Σελίδες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Συρία: στα προάστια της κουρδικής πόλης Κομπανί εισήλθαν σφάζοντας οι «τζιχαντιστές»

Συρία: στα προάστια της κουρδικής πόλης Κομπανί εισήλθαν σφάζοντας οι «τζιχαντιστές»

Κούρδοι της Τουρκίας παρακολουθούν τις κουρδικές δυνάμεις να πολεμούν το ISIS κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα
ΟΤΣΑΛΑΝ: ΕΑΝ ΠΕΣΕΙ Η ΚΟΜΠΑΝΙ, ΤΕΛΟΣ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΥΡΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
[Πηγή: iskra, 04/10/2014]
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν σφάζοντας στη συριακή πόλη Κομπανί το Σάββατο (04/10), που κατοικείται κυρίως από Κούρδους της Συρίας και τις τελευταίες μέρες διεξάγονται σφοδρές μάχες στα προάστιά της ενώ η αμερικανική και η γαλλική Αεροπορία είναι επιδεικτικά απούσες.
Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων μαχητών συνεχίζονται, ενώ ένας όλμος που δεν είναι σαφές από πια "πλευρά" προέρχεται, έπεσε σε τουρκικό έδαφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Από τον όλμο τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, κανένας τους όμως δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα δεν ανταπέδωσαν τα πυρά.
Το Σάββατο (04/10) οι τζιχαντιστές, σύμμαχοι κατά περίπτωση των Αμερικανών εισήλθαν από τις νοτιοδυτικές πλευρές της  πολιορκούμενης πόλης.
Οι Κoύρδοι της πόλης στερούνται βαρέως πυροβολικού αντίθετα με τους τζιχαντιστές που έχουν στην διάθεσή τους πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 122 χλστ. και αυτοκινούμενα ρουκετοβόλα ΒΜ-21.
Τούρκος ανταποκριτής από την τουρκική πλευρά των συνόρων ανέφερε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί ήταν ισχυροί κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών και όλα τα βλήματα έπεφταν στην γραμμές των Κούρδων.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τουρκικές φάλαγγες με πυρομαχικά θεάθηκαν να πλησιάζoυν τις γραμμές των τζιχαντιστών. Κούρδοι βρίσκουν συνέχεια πυρομαχικά στις γραμμές των τζιχαντιστών που αναγράφουν "Made in Turkey".
"Βλέπαμε με απόγνωση τις δολοφονίες των τζιχαντιστών", είπε ο 48χρονος Κούρδος Τζαφέρ Σεβέν, ο οποίος έφθασε στο συνοριακό σταθμό Mürşitpınar των τουρκικών συνόρων από την τουρκική πόλη Βαν.
«Είμαστε πολύ θλιμμένοι. Οι αδελφοί μας βρίσκονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και αυτό είναι μια κτηνωδία», είπε κοιτάζοντας τον καπνό που έβγαινε από την πόλη Κομπανί.
Πολιτικοί παρατηρητές, τόνιζαν ότι η εύθραυστη συμμαχία των Κούρδων της Συρίας με το καθεστώς του Άσαντ, είναι η αιτία της εγκατάλειψης τους από τη Δύση, ενώ οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν πως η Τουρκική κυβέρνηση ενώ στα λόγια υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, στην πράξη εργάζεται αθόρυβα για την εξόντωσή τους και για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ο έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές αρχηγός του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού κράτους θα τελειώσει, εάν πέσει η πόλη Κομπανί της Συρίας, στα χέρια των ισλαμιστών εγκληματιών, οι οποίοι θα προβούν σε σφαγές κατά των Κούρδων κατοίκων της.
To PKK έχει σταματήσει τις επιθέσεις στην νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και δύο χρόνια λόγω της υποτιθέμενης διαδικασίας ειρήνευσης που υποσχέθηκε η Άγκυρα, αλλά αυτό θα σταματήσει μόλις πέσει η πόλη Κομπανί, καθώς θεωρεί την Τουρκία άμεσα υπέυθυνη λόγω του σκοτεινού της ρόλου και της σύνδεσής της με το ISIL.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της αραβικής 'αλ Χαντάθ' και σημειώνει ότι η πόλη πολιορκείται περισσότερο από δύο εβδομάδες από τους εξτρεμιστές του 'Ισλαμικού Κράτους' και η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί από τα γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την κατάληψη της συριακής πόλης Κομπανί από τους τζιχαντιστές, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά αυτό μετά το βίντεο και τις φωτογραφίες ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ δύσκολα γίνεται πιστευτός.
«Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπανί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber και αναφερόμενος στην πόλη που βρίσκεται κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο.
Λίγη ώρα νωρίτερα, η τουρκική Βουλή υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία μέτρο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατάσσει στρατιωτικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και τη χρήση τουρκικών αεροπορικών βάσεων για πλήγματα κατά του ISIL.
Η Κομπανί, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους της Συρίας, πολιορκείται επί περίπου δύο εβδομάδες από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι επελαύνουν παρά τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και συμμαχικά αραβικά κράτη,κάτι που καθιστά τις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ύποπτες ως προς το ποιους και τι βομβαρδίζουν.
Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μαζικού νέου προσφυγικού κύματος προς την Τουρκία σε περίπτωση που καταληφθεί η Κομπανί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι του Ιράκ με ηγέτη τον Μασούντ Μπαρζανί (οικογενειακώς αγαπητοί στις ΗΠΑ) είναι αρεστοί στους Αμερικανούς, αντίθετα δεν ισχύει το ίδιο για τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας που ελέγχονται από το μη φιλικό προς τις ΗΠΑ ΡΚΚ. Πάντως δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια από τις ΗΠΑ να σωθεί η πόλη Κομπανί, πέραν μόνο κάποιων φράσεων που χάνονται στον αέρα και κανείς δεν τις θυμάται μετά από λίγο καιρό.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Η κυβέρνηση της Συρίας ξεκαθάρισε ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη συριακή επικράτεια ως μια «επίθεση», με ανακοίνωση που εξέδωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της πρότασης που δίνει το πράσινο φως στο στρατό να επέμβει στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».
«Η πολιτική που διακηρύσσει η τουρκική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει μια πραγματική επίθεση εναντίον ενός άλλου κράτους - μέλους του ΟΗΕ», επισήμανε το υπουργείο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Αυτή η πολιτική αντιπροσωπεύει «μια κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία των κρατών και τη μη επέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις», επισήμανε το υπουργείο στις επιστολές που απέστειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Προσθέτει πως η διεθνής κοινότητα και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στα ριψοκίνδυνα εγχειρήματα της τουρκικής ηγεσίας, «που αντιπροσωπεύουν μία απειλή για την ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου