Σελίδες

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Χιλιάδες χωρίς νερό στο χρεωκοπημένο Ντητρόιτ - «Κώδωνας» ανθρωπιστικής κρίσης από ΟΗΕ

Χιλιάδες χωρίς νερό στο χρεωκοπημένο Ντητρόιτ - «Κώδωνας» ανθρωπιστικής κρίσης από ΟΗΕ

[Πηγή: ACTION24, 10/10/2014]
Ο δικαστής που επιβλέπει τη διαδικασία χρεωκοπίας του δήμου του Ντητρόιτ γνωστοποίησε χθες απόφασή του, με βάση την οποία οι δημοτικές αρχές έχουν κάθε δικαίωμα να κόβουν το νερό μέχρι νεοτέρας σε όσα νοικοκυριά δεν έχουν πληρώσει παλιότερους λογαριασμούς, ακόμη και αν αποδείξουν ότι δεν είναι σε θέση να το πράξουν. Η δημοτική αρχή, που κήρυξε χρεοκοπία τον Ιούλιο του 2013, έχει προχωρήσει σε διακοπή της υδροδότησης, από τον Ιούλιο, σε περίπου 15.000 ατομικούς καταναλωτές, δηλαδή κατοικίες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο σειράς οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινημάτων αλλά και του ΟΗΕ, ο οποίος σε παρέμβασή του προειδοποίησε ότι η έλλειψη τρεχούμενου νερού θέτει σοβαρό πρόβλημα υγιεινής και μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση.
Στο Ντητρόιτ, την πάλαι ποτέ μεγαλούπολη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε το Τμήμα Υδροδότησης και Αποχέτευσης της δημοτικής αρχής, να διατηρεί σταθερά υψηλά τις τιμές του νερού, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 119% τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ένας μέσος λογαριασμός να κυμαίνεται περίπου στα 180 δολάρια τον μήνα.
Η ειρωνεία είναι ότι η δημοτική αρχή δεν έχει διακόψει την υδροδότηση σε 40 μεγάλα εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων πχ η Chrysler Group, των οποίων το συνολικό χρέος προς το Δήμο αγγίζει τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και να σκεφτεί κανείς ότι το Ντητρόιτ βρίσκεται στο Μίτσιγκαν, την πολιτεία των «Μεγάλων Λιμνών» και έχει πλουσιότατο υδροφόρο ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου