Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Μανόλης Γ. Δρεττάκης: Να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση η ηττηθείσα κυβέρνηση

Να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση η ηττηθείσα κυβέρνηση
Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*
Η δικομματική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν την αδιαμφισβήτητη ήττα τους στις ευρωεκλογές, από τη μια μεριά καταφεύγουν στα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, θεωρώντας ότι αυτά αποτελούν νίκη δική τους, και από την άλλη –περιφρονώντας αλαζονικά την αποδοκιμασία τους από τον λαό– ισχυρίζονται ότι τα ποσοστά που πήραν στις ευρωεκλογές δείχνουν ότι «ο λαός απέρριψε την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ» και, κατά συνέπεια, μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν τη χώρα, ως εάν δεν συνέβη τίποτε.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, που άλλοτε τις υποβάθμιζαν όταν τα αποτελέσματά τους ήταν δυσμενή γι’ αυτά, τονίζοντας την ιδιομορφία τους, τώρα την παραμερίζουν και τις αναβαθμίζουν παραγνωρίζοντας:
● Η μεν Ν.Δ. τη συντριπτική ήττα των υποψηφίων που υποστήριξε προσωπικά ο πρωθυπουργός στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας (Αττική και Κεντρική Μακεδονία) και στους 3 από τους 5 μεγαλύτερους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) και τώρα προσπαθεί να ιδιοποιηθεί τη νίκη εκείνων που επικράτησαν.
● Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να θυμάται ότι το ίδιο δεν έβαλε δικό του υποψήφιο σε κανένα δήμο ή περιφέρεια και, όπως και η Ν.Δ., προσπαθεί να ιδιοποιηθεί τα ποσοστά αυτών που νίκησαν.
Σε ό,τι αφορά τη «μη ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα εκλογών σε εθνικό επίπεδο, όπως είναι οι ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. ήταν εκείνη που, διά στόματος του πρωθυπουργού, τόνισε περισσότερο απ’ ό,τι η αξιωματική αντιπολίτευση τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να την υπερψηφίσουν καταδικάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενη νίκη του οποίου τη χαρακτήριζε «πολιτικό ατύχημα»! Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός, όμως, απάντησε στο δίλημμα που του έθεσαν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η απάντησή του αποτυπώνεται στον πίνακα, στον οποίο συγκρίνονται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (Ε.’14) με εκείνα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 (Β.’12).
Από τον πίνακα αυτόν φαίνεται ότι στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012:
● Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε ανέπαφη τη δύναμή του, δεδομένου ότι έχασε λιγότερο από το 1/3 μιας εκατοστιαίας μονάδας.
● Η Ν.Δ. ηττήθηκε κατά κράτος, δεδομένου ότι έχασε σχεδόν 7 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή σχεδόν το 1/4 της δύναμής της.
● Το ΠΑΣΟΚ με τον μανδύα της Ελιάς έχασε πάνω από 4 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή πάνω από το ένα 1/3 της δύναμής του. Στην πραγματικότητα η μείωσή του είναι μεγαλύτερη, διότι ένα μέρος του ποσοστού της Ελιάς δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.
● Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ε.’14 είναι κατά 4 σχεδόν μονάδες υψηλότερη από εκείνη της Ν.Δ., ενώ στις Β.’12 η δύναμη της Ν.Δ. ήταν κατά 3 σχεδόν μονάδες υψηλότερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.
● Η συνολική δύναμη Ν.Δ. + Ελιάς (ΠΑΣΟΚ) μειώθηκε κατά πάνω από 11 εκατοστιαίες μονάδες και αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τέταρτο της δύναμής τους στις Β.’12.
Πού πήγαν οι 11 αυτές εκατοστιαίες μονάδες που έχασαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση; Για ευνόητους λόγους το ερώτημα αυτό δεν το έθεσαν καν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Την απάντηση, όμως, την έδωσε ο λαός. Ενα μικρό ποσοστό κέρδισε το ΚΚΕ, το οποίο αύξησε κατά το 1/3 τη δύναμή του. Οι υπόλοιπες πήγαν, δυστυχώς, στη Χρυσή Αυγή η οποία αύξησε τη δύναμή της κατά το 1/3, ένα μέρος τους στο Ποτάμι και στα άλλα κόμματα, τα οποία υπερ-τριπλασίασαν τη δύναμή τους κερδίζοντας και τα σημαντικά ποσοστά που έχασαν η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι. Ειδικότερα η συντριβή της ΔΗΜΑΡ οφείλεται στη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν και αποδείχνουν ότι στις ευρωεκλογές ο λαός ανέτρεψε τον συσχετισμό των δυνάμεων των βουλευτικών εκλογών του 2012. Η ηττημένη δικομματική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη βούληση του λαού, δηλαδή την άρνησή του να υποκύψει στους εκβιασμούς του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, και να προσφύγει σε βουλευτικές εκλογές για να αποφασίσει ο λαός εάν δικαιούται να συνεχίσει την εξουθενωτική γι’ αυτόν πολιτική της και με την οποία, επιπλέον, το δημόσιο χρέος, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε από 299 δισ. ευρώ το 2009 σε 321 δισ. ευρώ το 2014. Θα δικαιούται να τη συνεχίσει μόνον αν, μετά τις εκλογές αυτές, που θα διεξαχθούν με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημά της, η μεν Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα και η συνολική δύναμη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει το 40%. Ιδού η Ρόδος!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

*Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου