Σελίδες

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου

Μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου

Υπό άτυπο τουρκικό ναυτικό αποκλεισμό η Κύπρος - Ελλάδα και Ε.Ε. αδιαφορούν!
[Σε άτυπο ναυτικό αποκλεισμό από τον τουρκικό στόλο βρίσκεται η Κύπρος ενώ η Ελλάδα των Σαμαροβενιζέλων αδιαφορεί προκλητικά, στα όρια εθνικής προδοσίας.]
[Πηγή: Κουτί της Πανδώρας, 08/10/2014]
Ως την «χειρότερη κρίση από το 1974» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος τις ακραίες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων (που κατά τα άλλα διαπραγματεύονται) κα έχουν προχωρήσει σε άτυπο ναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου. Όλα αυτά συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ που είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκή με την Ευρωπαϊκή Ένωση παντελώς «κωφάλαλη», που έχει προτιμήσει να κρατήσει αποκλειστικά και μόνο τον ρόλο του τοκογλύφου… και του αποικιοκράτη και σε καμία, μα σε καμία των περιπτώσεων, ενός θεσμού με την έννοια της «Ένωσης».
Η Τουρκία, μετά από μία χλιαρή εκπεφρασμένη αντίθεση προς τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, προχώρησε ακάθεκτη με την επιβολή ενός άτυπου ναυτικού αποκλεισμού στα νότια της Κύπρου, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εκδώσει NOTAM και είχε δεσμεύσει την περιοχή γύρω από το οικόπεδο 3, στο οποίο έχει μπει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ/KOGAS.
Εκ παραλλήλου, η Ε.Ε. διατηρεί μια εκκωφαντική σιωπή αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από την Άγκυρα, δεδομένο που το εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Τα τουρκικά πολεμικά σκάφη μπαινοβγαίνουν στην ζώνη ασφαλείας των 5 ναυτικών μιλίων γύρω από την γεώτρηση με την Λευκωσία να έχει από χθες, στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον ΠτΔ, αποφασίσει δέσμη πολιτικών, διπλωματικών και νομικών μέτρων εις βάρος της Άγκυρας.
Οι κύριοι άξονες αυτής της προσπάθειας θα είναι να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία, τουλάχιστον σε επίπεδο Ε.Ε., όπου η Λευκωσία αναμένεται να καταγγείλει σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης στις 23-24 Οκτωβρίου.
Πέρα από το ισχυρό μήνυμα του παγώματος των συνομιλιών εκ μέρους της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε «τορπιλισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας στην Ε.Ε. Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και στα νότια μέχρι του παρόντος μη αμφισβητούμενα ύδατα εκ μέρους της, γεγονός που σίγουρα θα προβληματίσει και το Ισραήλ σε δεύτερο χρόνο.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενα τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ, με ορατή την πιθανότητα η Κύπρος να απωλέσει την δυνατότητα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της, ενώ ελλοχεύει παράλληλα και κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου.
Με την κρίση να συνεχίζεται, η Λευκωσία επίσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αμερικανικό παράγοντα, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η αλλαγή πλεύσης της Βρετανίας προς τις κυπριακές θέσεις, καταδικάζοντας ουσιαστικά χθες με ανακοίνωση του Foreign Office τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις. Παράλληλα, αναφέρεται από χθες το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Η ελληνική κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη στην Κύπρο - Αρνείται ο Σαμαράς να κατέβει στην Μεγαλόνησο
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ωστόσο αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, λόγω υποχρεώσεων του Αντώνη Σαμαρά, όπως αυτό ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, ουσιαστικά αφήνοντας την Κύπρο στην τύχη της…
Στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος έφτασε χθες στην Κύπρο και εντός της ημέρας αναμένεται να δει και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Το απόγευμα χθες ο κ. Άιντα επρόκειτο να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του.
Η συνάντηση γίνεται στην σκιά της απόφασης του Κύπριου Προέδρου να αναστείλει την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση χθες, με αφορμή και τοποθετήσεις του Έρογλου, εξέφρασε τη λύπη του γιατί, λόγω των εξελίξεων, αναγκάστηκε να αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες. Διαβεβαίωσε ακόμη τους Τουρκοκύπριους ότι παραμένει προσηλωμένος και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για επίλυση του Κυπριακού.
Ο ΓΓ των ΗΕ, μέσω του εκπροσώπου του, δήλωσε ότι ενημερώθηκε δια επιστολής προς την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Κύπρο για την απόφαση της Ε/κ πλευράς να μην προσέλθει στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη. Σύμφωνα εξάλλου με διπλωματικές πηγές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε χθες ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου