Σελίδες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Το Eurogroup κάνει… πλάκα στον Σαμαρά

Το Eurogroup κάνει… πλάκα στον Σαμαρά

Ενώ η κυβέρνηση πανηγύριζε για την εκταμίευση των 8,3 δισ., ο Ντάισελμπλουμ τής υπενθύμιζε τα 12 προαπαιτούμενα που έχει υπογράψει προκειμένου να τα πάρει, και μάλιστα σε τρεις δόσεις
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου
Την πιο καλοστημένη φάρσα της Πρωταπριλιάς επιφύλαξε για την κυβέρνηση το χθεσινό Eurogroup: H Αθήνα χρεώθηκε με 12 μετεκλογικά προαπαιτούμενα για να μπορέσει να πάρει τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ, η οποία όχι μόνο δεν δίνεται αυτούσια, αλλά σπάει και σε τρία κομμάτια κατά την προσφιλή τακτική της τρόικας.
Τα 6,3 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Απρίλιο και εφόσον οι δανειστές ανάψουν το πράσινο φως για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που παραμένουν υπό αξιολόγηση (σ.σ. το καθεστώς απολύσεων και των αποζημιώσεων στο Δημόσιο, η αύξηση του ακατάσχετου ορίου κ.ά.), ενώ 1 δισ. ευρώ θα πάρουμε τον Ιούνιο και άλλα τόσα τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις ανά δόση.
Το μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, θέλει να πιστεύει ότι πρόκειται για κάποιο ψέμα, έθιμο της ημέρας, αφού ώς το παρά πέντε της συνόδου θεωρούσε βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο τον Ιούνιο και δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσγείωσε την κυβέρνηση στη σκληρή πραγματικότητα και το νέο «πακέτο» λιτότητας 4,2 δισ. ευρώ που βρίσκεται «επί θύραις».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως φιλοδοξία της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει τρίτο δάνειο. «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τον Σεπτέμβριο θα αποφασιστεί τι θα συμβεί μετά το τρέχον πρόγραμμα.
Επισήμανε την ανάγκη προσήλωσης του ελληνικού προγράμματος στις μεταρρυθμίσεις, που μαζί με το χρηματοδοτικό «κενό» της διετίας 2015-2016 και το νέο μνημόνιο με το οποίο είναι συνδεδεμένο, θα είναι τα βασικότερα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
«Ελπίζουμε αυτή να μην ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα», δήλωσε επί του ίδιου θέματος ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν, εστιάζοντας στις δυσκολίες της τελευταίας αξιολόγησης.
Για τους επόμενους 12 μήνες το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τις εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση «ξηλώνοντας» διευθύνσεις και υπηρεσίες του Δημοσίου. Λύση στο θέμα αυτό -έστω και ακριβή- εικάζεται ότι θα δοθεί και από την έκδοση πενταετούς ή τριετούς ομολόγου ύψους 4-5 δισ. ευρώ από τη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Για το δημόσιο χρέος είπε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πλεονάσματος από τη Eurostat.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκάλυψε ότι ποσό 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνει αδιάθετο από τον EFSF και θα αποδεσμευτεί με την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας.
Δόσεις και δεσμεύσεις
Οι δόσεις με τα 12 προαπαιτούμενα είναι:
1. Ποσό 6,3 δισ. θα εκταμιευθεί μέσα στον Απρίλιο. Αυτό είναι συνδεδεμένο με τα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα παραμείνει ώς τις 10 Απριλίου υπό αξιολόγηση από την τρόικα. Οι ξένοι εγείρουν ενστάσεις στο καθεστώς απολύσεων και αποζημιώσεων στο Δημόσιο, στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και σε πολλά άλλα, όπως στο γάλα.
2. Ποσό 1 δισ. τον Ιούνιο που είναι συνδεδεμένο με:
*Τις 11.500 απολύσεις στο Δημόσιο.
*Τον νόμο για το υπαίθριο εμπόριο.
*Το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό.
*Την εξάλειψη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.
*Την είσπραξη οφειλών.
*Τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και την πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων.
3. Ποσό 1 δισ. εντός του Ιουλίου, εφόσον:
*Ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου.
*Εφαρμοστεί ο νέος δασικός νόμος.
*«Ξηλωθούν» υπηρεσίες και διευθύνσεις.
*Καταργηθούν οι 43 Φόροι Υπέρ Τρίτων.
*Δημιουργηθεί η «μικρή ΔΕΗ».
*Περικοπεί με νόμο η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου