Σελίδες

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Μοσσάντ κατά Νετανιάχου: Τον “ζορίζουν” απόρρητα έγγραφα

Μοσσάντ κατά Νετανιάχου: Τον “ζορίζουν” απόρρητα έγγραφα

[Πηγή: Mignatiou.com, 24/2/2015]
Μεγάλο παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει της επικείμενης ομιλίας Νετανιάχου ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, στις 3 Μαρτίου, για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, προσκεκλημένος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, χωρίς να ενημερώσει τον Λευκό Οίκο για την πρόθεσή του αυτή!
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπίας Mossad, είχε έρθει σε ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφορικά με το ζήτημα των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών. Ειδικότερα, προκύπτει διαφωνία το 2012, στις εκτιμήσεις για το πόσο απείχε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από την κατασκευή πυρηνικών όπλων…
Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian και το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera, με έδρα το Κατάρ. Τα απόρρητα τηλεγραφήματα προέρχονται από την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφόρων μυστικών υπηρεσιών, όπως αυτή της Νότιας Αφρικής με την ίδια τη Mossad, την αμερικανική CIA και τη βρετανική MI6. Η συνεργασία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, εκτείνεται σε βάθος οκταετίας (2006-2014).
Φαίνεται πως όποιος τις διέρρευσε στόχο είχε να προλάβει την μετάβαση Νετανιάχου στις ΗΠΑ… Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στις 17 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες εθνικές εκλογές στο Ισραήλ, οπότε θα ήταν αναμενόμενο ο Νετανιάχου να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ.
Η αμερικανική κυβέρνηση όμως έχει σοβαρότατα προβλήματα με την πολιτική του και δεν χάνει ευκαιρία να το δείξει προεκλογικά, όπως άλλωστε στις αμερικανικές εκλογές, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε κρύψει την προτίμησή της για τον αντίπαλο του Ομπάμα, Γερουσιαστή ΜακΚέιν.
Ο Νετανιάχου διαφωνεί με τις συνομιλίες της αμερικανικής κυβέρνησης με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα και φοβάται μήπως προκύψει κάποια συμφωνία, η οποία θα ρίξει «στάχτη στα μάτια» της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα ολιγωρήσει και η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρει την ευκαιρία να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, παρουσιάζοντας στο διεθνές ακροατήριο τετελεσμένα…
Επιστρέφοντας στα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, κομβικό σημείο της «συζήτησης» μεταξύ των υπηρεσιών, είναι η περίφημη ομιλία Νετανιάχου στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012, όπου ξαφνικά έβγαλε ένα χαρτόνι (!) στο οποίο ήταν ζωγραφισμένη μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, αφού το Ιράν φερόταν να έχει ολοκληρώσει το 90% των απαιτούμενων βημάτων, ένα επικοινωνιακό τρικ με στόχο να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για το πρόβλημα.
Ο Νετανιάχου υποστήριξε τότε ότι στηρίζεται σε στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (IAEA) και πως από το καλοκαίρι του 2013 το Ιράν θα χρειαζόταν πλέον «λίγους μήνες, ίσως και λίγες εβδομάδες», για να εξασφαλίσει αρκετή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου για την πρώτη του βόμβα…
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Mossad, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που παρέλαβαν οι νοτιοαφρικανικές μυστικές υπηρεσίες στις 22 Οκτωβρίου 2012, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν είχε τη δυνατότητα εμπλουτισμού του ουρανίου σε επαρκές επίπεδο, ώστε να επίκειται η στρατιωτικοποίηση του προγράμματος με την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού όπλου.
Ο Guardian συμπεραίνει, ότι αυτό αποδεικνύει πως οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών δεν συμβαδίζουν κατ’ ανάγκη με τη ρητορική της εκάστοτε ισραηλινής ηγεσίας. Η δημοσιοποίηση όμως των πληροφοριών αυτών μόνο τυχαία δεν είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου