Σελίδες

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

WSJ: Ο Μπάιντεν απολογείται σε λάθος ανθρώπους

WSJ: Ο Μπάιντεν απολογείται σε λάθος ανθρώπους

[Πηγή: Mignatiou.com, 07/10/2014]
Τα σχόλια του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν για τις χώρες που βοήθησαν το ισλαμικό κράτος (ISIS) και η επακόλουθη απολογία του, σχολιάζονται από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Biden’s Apology Tour», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Αντιπρόεδρος απολογείται σε λάθος ανθρώπους και για τους λάθος λόγους. Σύμφωνα με την συντακτική επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν με τη δήλωσή του ότι «οι σύμμαχοί μας στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία» μίλησε σαν τον «γελωτοποιό» (jester) που λέει τις πιο σκληρές αλήθειες. Γιατί, πράγματι, τα ΗΑΕ χρηματοδότησαν και όπλισαν τους εξτρεμιστές στη Συρία, ενώ η Τουρκία όντως δεν εμπόδισε το πέρασμα στη Συρία όσων ήθελαν να ενταχθούν στις δυνάμεις του ISIS. Όπως επισημαίνεται «αυτές οι χώρες υποστηρίζουν τώρα τις ΗΠΑ και την στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά είναι αυτές που βοήθησαν να δημιουργηθεί το πρόβλημα».
Σε άρθρο του Mark Lander για την εφημερίδα New York Times με τίτλο «Saudis Are Next on Biden’s Mideast Apology List After Harvard Remarks», αναφέρεται ότι από τους ισχυρισμούς του Αμερικανού Αντιπροέδρου πως «η Τουρκία παραδέχτηκε ότι επέτρεπε σε ξένους μαχητές να περάσουν στην Συρία, καθώς και ότι η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία διοχέτευαν  όπλα σε αντάρτες της Συρίας, τα οποία κατέληξαν στα χέρια της Αλ Νούσρα, της Αλ Κάιντα και σε άλλες εξτρεμιστικές ομάδες», κανένας δεν είναι ανακριβής.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε, χτες Δευτέρα, την ικανοποίησή του για την απολογία του Αντιπροέδρου. Επίσης στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να ξεκαθαρίσει ότι δεν εννοούσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστήριξε την Αλ Κάιντα ή άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία. Η Σαουδική Αραβία θα είναι ο «τρίτος σταθμός» του Αμερικανού Αντιπροέδρου στη Μέση Ανατολή, για να απολογηθεί για τις δηλώσεις του.
Όσον αφορά τη σχέση του κ. Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, τονίζεται ότι ο κ. Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη σχέση του με τον «ενοχλητικό» κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «ξένοι μαχητές δεν πέρασαν ποτέ από τη χώρα μας στη Συρία, μπορεί να πέρασαν από την Τουρκία στη Συρία με τουριστικά διαβατήρια αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πέρασαν οπλισμένοι». Βέβαια ο κ. Μπάιντεν είπε ότι σε συζήτησή του με τον κ. Ερντογάν τον Δεκ. του 2011, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, τότε, εμπιστευτικά του είπε: «Είχατε δίκιο. Αφήσαμε να διέλθουν πάρα πολλοί» και ότι θα προσπαθούσε να κλείσει τα σύνορα.

Photo via Vice President Office

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου