Σελίδες

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Β.ΠΟΥΤΙΝ: "ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"

Β.ΠΟΥΤΙΝ: "ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"

ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΛΙΒΥΗ, ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΚ
[Πηγή: iskra, 25/10/2014]
Η ΔΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν μια Νέα Τάξη Πραγμάτων δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ενώπιον του Κλαμπ Βαλντάι ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πρόσφατους πολέμους που έγιναν με ευθύνη της Ουάσιγκτον σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ χωρίς να τιμωρηθεί από την Διεθνή Κοινότητα και χωρίς να τη "στριμώχνουν" τα δυτικά ΜΜΕ.
Στην ομιλία του στο Κλαμπ Βαλντάι, που πρόκειται για μια άτυπη ομάδα ειδικών στην οποία συμμετέχουν πολλοί Δυτικοί εμπειρογνώμονες, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναδιοργανώσουν την παγκόσμια τάξη για να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντά τους, ενώ ανέλυσε την κρίση στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην πολιτική των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια, προχωρώντας «μονομερώς» σε «υπαγορεύσεις» προς τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ επέρριψε στη Δύση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό» ενώ προσέθεσε πως είναι η Ουάσινγκτον αυτή που προσπαθεί να «ξαναφτιάξει τον κόσμο ολόκληρο ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στα δικά της συμφέροντα».
«Οι τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει εκ νέου ένα είδος αυτοκρατορίας, ή επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, είναι ανυπόστατες» ανέφερε ο Β. Πούτιν στη συνέχεια της ομιλίας του, ενώ απαρίθμησε συρράξεις για τις οποίες επέρριψε την ευθύνη στις ενέργειες των ΗΠΑ και εντέχνως σχεδόν όλα τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται, παίζοντας με το υποσυνείδητο των πολιτών: Λιβύη, Συρία, Ιράκ.
Ο Πούτιν συνέχισε θέτοντας το ρητορικό ερώτημα αν η πολιτική της Ουάσινγκτον ενίσχυσε την ειρήνη και τη δημοκρατία. «Όχι» — απάντησε. «Οι μονομερείς υπαγορεύσεις και η επιβολή των σχεδίων (της Ουάσινγκτον σε άλλους) έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα» από το επιδιωκόμενο, έκρινε.
«Η ΔΥΣΗ ΕΞΩΘΗΣΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ»
Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Β. Πούτιν ανέφερε ότι δυτικές κυβερνήσεις βοήθησαν φιλοδυτικές ομάδες και πολιτικές παρατάξεις να προβούν σε ένα πραξικόπημα και να αποπέμψουν τον νόμιμο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει, κανείς δεν ήθελε να μας μιλήσει» τότε, υπενθύμισε, ενώ προσέθεσε πως «αντί για έναν δύσκολο αλλά, το υπογραμμίζω, πολιτισμένο διάλογο, αυτό που έκαναν ήταν να προχωρήσουν σε ένα πραξικόπημα. Εξώθησαν τη χώρα στο χάος, σε μια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση κι έναν εμφύλιο πόλεμο με τεράστιες απώλειες», ανέφερε.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πράγματι βοήθησε τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη χώρα του και να καταφύγει στη Ρωσία αφού ανατράπηκε εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων και των ταραχών στο Κίεβο. «Θα το πω ανοικτά — ζήτησε να απομακρυνθεί, να μεταφερθεί οδικώς στη Ρωσία. Και το κάναμε», ανέφερε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας πως αρχικά, ο Γιανουκόβιτς είχε καταφύγει στην Κριμαία, όταν η χερσόνησος ήταν ακόμη τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.
Αναλύοντας την κρίση στην Ουκρανία, ο Πούτιν αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ειλικρινή πρόθεση να επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και κατηγόρησε τη φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση για τη χρήση βίας εναντίον των ρωσόφωνων. «Δεν βλέπουμε μια επιθυμία από πλευράς των εταίρων μας στο Κίεβο... να επιλύσουν το πρόβλημα με τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας διαμέσου μιας πολιτικής διαδικασίας, μέσω συνομιλιών. Βλέπουμε πάντοτε το ίδιο πράγμα με διαφορετικές εκδηλώσεις: την καταστολή διά της βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«ΣΦΑΛΜΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ, Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗΣ»
Χαρακτηρίζοντας σφάλμα τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε πως η χώρα του δεν «θα προσποιηθεί κάτι, δεν θα προσβληθεί, δεν θα ζητήσει από κανέναν τίποτε. Η Ρωσία είναι αυτάρκης». Ακόμη ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι η απειλή παραβίασης των διεθνών συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων μεγεθύνεται και κάλεσε να υπάρξουν συνομιλίες ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι αποδεκτοί όροι για τη χρήση βίας.
Ο Πούτιν είπε στην ομιλία του πως δεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία, πρόσθεσε όμως κατά την άποψή του, η πολιτική που ασκεί η Ουάσινγκτον πλήττει τη χώρα του. «Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας απειλούν. Νομίζω ότι οι πολιτικές της κυβερνώσας ελίτ είναι εσφαλμένες. Είμαι πεπεισμένος ότι αντίκεινται στα συμφέροντά μας και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε.
Παράλληλα, έκανε αναφορές στην υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία από την αρχή της χρονιάς λόγω της επίθεσης των δυτικών στη ρωσική οικονομία, όπως και στην τιμή του πετρελαίου, του βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος.
Όταν δέχθηκε ερωτήσεις μετά την ομιλία του, είπε πως η Ρωσία δεν θα σπαταλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα άσκοπα απλώς και μόνο για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης, ο Β.Πούτιν είπε ότι δεν αναμένει οι ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη χώρα του, καθώς δεν έχουν στην πραγματικότητα εναλλακτική λύση, όπως τόνισε. «Φαντάζεστε πως αυτό θα γίνει διότι το επιθυμούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη; Δύσκολα θα μπορούσα να το φανταστώ προσωπικά», είπε ο Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του θα δώσει έμφαση τα επόμενα χρόνια στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη ρωσική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου