Σελίδες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Μανόλης Γ. Δρεττάκης: Καταρρέει η, κατά τον πρωθυπουργό, «ισχυρότερη» οικονομία

Καταρρέει η, κατά τον πρωθυπουργό, «ισχυρότερη» οικονομία

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*
Μιλώντας στη διάσκεψη των επιτρόπων της Ε.Ε., στις 16 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από την κρίση», προσθέτοντας ότι «η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει τους τελευταίους μήνες – σιγά, αλλά σταθερά».
Ο πρωθυπουργός, πολλές φορές στο παρελθόν, με δηλώσεις και ομιλίες του, έχει προσπαθήσει, παραμερίζοντας την αλήθεια, να κάνει το «μαύρο άσπρο». Το ίδιο έκανε και ενώπιον των επιτρόπων της Ε.Ε. Ποια, όμως, είναι η πραγματικότητα;
Επειδή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τελευταίους μήνες, θα παραθέσουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αφορούν το α’ τρίμηνο του 2014 και θα τα συγκρίνουμε με το α’ τρίμηνο του 2008, δηλαδή πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα των μνημονίων (θυμίζουμε ότι το 2008 κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ., όπως δηλαδή και σήμερα, με στήριξη του συμπληρωματικού της ΠΑΣΟΚ).
Το πρώτο μέρος του συνοπτικού Πίνακα δίνει «απάντηση» στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού για την «ισχυρότερη χώρα» και το δεύτερο και τρίτο μέρος του για τη «μείωση της ανεργίας».
Από το πρώτο μέρος του Πίνακα φαίνεται η μεγάλη καταστροφή που έχουν επιφέρει στην ελληνική οικονομία οι διαδοχικές κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (που σήμερα συγκυβερνούν) από το α’ τρίμηνο του 2008 μέχρι το α’ τρίμηνο του 2014. Την 5ετή αυτή περίοδο, εξαιτίας κυρίως των μέτρων των μνημονίων, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, η κατανάλωση των νοικοκυριών κατά το ένα πέμπτο και περισσότερο, η αμοιβή των μισθωτών κατά το ένα τρίτο και περισσότερο, οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου κατά τα τρία τέταρτα και η κατασκευή κατοικιών (η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας) περισσότερο από τέσσερα πέμπτα(!). Τα αδιάσειστα αυτά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν όχι μία «ισχυρότερη» αλλά μια οικονομία που κυριολεκτικά καταρρέει.
Η κατάρρευση αυτή της ελληνικής οικονομίας είχε τραγικές επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας όπως δείχνουν το δεύτερο και το τρίτο μέρος του Πίνακα. Από το μέρος αυτό φαίνεται ότι το α’ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο και παραπάνω. Η μείωση αυτή οφείλεται:
● Στον υπερτριπλασιασμό του αριθμού των ανέργων, δηλαδή την αύξησή τους κατά 923.000 χιλιάδες και υπερτριπλασιασμό του ποσοστού ανεργίας (σημειωτέον ότι τα 4 τρίμηνα του 2013 η ανεργία ήταν χαμηλότερη από αυτήν του α’ τριμήνου του 2014, άρα δεν υπάρχει μείωση), και
● Στη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 160.000. Δύο από τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μείωση αυτή είναι η μετανάστευση προσοντούχων Ελλήνων και η παλιννόστηση αλλοδαπών.
Η διάψευση των ισχυρισμών του πρωθυπουργού ήρθε κατά απόλυτο τρόπο με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (της Eurostat) στις 19.6.14, σύμφωνα με την οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας το 2013 ανήλθε στο 75% του μέσου όρου των 28 μελών της Ε.Ε., και είναι χαμηλότερο εκείνου του 2003! Χάθηκε, δηλαδή, η σύγκλιση προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. ένδεκα ετών.
Τα στοιχεία που παραθέσαμε στο σύντομο αυτό άρθρο είναι υπεραρκετά για να καταδείξουν το πόσο παραπλανητική, τόσο των ακροατών του όσο και του λαού, ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού ενώπιον των επιτρόπων της Ε.Ε. για την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανεργία, καθώς και πόσο συνένοχα, με το αζημίωτο, είναι όλα σχεδόν τα κανάλια που την πρόβαλαν.
Την πραγματικότητα, όμως, αυτή τη βιώνει κατά οδυνηρό τρόπο η μεγάλη πλειονότητα του λαού. Αυτή η πραγματικότητα προκάλεσε την καταψήφιση της συγκυβέρνησης στις ευρωεκλογές, στις οποίες η Ν.Δ. ηττήθηκε, χάνοντας 7 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη δύναμή της στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 και ήλθε 2η, και το ΠΑΣΟΚ έχασε 4 εκατοστιαίες μονάδες και από την 3η θέση «κατέβηκε» στην 4η. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την ίδια ή και χειρότερη «τύχη» θα έχουν τα κόμματα αυτά στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν.

*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου