Σελίδες

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Γιατί ασκείται η ισραηλινή αεροπορία σε χώρους πλήρους κυπριακής κυριαρχίας;

Γιατί ασκείται η ισραηλινή αεροπορία σε χώρους πλήρους κυπριακής κυριαρχίας;

[Πηγή: iskra, 21/10/2014]
ΓΙΑΤΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ ΧΩΡΟ;
Όσα μέχρι πρότινος θα μπορούσαν να θεωρηθούν αδιανόητα, κυλούν πλέον, ως φυσική πραγματικότητα κάτω από τα απαθή και ψυχρά βλέμματα μας.
Οι κοινές και ποικίλες ασκήσεις Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και Ισραηλινών δυνάμεων σε χώρους που τελούν υπό την πλήρη κυριαρχία της Κύπρου, καθιστούν την τελευταία στρατιωτικό παράρτημα και πολιτικό εξάρτημα του Ισραήλ, υπό τα χειροκροτήματα των ''νεοεθνικοφρόνων'' σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίοι έχουν, κατά τον πλέον υποτελή και ευτελή τρόπο, αναγορεύσει το Ισραήλ σε φύλακα άγγελο της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι των βρώμικων απειλών και απροκάλυπτα επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί σειρά ασκήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, κάποιες μάλιστα εντός του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις ασκήσεις συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 τα οποία πραγματοποιούν εικονικές προσβολές στόχων.
Συνολικά έχουν εκδοθεί πέντε ΝΟΤΑΜ, δύο από την Κυπριακή Δημοκρατία, δύο από την Εθνική Φρουρά κι ένα από το Κράτος του Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κοινές ασκήσεις.
Οι κοινές ασκήσεις διεξάγονται σε τρεις περιοχές -μία θαλάσσια εντός του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ, μία στο Τρόοδος και μία νότια του Ακρωτηρίου.
Επίσης, σε χερσαία και θαλάσσια περιοχή, που ξεκινά από τα περίπου Βρέτσια Πάφου και εκτείνεται μέχρι τα ανοικτά της Πέγειας δυτικά και τα ανοικτά Πισσουρίου νότια, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί διακρατική άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Τέλος, στο FIR Λευκωσίας θα γίνονται και ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Να σημειωθεί, ότι και οι βρετανικές Βάσεις έχουν δεσμεύσει περιοχές νότια του Ακρωτηρίου για ασκήσεις, αλλά και για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία. Κάποιες από τις περιοχές συμπίπτουν με τις κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ.
Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Να συμπληρώσουμε ότι την ίδια ώρα, συνεχίζεται η άσκηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού σε μεγάλη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου μεταξύ Κύπρου και Συρίας με χρήση πραγματικών πυρών. Σύμφωνα με το ρωσικό NOTAM τα γυμνάσια θα ολοκληρωθούν αύριο.
Η Ρωσική άσκηση πρέπει να σημειωθεί ότι πραγματοποιείται, σε αντίθεση με τις Ισραηλινές, σε θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Συρίας, εκτός πάντως των χωρικών υδάτων της Κύπρου. Με δύο λόγια, σε χώρους της Κυπριακής και Συριακής ΑΟΖ, που συνιστούν διεθνή ύδατα.
Επίσης η Ρωσική άσκηση μάλλον αποβλέπει στην έμμεση στήριξη του καθεστώτος Άσσαντ στη Συρία και δευτερευόντως, ίσως, στην αποθάρρυνση της Τουρκικής απειλής.
Σε κάθε περίπτωση η διαφορά ανάμεσα στις Ρωσικές και τις Ισραηλινές ασκήσεις είναι ποιοτική, αφού οι τελευταίες (και φυσικά οι Βρετανικές ασκήσεις) πραγματοποιούνται σε χώρους απόλυτης κυριαρχίας της Κύπρου, οι οποίοι δίδονται μόνο σε χώρες με τις οποίες υπάρχει συμμαχία και μάλιστα ιδιαίτερης σημασίας.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Το Κυπριακό κατεστημένο θεωρεί, ίσως, ότι η στρατιωτικοπολιτική παράδοση του στο Ισραήλ, η οποία, δυστυχώς, έχει συντελεστεί εδώ και αρκετό καιρό, επί θητείας Γ. Παπανδρέου και Ν. Αναστασιάδη, διασφαλίζει την Κύπρο απένατι στην τουρκική επιθετικότητα.
Δυστυχώς το ''λάθος'' είναι θεμελιώδες. Αντίθετα, η δορυφοροποίηση της Κύπρου στο Ισραήλ την εκθέτει σε μύριους όσους κινδύνους από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, τον οποίο θέτει απέναντι της, ενώ ειδικότερα την καθιστά έρμαιο του σφοδρού Ισραηλινο- τουρκικού ανταγωνισμού.
Στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, αξίζει μια καλύτερη τύχη από το να μετατρέπονται σε φτηνά οικόπεδα ενός από τους πιο φρικτούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς του πλανήτη, στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ, με ''μαντρόσκυλο'' στη Μέση Ανατολή τους ιέρακες του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου