Σελίδες

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

«Φύγετε τώρα!» φώναξε η Νάπολη

«Φύγετε τώρα!» φώναξε η Νάπολη

Φωτο: REUTERS/ Stefano Renna
Οι μαζικές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Νάπολη, με αφορμή τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκίνησαν ειρηνικά, αλλά γρήγορα κατέληξαν σε άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία, όταν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές με κράνη και καλυμμένα πρόσωπα προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν το πρώην βασιλικό παλάτι του Καποντιμόντε.
Η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές ρίψεις δακρυγόνων και νερού με πίεση, οι μασκοφόροι διαδηλωτές απάντησαν με αυτοσχέδιες κροτίδες, μπουκάλια και καπνογόνα, ενώ έσπασαν βιτρίνες και μερικά αυτοκίνητα. Η αστυνομία υπολογίζει πως οι «επιτιθέμενοι» ήταν περίπου 600 άτομα. Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες, πολλά εμπορικά καταστήματα και τα περισσότερα σχολεία παρέμειναν χθες κλειστά, καθώς η κατάσταση από μέρες «μύριζε μπαρούτι» στην πρωτεύουσα του ιταλικού Νότου, με την τεράστια νεανική ανεργία.
«Εργασιακή επισφάλεια, φτώχεια, ανεργία, κερδοσκοπία. Λευτερώστε μας από την ΕΚΤ!» έγραφε το μεγάλο πανό, πίσω από το οποίο πορεύτηκαν οι χιλιάδες διαδηλωτές. Βασικό σύνθημα της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τις συντάξεις τους ήταν η προστακτική «Jatevenne», που στη ναπολιτάνικη διάλεκτο σημαίνει «φύγετε τώρα!», ενώ «σύμβολο» της κινητοποίησης είναι ο λαϊκός χαρακτήρας του μασκοφόρου «Πουλτσινέλα», ένα είδος «καραγκιόζη» της «Κομέντια ντελ Αρτε» και του λαϊκού κουκλοθέατρου, που λέει πάντα ψέματα, και στην περίπτωσή μας ταυτίζεται από τους διαδηλωτές με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις συνδικαλιστών και τοπικών παραγόντων που καταδίκαζαν τις περικοπές δημόσιων δαπανών, μισθών και συντάξεων και τις απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πολιτικής των Βρυξελλών και της ΕΚΤ, αλλά και της Ρώμης.

Γ.Τσ. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου