Σελίδες

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Πολύπλευρες οι παράπλευρες απώλειες λόγω μνημονίων

Πολύπλευρες οι παράπλευρες απώλειες λόγω μνημονίων

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*
Τα μέτρα των Μνημονίων στη χώρα μας, εκτός από τις άμεσες οικονομικές συνέπειές τους (δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, μεγάλη αύξηση των φόρων, κλείσιμο επιχειρήσεων, πρωτοφανής ύφεση της οικονομίας, εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας, αύξηση του δημόσιου χρέους και μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού που αντιπροσωπεύει στο ΑΕΠ κ.λπ.), έχουν προκαλέσει πολύπλευρες παράπλευρες απώλειες. Οι σημαντικότερες από τις απώλειες αυτές είναι οι ανθρώπινες. Η τραγικότερη είναι η αύξηση των αυτοκτονιών λόγω αδυναμίας εξόφλησης σωρευμένων φόρων και εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία είτε εξυπηρέτησης δανείων που έχουν ληφθεί. Καθημερινά διαβάζουμε ή ακούμε για νέες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονιών για τους λόγους αυτούς και, δυστυχώς, το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ούτε τους κυβερνώντες ούτε τους δανειστές μας.
Οι περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια, η κινητικότητα των εργαζομένων, η συγχώνευση νοσοκομείων, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη, η αύξηση των ανασφάλιστων λόγω ανεξόφλητων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. έχουν προκαλέσει αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού και αύξηση των θανάτων σε περιπτώσεις που, αν δεν είχαν γίνει όσα προαναφέρθηκαν, οι ασθενείς θα σώζονταν.
Εξαιρετικά δυσοίωνη για το μέλλον του τόπου είναι και η μείωση των γεννήσεων τόσο από Ελληνίδες όσο και αλλοδαπές, λόγω είτε ανεργίας είτε ανεπαρκούς εισοδήματος για την ανατροφή παιδιών. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση ταλαντούχων νέων (ορισμένων μαζί με τις οικογένειές τους) και την αύξηση των θανάτων, επιδεινώνει το ήδη οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας (βλέπε, σχετικά, άρθρο μας στο φύλλο της 28.3.14 της «Εφημερίδας των Συντακτών»).
Εθνικά ταπεινωτική και επικίνδυνη είναι η απώλεια μεγάλου μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει μετατραπεί σε απλή υπάλληλο των δανειστών μας, στην έγκριση των οποίων τίθενται «αποφάσεις» της που αφορούν όχι μόνο τον οικονομικό τομέα, αλλά και τους κρίσιμους τομείς της παιδείας, της υγείας κ.λπ. Η απώλεια, όμως, αυτή αποδυναμώνει και τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μας σε ό,τι αφορά την επίλυση των χρόνια άλυτων εθνικών μας προβλημάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικές σχέσεις). Χαρακτηριστικές είναι οι προκλητικές υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο μας τουρκικών μαχητικών και οι πλόες τουρκικών πολεμικών σκαφών στα χωρικά μας ύδατα καθώς και οι απαξιωτικές για τη χώρα μας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Η κυβέρνηση αυτή –η οποία έχει απολέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου ποσοστού εκείνων που ψήφισαν τα δύο κόμματα που τη στηρίζουν– απολαμβάνει πλήρως την εμπιστοσύνη των δανειστών μας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξόφληση των τοκοχρεολυσίων των δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα μας. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος αυτός, η δικομματική κυβέρνηση έχει εκποιήσει, και συνεχίζει να εκποιεί, έναντι ευτελών τιμημάτων κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις και άρχισε ήδη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των μεγάλων τραπεζών, με μεγάλες απώλειες δανεισμένου δημόσιου χρήματος, το οποίο διατέθηκε για τη διάσωσή τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει παραχωρήσει και παραχωρεί έναντι πολύ χαμηλών τιμημάτων πολλές από τις ωραιότερες εκτάσεις ελληνικης γης με απαράδεκτους για την προστασία του περιβάλλοντος όρους.
Τέλος, είναι γνωστό ότι και πριν από την κρίση και τα Μνημόνια υπήρχε μεγάλης έκτασης παραοικονομία στη χώρα μας και εξαιτίας της μεγάλης, επίσης, έκτασης φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Λόγω, όμως, των συνεπειών των μέτρων των Μνημονίων έχει σημειωθεί διόγκωση της παραοικονομίας και κατά συνέπεια μεγάλη απώλεια εσόδων τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και για τα δεινοπαθούντα ασφαλιστικά ταμεία, απώλεια η οποία προστίθεται σ’ αυτήν που οφείλεται στους γνωστούς λόγους (μη έκδοση αποδείξεων, παρεμπόριο, λαθρεμπόριο καυσίμων, υποτιμολογήσεις και υπερτιμολογήσεις, απασχόληση ανασφάλιστων εργατών και υπαλλήλων κ.λπ.).
Η μεγάλη αυτή επιπλέον απώλεια εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των συνεπειών μέτρων των Μνημονίων και της ανάγκης κάλυψης βασικών αναγκών διαβίωσης: (α) πολλοί επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν διακοπή άσκησης επαγγέλματος συνεχίζουν να εργάζονται εξυπηρετώντας πελάτες τους, χωρίς φυσικά να δίνουν αποδείξεις, (β) εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται για να μη χάσουν τα δικαιώματά τους, καταφεύγουν σε δεύτερη δουλειά, αν τη βρουν, και, φυσικά, και αυτοί δεν δίνουν αποδείξεις και (γ) άνεργοι απασχολούνται ευκαιριακά, έστω και με πολύ χαμηλή αμοιβή, χωρίς όμως η αμοιβή αυτή να καταγράφεται πουθενά, ούτε φυσικά να δηλώνεται.
Για όσο διάστημα θα συνεχίζεται η σημερινή πολιτική, οι δραστηριότητες αυτές θα αυξάνονται, η νόμιμη οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνώνεται και η παράνομη θα διογκώνεται, με αποτέλεσμα αντί για εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, να έχουμε αύξηση της νοσηρότητάς της.
Ο επιπτώσεις όλων αυτών των πολύπλευρων παράπλευρων απωλειών των Μνημονίων εκτείνονται σε βάθος χρόνου και είναι σοβαρότερες από τις άμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Προκειμένου να ανατραπούν, είναι απόλυτη ανάγκη την υποτελή στους δανειστές μας κυβέρνηση να τη διαδεχτεί, έπειτα από εκλογές, μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Επίσπευση των εκλογών αυτών θα γίνει μόνο αν ο λαός, στις επικείμενες ευρωεκλογές καταψηφίσει μαζικά τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου