Σελίδες

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Μποϋκοτάζ, απομόνωση και κυρώσεις η μόνη λύση απέναντι στο Ισραήλ

Μποϋκοτάζ, απομόνωση και κυρώσεις η μόνη λύση απέναντι στο Ισραήλ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι του Ισραήλ διαδηλώνουν κατά των ισραηλινών επιθέσεων στην Γάζα.
Του Χρόνη Ι. Πολυχρονίου 
[Πηγή: inprecor, 29/07/2014]
Η τρίτη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 5-6 χρόνια, με θύματα τον άμαχο πληθυσμό, κυρίως γυναίκες και παιδιά, φαίνεται να εξοργίζει για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη, που αντιλαμβάνεται πλήρως ότι διαπράττονται συνειδητά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων και οίκους ευγηρίας.   Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα θεσμικά πρόσωπα και οργανισμούς. 
Για παράδειγμα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι κατηγόρησε  ήδη το Ισραήλ για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ρίτσαρντ Φόλκ, πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατεχόμενη Παλαιστίνη (2008-20104), που αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, έχει παρουσιάσει στις αναφορές του αδιάσειστα στοιχεία ότι το σιωνιστικό κράτος παραβιάζει μεθοδικά το διεθνές δίκαιο και ότι πράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις πολιτικές που ασκεί εναντίον των παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη. 
Αυτή είναι και η επίσημη θέση 20 κορυφαίων γιατρών και επιστημόνων  από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, οι οποίοι καταδίκασαν με επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 22 Ιουλίου στην γνωστή επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», τις ισραηλινές θηριωδίες εναντίον των παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ οι μαρτυρίες του ηρωικού Νορβηγού γιατρού  Mads Gilbert από το νοσοκομείο Σίφα της Γάζας περιγράφουν απάνθρωπες πρακτικές εκ μέρους των ισραηλινού στρατού, που μόνο το ίδιο το Ισραήλ αρνείται να αποδεχθεί. 
Ιδού λοιπόν το ερώτημα: πως γίνεται το Ισραήλ να παραμένει ατιμώρητο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο δε θα ίσχυε στην περίπτωση  οποιοδήποτε άλλου κράτους, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να τιμωρήσει για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τα εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ (η χώρα βομβαρδίστηκε με περισσότερες βόμβες από ότι ερρίφθησαν καθ΄όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου  Πολέμου σε μια αναμφισβήτητη επιχείρηση γενοκτονίας); 
Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο και η Γερουσία ψήφισαν ομόφωνα πριν καμιά δεκαριά ημέρες υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα ενώ μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε μάλιστα αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας για το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος». Η επίσημη στάση της Ουάσινγκτον, που αντανακλούν όλα τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ, είναι απλά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του» από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Καμία αναφορά στις εγκληματικές  επιθέσεις του Ισραήλ και στη σφαγή εκατοντάδων αθώων παλαιστινίων. 
Ιδού λοιπόν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή γνωρίζει ότι έχει απόλυτη στήριξη -- στρατιωτική, οικονομική, πολιτική, διπλωματική -- από τις ΗΠΑ. Για τους δικούς τους κυρίως γεωπολιτικούς λόγους, αν και η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ έχει πολιτιστικά διαποτίσει ολόκληρο τον ιστό τη αμερικανικής κοινωνίας και κουλτούρας.  
Στις ΗΠΑ, η οποιαδήποτε κριτική απέναντι στο Ισραήλ ερμηνεύεται αστραπιαία από το κατεστημένο ως ένδειξη  «αντισημιτισμού». Οι πανεπιστημιακοί και οι (ελάχιστοι) δημόσιοι διανοούμενοι που τολμούν να αντιταχθούν στις θηριωδίες του Ισραήλ αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης και γίνονται στόχοι πρακτικών εκφοβισμού από φανατικούς σιωνιστές και άλλους υποστηρικτές του Ισραήλ. Όταν ο βετεράνος ανταποκριτής του NBC Ayman Mohyeldin έπραξε το σφάλμα να αναφέρει ότι ήταν μάρτυρας της ισραηλινής δολοφονίας τεσσάρων παλαιστινίων παιδιών σε μια παραλία τη Γάζας, ο τηλεοπτικός σταθμός διέταξε την άμεση απόσυρσή του από την περιοχή (επέστρεψε μετά από μερικές ημέρες λόγω της δημόσιας πίεσης που δέχθηκε το NBC). Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην περίπτωση της ανταποκρίτριας του CNN Diana Magnay από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζα, επειδή ανέφερε στο twitter ότι οι ισραηλινοί πανηγύριζαν για τον βομβαρδισμό της Γάζας και ότι απείλησαν τη ζωή της. 
Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραήλ δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί και θα συνεχίσει τις θηριωδίες του εναντίον του  παλαιστινιακού λαού έως ότου ολοκληρώσει το σιωνιστικό σχέδιο του «Μεγάλου Ισραήλ». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι φανατικοί ορθόδοξοι εβραίοι στο Ισραήλ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τεράστια επιρροή στην ισραηλινή πολιτική τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, συχνά διαδηλώνουν με το σύνθημα «Το Ισραήλ δεν είναι εβραϊκό κράτος, είναι σιωνιστικό κράτος». 
Επιπλέον, μόνο με τη γνώση της απόλυτης στήριξης της υπερδύναμης θα είχε το θράσος ο  υπουργός ενός κράτους που κατηγορείται ως «εγκληματίας πολέμου» να αντιδρά στην απόφαση του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μέσω του twitter, όπως έκανε τις προάλλες η υπουργός Δικαιοσύνης Tzipi Livni, με την έκφραση Get Lost! (χαθείτε από μπροστά μου). Αλλά αυτή η αντίδραση έχει και μια ευρύτερη εξήγηση, όπως σχολίασε με μεγάλη ειρωνική δόση σε ηλεκτρονική αλληλογραφία μαζί μου ο Νόαμ Τσόμσκι: «Από τη στιγμή που οποιοσδήποτε στον κόσμο δεν είναι εβραίος είναι αντισημίτης  από γενετική προικοδότηση και οι εβραίοι επικριτές του Ισραήλ είναι νευρωτικά άτομα που αυτομισιούνται, τι καλύτερη απάντηση από αυτήν».
Το σημερινό Ισραήλ αποτελεί κυριολεκτικά όνειδος για την ανθρωπότητα, μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που αυτή που υπήρχε στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ. Και είναι αξιοθρήνητο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, όπως και στην περίπτωση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής (το 1986 η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέιγκαν χαρακτήρισε την αντίσταση των μαύρων στη Νότια Αφρική ως επιχείρηση τρομοκρατίας και η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε τον Νέλσον Μαντέλα τρομοκράτη μέχρι το 2008), είναι χορηγός της κτηνωδίας του Ισραήλ.  Συνεπώς, η μόνη ρεαλιστική μορφή δράσης που απομένει είναι η εντατικοποίηση της διεθνούς  καμπάνιας του κινήματος BDS (Mποϋκοτάζ-Aπομόνωση-Kυρώσεις).

* Ο Χ. Ι. Πολυχρονίου δίδαξε για πολλά χρόνια ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και είναι νυν Ερευνητής και Policy Fellow σε Ινστιτούτο Οικονομικών της Νέας Υόρκης, αρθρογράφος και μέλος του προγράμματος «Δημόσιοι Διανοούμενοι» στο αμερικανικό ηλεκτρικό έντυπο «Truthout». Οι απόψεις αυτές είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ΄ ανάγκη κανέναν οργανισμό με τον οποίον συνδέεται ο υπογράφων επαγγελματικά.

[Πηγή: www.capital.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου