Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΒΡΩΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΒΡΩΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

[Πηγή: iskra, 05/07/2014]
ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ(!) ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η παραδομένη Ελλάδα των Σαμαρά-Βενιζέλου με μια απαράδεκτη απόφαση που βλάπτει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αποφάσισε να συμμετάσχει σε ψυχροπολεμική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Διότι την ίδια ακριβώς περίοδο που διεξάγεται η άσκηση του ΝΑΤΟ, 4-13 Ιουλίου, η Ρωσία εκτελεί αεροναυτικά γυμνάσια με αεροπορική και αντιαεροπορική-πυραυλική συνδρομή.
Στην ψυχροπολεμικής εμπνεύσεως άσκηση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συμμετέχει με την κανονιοφόρο «Μαχητής» (P-266), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή της ουδέποτε ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Στην άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, υπό την ονομασία «Breeze 2014», συμμετέχουν μόλις 7 χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) ενώ χαρακτηριστικό για το ύφος και το χαρακτήρα της άσκησης είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες, που συμμετείχαν στην προηγούμενη παρόμοια άσκηση, κράτησαν φέτος τις αποστάσεις τους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Συνολικά στην ψυχροπολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν περίπου 11 πλοία. Ναυραχίδα θα είναι η ιταλική φρεγάτα ITS Aviere, συνοδευόμενη από ένα ακόμη πλοίο, το Rimini, η Βρετανία θα συμμετάσχει με την HMS Chiddingfold, οι ΗΠΑ με τουλάχιστον μία φρεγάτα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, η Ελλάδα με το «Μαχητή» και η Τουρκία με έναν… στολίσκο.
Η Άγκυρα στέλνει στη Μαύρη Θάλασσα τη φρεγάτα TCG Akcay, δύο ή τρεις ΤΠΚ, ένα υποβρύχιο, ένα ναρκοθηρευτικό, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.
Η Ρωσία, εμπλέκει στις ασκήσεις της τα διπλάσια πλοία από αυτά που συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ. Συμμετέχουν επίσης στην άσκηση περισσότερα από 20 μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για συνδρομή η αεροπορικά βάση των Su-24 του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και παράκτιες πυροβολαρχίες.
Το σενάριο της ρωσικής άσκησης προβλέπει καταστροφή των «εχθρικών» ναυτικών δυνάμεων επιφανείας με ενεργοποίηση των συστημάτων των πλοίων αλλά και των αντιαεροπορικών. Για το λόγο άλλωστε αυτό θα γίνουν και πέντε εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου Cruise.
Την ίδια στιγμή, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας θα επιχειρήσουν εντοπισμό και άμεσο πλήγμα κατά «εχθρικών» υποβρυχίων που θα πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, με τη βύθιση και sonar.
Η άσκηση του ΝΑΤΟ, διαμορφώνει εν τέλει ένα απειλητικό και ψυχροπολεμικό σκηνικό, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση των ΗΠΑ. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον αφενός για να θέτει τις υπηρεσίες της προς την εξυπηρέτηση τέτοιων σκοπών και αφετέρου να θέτει σε κίνδυνο τα καίρια εθνικά της συμφέροντα συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου