Σελίδες

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταστροφή για τη χώρα

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταστροφή για τη χώρα

Του Ρούλη Κοκελίδη*
Τo ξεπούλημα της ΔΕΗ, που προωθεί η κυβέρνηση με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Δ. Μακεδονία και για τη χώρα γενικότερα.
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της άγριας εκποίησης, η «μικρή ΔΕΗ» που προωθεί η συγκυβέρνηση, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και διάλογο, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική κοινωνία, το καταναλωτικό κοινό και το εισόδημα των νοικοκυριών.
Ξεχνάνε ότι η ΔΕΗ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ξεχνάνε ότι το κόστος στην ενέργεια επηρεάζει συνολικά το κόστος ζωής, το κόστος παραγωγής.
Ξεχνάνε ότι η ΔΕΗ, όποτε λειτούργησε αναπτυξιακά, πήγε το ηλεκτρικό ρεύμα παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας κι είχε το φτηνότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη.
Ξεχνάνε ότι, πέρα από τις «συνδικαλιστικές αγκυλώσεις», οι εργαζόμενοι, οι τεχνικοί και το επιστημονικό προσωπικό της επιχείρησης μέσα από δύσκολες κι αντίξοες πολλές φορές, εργασιακές συνθήκες απέκτησαν τεχνογνωσία, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη.
Ξεχνάνε ότι η ΔΕΗ δίνει πολλές δραστηριότητες σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ξεχνάνε ότι η ΔΕΗ είναι η πιο παραγωγική επιχείρηση της χώρας μας.
Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ουσιαστικό, καμιά πολιτική δικαιολογία για το «μοίρασμα» της ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί βασικά την ντόπια και την ξένη κερδοσκοπία.
Αν η ΔΕΗ σταματήσει να είναι ο κεντρικός παίκτης στην ενεργειακή πολιτική, η Ελλάδα θα υποβαθμίσει τη δυνατότητα να ξαναμπεί στην τροχιά της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Ο ενεργειακός τομέας έχει ακόμα τη δυνατότητα, τα περιθώρια να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναπτύξουμε μια εθνική ενεργειακή στρατηγική αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό και τον φυσικό πλούτο. Η ενεργειακή τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έρευνα γενικότερα, η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της δημόσιας ΔΕΗ, η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των εργαζομένων και τεχνικών της επιχείρησης είναι η μεγάλη προίκα για μια νέα ενεργειακή στρατηγική ανάπτυξης. Βασικός στόχος να αποκτήσουμε πραγματική έρευνα, ανταγωνιστική τεχνολογία στην εκπαίδευση και στην παραγωγική διαδικασία.
Η οργή των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η συσπείρωση των τοπικών κοινωνιών της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, του Αμύνταιου, της Φλώρινας, της Μεγαλόπολης δημιουργεί ένα νέο τοπίο αντίθεσης κι αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της συγκυβέρνησης.
Ιδιαίτερα στη Δ. Μακεδονία, το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, η ενεργητική κινητοποίηση των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας είναι η μόνη λύση για να μην υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η περιοχή. Η ανεργία που μαστίζει όλους τους νομούς, με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, θα γίνει εκρηκτική. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Γι’ αυτό επιβάλλεται η πιο πλατιά κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ, των τοπικών κοινωνιών, ολόκληρου του ελληνικού λαού, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος της συγκυβέρνησης και αλλαγή πορείας της χώρας.
Ο αγώνας για την αποτροπή διάλυσης της ΔΕΗ δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δίνει πολιτική προοπτική στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Αλήθεια, εφόσον η συγκυβέρνηση έχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γιατί δεν συμφωνεί με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος;

* Επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΑ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου