Σελίδες

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Στις εκλογές της Ουκρανίας νίκησαν θριαμβευτικά οι... ΗΠΑ!

Στις εκλογές της Ουκρανίας νίκησαν θριαμβευτικά οι... ΗΠΑ!

Φωτο: AFP/Getty
Πρώτο αναδείχθηκε προς γενική κατάπληξη το κόμμα του ανθρώπου των Αμερικανών στην Ουκρανία, του πρωθυπουργού Γιατσενιούκ
Του Γιώργου Δελαστίκ
[Πηγή: ΕΘΝΟΣ, 31/10/2014]
Σάρωσαν κυριολεκτικά οι Αμερικανοί στις βουλευτικές εκλογές της... Ουκρανίας! Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, το κόμμα του απολύτως δικού τους ανθρώπου που είχαν κατορθώσει να τοποθετήσουν στη θέση του πρωθυπουργού τον Μάρτιο, του Αρσένι Γιατσενιούκ, ήρθε πρώτο! Εστω και μόνο για λιγότερο από μισή εκατοστιαία μονάδα, η ουσία είναι ότι το Λαϊκό Μέτωπο του Γιατσενιούκ φιγουράρει πρώτο με 22,17% των ψήφων έναντι του δεύτερου Μπλοκ Πέτρο Ποροσένκο, του προέδρου της χώρας, το οποίο πήρε 21,81%. Πρόκειται για εντυπωσιακό άθλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα του Γιατσενιούκ συγκροτήθηκε μόλις τον... περασμένο μήνα! Τον Σεπτέμβριο ιδρύθηκε, τον Οκτώβριο βγήκε πρώτο κόμμα!!! Στην Ουάσιγκτον τρελάθηκαν από τη χαρά τους. Μέχρι και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συγχαίρει την ουκρανική κυβέρνηση!
Δεν έχουν άδικο στις ΗΠΑ να πανηγυρίζουν, αντιμετωπίζοντας ανομολόγητα το αποτέλεσμα στην Ουκρανία ως θρίαμβο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που κατόρθωσαν να αρπάξουν τη νίκη μέσα από τα χέρια του προέδρου Ποροσένκο, τον οποίον υποστήριζαν ανοιχτά οι Γερμανοί και συγκαλυμμένα οι Ρώσοι. Μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, οι Αμερικανοί κατόρθωσαν να κάνουν τρομερή δουλειά μέσω της κυβέρνησης Γιατσενιούκ, τοποθετώντας δικούς τους ανθρώπους στις θέσεις - κλειδιά του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του υπουργού Εσωτερικών που ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας και του υπουργού Δικαιοσύνης. Ολοι αυτοί εντάχθηκαν τον περασμένο μήνα στο κόμμα που έφτιαξε ο Γιατσενιούκ, το οποίο με το αποτέλεσμα που πέτυχε αιφνιδίασε τους πάντες και πρωτίστως Γερμανούς και Ρώσους.
Το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών συνιστά επί της ουσίας θεαματική επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ προς τη Μόσχα και το Βερολίνο. Ανατρέπει τους σχεδιασμούς για την Ουκρανία των Ρώσων και των Γερμανών και στριμώχνει άγρια τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Θέτει με νέους όρους, πολύ πιο ευνοϊκούς για την αμερικανική πολιτική, το δίλημμα στον Πούτιν αν θα εγκαταλείψει στη μοίρα τους πάνω από πέντε εκατομμύρια Ρώσους που ζουν στην Ουκρανία, χώρια τα δυόμισι εκατομμύρια Ρώσων που ζουν στην Κριμαία, η οποία έχει οριστικά και αμετάκλητα ενσωματωθεί στη Ρωσία με τη σιωπηρή σύμφωνη γνώμη και των ΗΠΑ. Μεθαύριο θα κάνουν τις δικές τους εκλογές οι Ρώσοι των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Οι Αμερικανοί τώρα πιέζουν τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο, ο οποίος ήταν με τους Γερμανούς και με τους Ρώσους, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του Γιατσενιούκ και μάλιστα να αφήσει πρωθυπουργό τον Γιατσενιούκ, τον δικό τους άνθρωπο, παρόλο που το Μπλοκ του Ποροσένκο θα πάρει σίγουρα περισσότερες έδρες στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινώσει την επίσημη κατανομή των εδρών η κεντρική εκλογική επιτροπή.
Οι μισές από τις 450 έδρες του ουκρανικού κοινοβουλίου κατανέμονται αναλογικά και οι άλλες μισές είναι μονοεδρικές που τις παίρνει όποιος έρθει πρώτος σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Η κεντρική εφορευτική επιτροπή της Ουκρανίας άφησε προσωρινά κενές 27 έδρες - 12 στην Κριμαία και 15 στην υπόλοιπη Ανατολική Ουκρανία, όπου δεν έγιναν βουλευτικές εκλογές και θα γίνουν μεθαύριο υπό τον έλεγχο των Ρώσων αυτονομιστών. Αν πάντως ο Ποροσένκο υποκύψει στους αμερικανικούς εκβιασμούς και αφήσει πρωθυπουργό του Γιατσενιούκ, αυτός θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να δυναμιτίσει τις σχέσεις Ρωσίας - Γερμανίας αξιοποιώντας την Ουκρανία, χωρίς να διστάσει να τη ρίξει ακόμη και σε πόλεμο. Οι πιθανότητες πάντως να έχουμε μελλοντικά έναν αναίμακτο σχεδόν διαμελισμό της Ουκρανίας σε δύο κομμάτια, το ένα να γίνεται γερμανόδουλο ανεξάρτητο κράτος και το άλλο να ενσωματώνεται στη Ρωσία, έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών.
Ακόμη τέσσερα κόμματα πέρασαν το όριο του 5% και μπήκαν στην ουκρανική βουλή. Εκμηδενίστηκε πολιτικά η προ ολίγου καιρού απαστράπτουσα πολιτικά Γιούλια Τιμοσένκο, όργανο εσχάτως των Αμερικανών, η οποία μπήκε τελευταία στο κοινοβούλιο με ποσοστό μόλις 5,68% - πραγματικά εξευτελιστικό για το παρελθόν της. Πήρε δηλαδή λιγότερο και από το Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, των υπολειμμάτων των οπαδών του Γιανουκόβιτς στη Δυτική Ουκρανία, το οποίο συγκέντρωσε 9,37%. Λίγο περισσότερο πήρε το δεξιό Κόμμα της Αυτάρκειας με 11% και επίσης μπήκε στο κοινοβούλιο με 7,44% ακόμη ένα δεξιό κόμμα, αυτό του δημάρχου του Λβιβ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας έπεσε στο 3,86% και έμεινε εκτός κοινοβουλίου. Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να πανηγυρίσει, γράφοντας ότι για πρώτη φορά μετά από 96 χρόνια δεν θα υπάρχουν κομμουνιστές βουλευτές στην Ουκρανία! Μόλις το 52% των Ουκρανών που έχουν δικαίωμα ψήφου προσήλθε στις κάλπες, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου