Σελίδες

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Κατασκευασμένες αφορμές για συγκρούσεις-πολέμους

Κατασκευασμένες αφορμές για συγκρούσεις-πολέμους

Του Πανίκου Παναγιώτου – http://www.philenews.com
[Πηγή: Mignatiou.com, 11/07/2014]
Πόλεμοι, συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις ανέκαθεν έκρυβαν ποικιλόμορφα συμφέροντα. Στο όνομα του Θεού, της δημοκρατίας και του χρήματος, χάθηκαν εκατομμύρια ζωές, καταστράφηκαν χώρες και η ανθρωπότητα στερήθηκε δεκαετίες ειρήνης. Τις πλείστες φορές, οι αιτίες είναι γνωστές και αναγνωρίσιμες, αλλά οι αφορμές συνοδεύονται πάντα με αρκετά ερωτηματικά που αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης.
Αφορμές κάθε είδους και μεγέθους, δίνοντας το έναυσμα για πολεμικές επιχειρήσεις και αιματηρές διαμάχες. Και ενώ συχνά διαφαίνονται τα «στημένα παιχνίδια», με σκοπό να δικαιολογηθούν αποφάσεις και επεμβάσεις, εντούτοις υπάρχουν κράτη και λαοί που δεν μπαίνουν στον κόπο να διερωτηθούν ποια μπορεί να είναι η πραγματικότητα, ποιες σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται πίσω από μια δολοφονία, μια απαγωγή, ένα πραξικόπημα, μια τρομοκρατική ενέργεια, μια προπαγανδιστική εκστρατεία εκφοβισμού και κατευθυνόμενης διαστρέβλωσης γεγονότων.

Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα προβοκατόρικων ενεργειών και ψεύτικων προσχημάτων από εξουσίες, μυστικές υπηρεσίες και επιχειρηματικούς κολοσσούς για να δρομολογηθούν εξελίξεις εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ακόμη και ασθένειες κατασκευάζονται για να αιτιολογηθεί η πώληση συγκεκριμένων φαρμάκων.
Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο και στην ψηφιακή εποχή, με την επέλαση των δικτύων κοινωνικής ενημέρωσης, έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες άμυνας για την προάσπιση της αλήθειας. Η μεγαλύτερη αντίσταση σ’ αυτά τα θλιβερά φαινόμενα είναι η γνώση και η ιστορική εμπειρία, ώστε να μην πιάνουν τόπο κάθε λογής μυθεύματα που εγκλωβίζουν ολόκληρες κοινωνίες. Από τα πρόσφατα παραδείγματα κατασκευασμένης αφορμής πολέμου ξεχωρίζει η περίπτωση με τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία επικαλέστηκαν οι Μπους, Τσέινι και Μπλερ για να εισβάλουν στο Ιράκ. Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργούνται, κατά διαστήματα, «περίεργες καταστάσεις», που στο τέλος της ημέρας δολοφονούν ξανά και ξανά το όνειρο για την ειρήνη.
Η Κύπρος δεν εξαιρείται. Αν αναζητήσουμε τις λεγόμενες αφορμές που οδήγησαν σε περιπέτειες, διακοινοτικές ταραχές και στο δράμα που βιώνει για σαράντα χρόνια η πατρίδα μας, με την απάνθρωπη τουρκική κατοχή, θα διαπιστώσουμε ότι  πολλά απ’ αυτά που μας σέρβιραν τόσα χρόνια δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Σήμερα, δεν δικαιολογείται καμία ανοχή σε φανερούς και κρυφούς σκηνοθέτες πολιτικών και οικονομικών μηχανορραφιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου