Σελίδες

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Βίαιες διαδηλώσεις στην Τουρκία για την κατάληψη του Κομπανί

Βίαιες διαδηλώσεις στην Τουρκία για την κατάληψη του Κομπανί

Διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ
Διαδηλωτές σ΄όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας - Τρείς διαδηλωτής νεκρός, ενώ πολλοί είναι οι τραυματίες - Το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Δείτε βίντεο από τις συγκρούσεις
[Πηγή: Hit&Run, 07/10/2014]
Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκάις κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε ένα «παιχνίδι εκβιασμών» , οι κούρδοι ξεσηκώνονται κατά της κατάληψης της στρατηγικής κουρδικής πόλης Κομπανί, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρείς διαδηλωτές , ενώ πολλοί είναι οι τραυματίες. Η τουρκική αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή καθώς εκτιμάται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στις νοτιοανατολικές επαρχίες Βαν, Μάρντιν και Σίιρτ, με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.
Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί. Μεγάλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Μερσίνα και την Αττάλεια στο νότιο τμήμα της χώρας.
"Στο Κομπανί γίνεται σφαγή"
Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας, του Μπάγτζιλαρ και του Σουλτανγκαζί.
Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην Άγκυρα. Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία προς τα γραφείς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όταν η Αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.
Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν, ωστόσο στην επαρχία Βάρτο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μιας περιοχής με ισχυρή παρουσία του κουρδικού στοιχείου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος διαδηλωτής και τραυματίστηκε άλλος ένας.
Συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν και στην επαρχία Χακιάρι, από όπου αναχώρησαν πέντε λεωφορεία με διαδηλωτές με προορισμό τη μεθόριο με τη Συρία, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Κομπανί.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, επιβεβαίωσε ότι «το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει». Παράλληλα, επανέφερε το αίτημά του να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.
Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. Οι συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.
Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου