Σελίδες

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Καταδίκη των Απεργών Χαλυβουργών με αναστολή
[Πηγή: news247.gr, 11/04/2014]
“Δεν θέλουν να δικάσουν εμάς. Θέλουν να δικάσουν την απεργία”. Με τη φράση αυτή, ο Γ. Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην “Ελληνική Χαλυβουργία”, συμπύκνωσε στην απολογία του τον λόγο για τον οποίο 24 χαλυβουργοί βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους, υπενθύμισαν το σκοπό της απεργίας, τον τρόπο που οργανώθηκε και την αλληλεγγύη που επέδειξαν άλλες κοινωνικές ομάδες.
Η πολιτική αγωγή τόνισε το “ιερό δικαίωμα” στην απεργία, όπως και η εισαγγελία αλλά και η έδρα σημείωσε πως δεν δικάζονται τα αιτήματα των απεργών.
Οι κατηγορούμενοι υπενθύμισαν στις απολογίες τους τον λόγο για τον οποίο ξέσπασε η απεργία:
Τον Οκτώβρη του 2011 ο εργοδότης έθεσε στους εργαζομένους το δίλημμα να αποδεχθούν την εκ περιτροπής εργασία και μείωση 37% στους μισθούς τους, αλλιώς θα προχωρούσε σε 180 απολύσεις. Ομόφωνα το ΔΣ του σωματείου, που τότε αποτελούνταν από 3 παρατάξεις, αποφάσισε να το απορρίψει.
Την πρόταση αποδέχθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Πριν αποφασίσουν οι εργαζόμενοι για τη στάση που θα κρατούσαν, η εργοδοσία προχώρησε σε 18 απολύσεις στις 31/10 και σε άλλες επτά την επόμενη μέρα. Τότε ήταν που ξεκίνησε η απεργία.
Όπως ακόμα σημειώθηκε, από το 2008 μέχρι το 2011, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 40% ενώ οι εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει την άδειά τους από το 2010.
Ο Γ. Σιφωνιός, εξήγησε πως ο Μάνεσης είναι ο πρόεδρος των σιδηροβιομηχάνων της Ελλάδας και από τη θέση αυτή ανέλαβε να ανοίξει το δρόμο για να πέσει το μεροκάματο όλων των εργατών του κλάδου.
Επισημάνθηκε ακόμα πως έγιναν 22 γενικές συνελεύσεις με τη συμμετοχή της πλατιάς πλειοψηφίας των εργαζομένων, όπως σημείωσε ο Γ. Σιφωνιός, κάτι το οποίο όμως δε δέχθηκε η έδρα και χαρακτήρισε τις συνελεύσεις “αυτόκλητες συγκεντρώσεις”.
Σήμερα, έχουν απομείνει 104 εργαζόμενοι, από τους οποίους στο εργοστάσιο βρίσκονται λιγότεροι από 20. Ο ιδιοκτήτης Μάνεσης έχει καταθέσει αίτημα για άλλες 75 απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου