βουλγαρικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν σε μια γειτονική επαρχία.
Δεδομένου αυτού, η υπέρ της ΕΕ Κισινάου θα ήταν πολύ καλύτερα πολιτικώς, χωρίς την φιλορωσική Υπερδνειστερία, η οποία, πρέπει να σημειωθεί, ότι ουδέποτε αποτέλεσε μέρος ενός ανεξάρτητου Μολδαβικού κράτους. Οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας αισθάνονται μια ισχυρή προσκόλληση στη Ρωσία, ψήφισαν κατά το παρελθόν υπέρ της ένταξης στην Ρωσική Ομοσπονδία και έχουν υιοθετήσει, πρόσφατα, Ρωσική νομοθεσία. Το πρόβλημα είναι ότι η μεσόγεια λωρίδα γης κατά μήκος του ποταμού Δνείστερου έχει μόνο δύο γείτονες, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Σε καλύτερες μέρες, η Μόσχα θα μπορούσε να βασιστεί στο Κίεβο για να διατηρήσει τα ανατολικά σύνορα της Υπερδνειστερίας ανοιχτά και να επιτρέψει στο λιμάνι της Οδησσού να λειτουργήσει ως η κύρια έξοδος του μη αναγνωρισμένου κράτους προς τον ευρύτερο κόσμο. Τώρα, η ρύθμιση αυτή γίνεται όλο και πιο αδύναμη.
Όταν ο Πρόεδρος Vladimir Putin μίλησε με τον Πρόεδρο Barack Obama και την Καγκελάριο Angela Merkel πριν από μία εβδομάδα, ανέφερε το θέμα του «αποκλεισμού» της Υπερδνειστερίας. Σε περίπτωση που φθάσει σε αυτό, η κατάσταση στην περιοχή θα οξυνθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.


[Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=55255]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου